Έντυπη Έκδοση

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ - ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 30% ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τα αυθαίρετα

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπηρά και μεθοδικά ετοιμάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά μια συντονισμένη επιχείρηση πανελλαδικής κλίμακας κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που βρίσκονται σε αιγιαλό, δάση και παραλίες, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Στη λίστα των αυθαιρέτων, που είναι έτοιμα να παραδοθούν στις μπουλντόζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου που φέρνει σήμερα η «Ε» στο φως της δημοσιότητας, μέχρι τώρα καταγράφονται από τις επτά γενικές γραμματείες αποκεντρωμένων διοικήσεων των περιφερειών, 2.105 σε αιγιαλούς και παραλίες και 1.200 σε δάση και δασικές εκτάσεις, δηλαδή συνολικά 3.305 κατεδαφιστέα κτίσματα. Αριθμός που ισοδυναμεί με τα κτίσματα μιας μεγάλης ελληνικής κωμόπολης αλλά ταυτοχρόνως είναι εξαιρετικά μικρός συγκριτικά με το συνολικό αριθμό των αυθαιρέτων της χώρας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Το οικιστικό

Η επιχείρηση κατεδάφισης των προκλητικών αυθαιρέτων οργανώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται να εκδηλωθεί από τις επόμενες εβδομάδες παράλληλα με την επεξεργασία του νέου οικιστικού νομοσχεδίου. Το νέο νομοσχέδιο θα χαρακτηρίζει εσαεί κατεδαφιστέα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (δάση, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), όπως επίσης και τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά τις 27 Ιούλιου 2011, για να τακτοποιηθούν εκ των υστέρων. Παράλληλα, το νέο οικιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπει οριστική νομιμοποίηση τόσο για τις πολεοδομικές υπερβάσεις κτηρίων που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια όσο και αυθαιρέτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν οικιστική καταλληλότητα και να πολεοδομηθούν.

Ο συνδυασμός του νέου κύκλου νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων και της επιχείρησης παραδειγματικών κατεδαφίσεων προκλητικών αυθαιρέτων παραπέμπει σε μία νέα πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θυμίζει «μαστίγιο και καρότο» για τα αυθαίρετα. Τελικός σκοπός φαίνεται ότι είναι αφενός μεν να δοθεί νέα ώθηση στην εισπρακτική επιχείρηση προστίμων αυθαιρέτων υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, αφετέρου δε να υπάρξει μήνυμα εφαρμογής της νομιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι, παρά τις έξι συνεχόμενες παρατάσεις προθεσμιών (η τελευταία λήγει στις 31 Μαΐου 2013) αλλά και τις αλλεπάλληλες ευνοϊκές ρυθμίσεις δόσεων και διακανονισμών των προστίμων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί περί τις 500.000 αυθαίρετα, που αντιστοιχούν σε έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Εισπράξεις που καλύπτουν μικρότερο ποσοστό από το 30% των συνολικών εσόδων που προσδοκά το κράτος να εισπράξει.

«Δεν μπορείς να κατεδαφίσεις το σύνολο των αυθαιρέτων. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και εξωπραγματικό. Πρέπει όμως κάποτε στην Ελλάδα, έστω και σημειολογικά, να γίνουν κατεδαφίσεις προκλητικών αυθαιρέτων, που βρίσκονται στον αιγιαλό και το δάσος, για να περάσει το μήνυμα και να σταματήσει το φαινόμενο. Να περάσει το μήνυμα ότι όποιος έχτισε ένα αυθαίρετο δεν το έσωσε». Αυτή την απάντηση δίνει στην «Ε» ο Μωυσής Κουρουζίδης, ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, στο ερώτημα εάν το πρόγραμμα κατεδαφίσεων, που ετοιμάζει το υπουργείο, θα εφαρμοστεί ή θα μείνει στα χαρτιά.

Πληροφορούμαστε αρμοδίως ότι στην ίδια γραμμή κινείται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προετοιμασία του εγχειρήματος, ώστε η εφαρμογή του να έχει αποτελέσματα και να μην εκφυλιστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Σχετικά θέματα: Πολεοδομία
Οι κανόνες, η προετοιμασία και οι ενέργειες για το γκρέμισμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα δικαιώματα
Το Ολοκαύτωμα καίει τη μνήμη
Απεργίες
Απειλούν επίταξη λεωφορείων
Με τρακτέρ σε λιμάνια και κόμβους, κατά του Μνημονίου
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο σκαμνί για το φέσι των 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ηράκλειο: νέα κατάθεση διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ.
Φοροδιαφυγή
30 συλλήψεις για χρέη την περασμένη εβδομάδα
Ελληνική Αστυνομία
Θεμιτό το φίμωτρο σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.
Νοσοκομεία
Ανακοπή στο «Αγία Σοφία»
ΕΣΠΑ
Επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ με απευθείας αναθέσεις
Φυσικές καταστροφές
Εχτιζαν στην άμμο, πνίγηκαν στο κύμα
Χύμα ο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο
Ανεμοστρόβιλος στην Ξάνθη
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Λόγος και αντίλογος για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό
Εκπαίδευση
Ρέκβιεμ για τα μουσικά σχολεία
Πρόβλημα σε σίτιση και μετακινήσεις
Συρρίκνωση, απαξίωση, αποδιοργάνωση
Πολεοδομία
Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τα αυθαίρετα
Οι κανόνες, η προετοιμασία και οι ενέργειες για το γκρέμισμα
Απασχόληση
«Θα μας σώσουν τουρισμός και γεωργία»