Έντυπη Έκδοση

«Εχθροί μας, η απελπισία και η παραίτηση»

Συνέντευξη με τη ΦΡΑΓΚΙΣΚΑ ΜΕΓΑΛΟΥΔΗ

Με γαλλικό διδακτορικό στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία, δίδαξε στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το 2008 ως λέκτορας Ευρωπαϊκής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ.

«Σαν τίποτα να μην ήσουν ποτέ, ούτε γύμνια στον ήλιο, ούτε φλόγα τρελή» «Σαν τίποτα να μην ήσουν ποτέ, ούτε γύμνια στον ήλιο, ούτε φλόγα τρελή» Συγγραφέας, συντάκτρια επιστημονικών άρθρων, ομιλήτρια σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου. Κάποια στιγμή, ένιωσε εγκλωβισμένη από την ακαδημαϊκή καριέρα. Εργάστηκε με τους Γιατρούς του Κόσμου και τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες της στο IRIN news, που ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Κάνει αναλύσεις και γράφει άρθρα για τις διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη. Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη, συγγραφέας και ερευνήτρια, μας μιλάει για τα σχέδιά της και για τη διετή έρευνά της -με τον Δημήτρη Μπούρα, φωτορεπόρτερ- για τα κοινωνικά αδιέξοδα της Ελλάδας, η οποία δημοσιεύτηκε στη «Huffington Post».

- Πώς σχεδιάστηκε η έρευνα για την κρίση στην Ελλάδα;

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ερευνήσω πώς οι οικονομικές αποφάσεις, οι περικοπές και οι μειώσεις επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Ξεκίνησα λοιπόν με μια ανάλυση για την παντελή έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση».

- Από πού ξεκινήσατε;

«Από τις επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής στην ομοφυλοφιλική κοινότητα και την αυξανόμενη ομοφοβία στην Ελλάδα της κρίσης. Το άρθρο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία (έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή) και μου έδωσε το κουράγιο να συνεχίσω. Ακολούθησε η έρευνα στη "Huffington Post" σχετικά με την αύξηση των ναρκωτικών και των μολύνσεων HIV στους χρήστες, αλλά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απεξάρτησή τους λόγω των περικοπών».

- Πήρατε τους δρόμους;

«Γυρίσαμε τις πιάτσες των ναρκωτικών, μείναμε με τους χρήστες, μιλήσαμε με εμπόρους, με πόρνες».

- Το μέγεθος του προβλήματος με αριθμούς;

«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια καταστροφή σε πολλαπλά επίπεδα. Οι περικοπές έχουν γίνει τελείως "μπακαλίστικα", για να βγουν οι αριθμοί, και χωρίς καμία αξιολόγηση προτού εφαρμοστούν. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττονται οι οικονομικά αδύναμοι και οι ευάλωτοι και, φυσικά, οι συντεχνίες να παραμένουν ανέπαφες. Αυτή τη στιγμή η κρίση έχει αυξήσει τους χρήστες σε 25.000 και αυτός είναι μόνο ο αριθμός όσων έχουν καταγραφεί σε υπηρεσίες. Οι μολύνσεις με τον ιό του Εϊτζ στους ενδοφλέβιους χρήστες έχουν φτάσει, από εκεί που ήταν 4-5 το χρόνο, σε 700 μέσα σε 2 χρόνια».

- Κάτι που σας συγκλόνισε;

«Η ιστορία του Σομαλού μικροεμπόρου ναρκωτικών, που δίνει σε συντομία όλο το μέγεθος της τραγωδίας. Ενας πρόσφυγας που έφυγε στα 15 από τον πόλεμο, τον πέρασαν οι λαθρέμποροι στην Ελλάδα και έπεσε απευθείας στο κύκλωμα ναρκωτικών για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Η εγκληματικότητα δεν είναι μόνο θέμα "ξένων" λοιπόν -όπως διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα της ελληνικής Βουλής διατείνονται-, αλλά και θέμα πολιτείας».

- Ναρκωτικά, πορνεία και AIDS...

«Μάστιγες της σύγχρονης κοινωνίας. Να σταματήσει η ελληνική κοινωνία να είναι τόσο υποκριτική -κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η βαθιά συντηρητική ορθόδοξη Εκκλησία- και να κοιτάξει το πρόβλημα ουσιαστικά και όχι επιδερμικά. Εχουμε θρησκευτικά στα σχολεία και δεν έχουμε μάθημα σεξουαλικής αγωγής, αυτό είναι απαράδεκτο!»

- Πονάτε με την εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων;

«Με θλίβει αφάνταστα αυτό το αίσθημα της κατήφειας και της παραίτησης. Οι πραγματικοί εχθροί δεν είναι η αστυνομική καταστολή και η κρατούσα εξουσία, αλλά η δική μας απελπισία και η παραίτηση. Η ελπίδα βρίσκεται στην αφύπνιση, αυτό δηλαδή που φοβούνται όλες οι πολιτικές ελίτ που θέλουν πολίτες τρομαγμένους και υποταγμένους. Εμείς τι περιμένουμε;»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα δικαιώματα
Το Ολοκαύτωμα καίει τη μνήμη
Απεργίες
Απειλούν επίταξη λεωφορείων
Με τρακτέρ σε λιμάνια και κόμβους, κατά του Μνημονίου
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο σκαμνί για το φέσι των 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ηράκλειο: νέα κατάθεση διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ.
Φοροδιαφυγή
30 συλλήψεις για χρέη την περασμένη εβδομάδα
Ελληνική Αστυνομία
Θεμιτό το φίμωτρο σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.
Νοσοκομεία
Ανακοπή στο «Αγία Σοφία»
ΕΣΠΑ
Επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ με απευθείας αναθέσεις
Φυσικές καταστροφές
Εχτιζαν στην άμμο, πνίγηκαν στο κύμα
Χύμα ο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο
Ανεμοστρόβιλος στην Ξάνθη
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Λόγος και αντίλογος για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό
Εκπαίδευση
Ρέκβιεμ για τα μουσικά σχολεία
Πρόβλημα σε σίτιση και μετακινήσεις
Συρρίκνωση, απαξίωση, αποδιοργάνωση
Πολεοδομία
Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τα αυθαίρετα
Οι κανόνες, η προετοιμασία και οι ενέργειες για το γκρέμισμα
Απασχόληση
«Θα μας σώσουν τουρισμός και γεωργία»