Έντυπη Έκδοση

Δύο μέτρα ανάγκης για να εξασφαλιστούν χρήματα

Δρακόντεια αλλά μακροπρόθεσμης απόδοσης είναι τα μέτρα για το ασφαλιστικό, αφού δεν προβλέπεται να έχουν οικονομικό αποτέλεσμα (μείωση παροχών) πριν το διάστημα 2015-18.

Για φέτος το σύστημα, που έχει τεράστια οικονομικά «ανοίγματα», απαιτεί ταμειακά μέτρα άμεσης απόδοσης προκειμένου να βρεθούν χρήματα για τις συντάξεις. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει περικοπές στα φάρμακα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των πληρωμών κατά 6,21%. Ενα μάλλον υποεκτιμημένο ποσοστό, αφού υπηρεσιακά στελέχη του ΙΚΑ κάνουν λόγο για εκτίναξη των δαπανών και «πάγωμα», στα περσινά επίπεδα, των εσόδων αντί της αύξησης των κατά 3,76% που ανακοίνωσαν η διοίκηση του Ιδρύματος και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μέσω της υπερσυνταγογράφησης των γιατρών έχει ακυρωθεί στην πράξη η εξαγγελία για μείωση κατά 20% στις τιμές των σκευασμάτων που ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη πριν από δέκα ημέρες. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την πιθανότητα διατίμησης των φαρμάκων με αγορανομική διάταξη προκειμένου να ελέγξει τις δαπάνες. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσε εντολή για διασταύρωση των στοιχείων μέσω των εφοριών, προκειμένου να εντοπιστούν οι διπλοσυνταξιούχοι που παράνομα λαμβάνουν δύο συντάξεις. Ψάχνουν κυρίως τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος για τις συντάξεις που καταβάλλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο αριθμό διπλοσυνταξιούχων.

Παρά τα σχεδιαζόμενα μέτρα οικονομικής ανάταξης του ασφαλιστικού, τα ταμεία αναμένεται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητο πρόβλημα καταβολής των συντάξεων από τον προσεχή Μάιο. Ιδιαίτερα το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, καθώς φέτος έχουν μειωθεί έως και 4 δισ. ευρώ οι μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού προς το ασφαλιστικό σύστημα εν σχέσει με το 2009. Τα ταμεία δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη συγκεκριμένη απώλεια αυξάνοντας τα έσοδα από εισφορές, ειδικά σήμερα εν μέσω κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα και μέσα στο α' πεντάμηνο τα ταμεία θα έχουν απορροφήσει όλους τους κρατικούς πόρους που αναλογούν για το σύνολο του έτους και ακολούθως μένουν ο δανεισμός και η εκποίηση της περιουσίας. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να δώσει κρατική εγγύηση για δανεισμό αφού, με τη βέβαιη κατάπτωση των εγγυήσεων, αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

Ταυτόχρονα, τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας ανατρέπουν κάθε σχεδιασμό για εξυγίανση του συστήματος. Το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα, η εκτίναξη της ανεργίας, η ύφεση στην αγορά εργασίας, οι επιπλέον καθυστερήσεις στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών γιγαντώνονται από την πλήρη διάλυση της δημόσιας διοίκησης λόγω μη τοποθέτησης διοικητών, μάνατζερ και προέδρων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο ανορθόδοξα σενάρια άντλησης ρευστότητας προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις. Θέμα που δεν έχει διευθετηθεί ούτε στον ΟΑΕΕ για το δώρο Πάσχα και τη σύνταξη Απριλίου. Συγκεκριμένα εξετάζουν:

*Τον ετεροχρονισμό έως και 6 μήνες των πληρωμών προς τα θεραπευτήρια, τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία. Σήμερα το ΙΚΑ πληρώνει τις υποχρεώσεις του στα ταμεία εντός του επόμενου μήνα.

*Την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων και αποδόσεων της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας και των ταμείων. Με αυτά τα ομόλογα το υπουργείο πιστεύει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των ταμειακών αναγκών του 2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
Μένουν τα 65, φεύγει η σύνταξη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εξοπλισμοί
Αν δεν είχαμε το βάρος των εξοπλισμών
Οι τέταρτοι καλύτεροι πελάτες στον κόσμο
Μέρισμα ειρήνης
Τράπεζες
Οι 4 πληγές των γκισέ
Στο στόχαστρο και οι τράπεζες τώρα
Στα καταναλωτικά η μεγάλη πίεση
Τα 4 αγκάθια στη χρηματοδότηση
Γράφουν κέρδη, ψάχνουν ρευστό
Περασμένα μεγαλεία στα πιστωτικά ιδρύματα
Συνέντευξη: Σπύρος Παπασπύρος
«Κατάργηση 14ου μισθού είναι αιτία πολέμου»
Ασφαλιστικό
Μένουν τα 65, φεύγει η σύνταξη
Δύο μέτρα ανάγκης για να εξασφαλιστούν χρήματα
Ξένες επενδύσεις
Ελπίδες στα πετροδολάρια
Διεθνή
Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία
Ανατιμήσεις
Ντόμινο κερδοσκοπίας από την άνοδο ΦΠΑ - καυσίμων
Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό
Ναυτιλία
Ψάχνουν στα βαθιά για «μαύρο χρυσό»
Το colpo grosso των ελλήνων εφοπλιστών
Ευρωπαϊκή Ενωση
Πληρώνουμε και το κόστος των ισορροπιών
Σφιχταγκαλιασμένος με την κρίση ο Νότος
Ελληνική βιομηχανία
Στο ναδίρ βρίσκεται η ψυχολογία
Δανεισμός Δημοσίου
Δημοπρασία-σφυγμομέτρηση
Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων
Αερομεταφορές
Η νέα ιδιωτική τάξη στους αιθέρες
Τζόγος
Σε αναπτυξιακή τροχιά ο ηλεκτρονικός τζόγος
Αγορές
Οι γερμανικοί τριγμοί δημιουργούν ανησυχίες
Οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα
Ο ευρωπαίος ασθενής
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανατροπές
Σε κλοιό αμφισβήτησης το Χ.Α.
Ανελέητο σορτάρισμα
Ασφαλιστικές
Λουκέτο και στην Commercial Value
Αυτοκινητοβιομηχανία
Το business plan για τη νέα Saab