Έντυπη Έκδοση

Ελπίδες στα πετροδολάρια

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΡΕΥΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρεών η Ελλάδα αποφάσισε να συστήσει δικό της «αναπτυξιακό ταμείο».

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης συναντήθηκαν στο Αμπου Ντάμπι με τον πρίγκιπα του εμιράτου Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης συναντήθηκαν στο Αμπου Ντάμπι με τον πρίγκιπα του εμιράτου Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Με το στρατηγικό αυτό όπλο θα δώσει τη μάχη της συγκέντρωσης πόρων χάρη σε διασυνδέσεις όχι μόνο με ευρωπαϊκούς και «διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» αλλά, κυρίως, με τον μεγαλύτερο στον κόσμο κρατικό επενδυτικό οργανισμό (sovereign fund), που δεν είναι άλλος από την περίφημη Επενδυτική Apχή του Αμπου Ντάμπι. Στα πλαίσια της συνεργασίας με το Αμπού Ντάμπι πρόσφατα επισκέφτηκαν το εμιράτο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υπ. Επικρατείας Χαρ. Παμπούκης.

Η Abu Dhabi Investment Authority/ADIA -αυτή είναι η διεθνής της επωνυμία- διαχειρίζεται κεφάλαια, που υπολογίζονται από 400 μέχρι 875 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και παραπάνω θρυλείται. Η ασάφεια για το μέγεθος του πακτωλού αυτού είναι ευνόητη, εφόσον οι κύριοί του κατά πάγια πρακτική δεν αποκαλύπτουν σχετικά στοιχεία. Η ADIA ανήκει στη δυναστεία του εμιράτου -το Αμπου Ντάμπι είναι ο κεντρικός πυρήνας της γνωστής σαν Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ομοσπονδίας του Αραβοπερσικού Κόλπου- και, όπως δήλωσε πρόσφατα στο γερμανικό οικονομικό φύλο «Handelsblatt» ο σεΐχης Αχμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν:

*Το 35%-50% των επενδύσεών της είναι στις ΗΠΑ, ένα 25%-35% του χαρτοφυλακίου της στην Ευρώπη και το υπόλοιπο βρίσκεται διασκορπισμένο στην Ασία και «άλλες αναδυόμενες αγορές».

*Παρά την παγκόσμια οικονομική καχεξία, Αμερική και Ευρώπη εκτιμάται ότι παρουσιάζουν «μεγάλο ενδιαφέρον μακροπρόθεσμα προκειμένου για επενδύσεις».

Οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου της ADIA είναι μια ολόκληρη καλομελετημένη σύνθεση από μετοχές και σταθερού εισοδήματος (αποδόσης) τοποθετήσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα. Το Αμπου Ντάμπι επίσης επενδύει σε ακίνητα, βιομηχανίες και ποικιλώνυμες εταιρείες επενδύσεων. Και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις καλύτερες από κάθε άποψη τοποθετήσεις, για όλα τα αραβικά κράτη του Κόλπου, παρατηρεί ο σεΐχης στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι στη Δύση τα sovereign wealth funds γίνονται στόχος κριτικής, με το επιχείρημα κυρίως ότι επενεργούν σαν δούρειοι ίπποι για άσκηση πολιτικής επιρροής. Χαρακτηριστικά, στο βιβλίο τριών ιταλών δημοσιογράφων που μόλις κυκλοφόρησε («Fondi Sovrani-Economie Emergenti e Squilibri Globali», Brioschi editore), επισημαίνεται επίσης:

*Από το τέλος του 2007 ώς τις αρχές του 2009 τα μεγάλα sovereign funds Κίνας, Αμπου Ντάμπι, Σιγκαπούρης και Κουβέιτ επένδυσαν συνολικά 40 δισ. δολάρια σε χειμαζόμενους από την κρίση κολοσσούς της Γουόλ Στριτ και μέσα σε 15 μήνες είχαν χάσει 33 δισ. δολάρια. Περιόρισαν αργότερα κατά μεγάλο μέρος τη ζημιά αυτή χάρη στην ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Το βιβλίο των δημοσιογράφων Lossani, Bertoni και Chiarlone καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κρίση δεν επηρέασε την υπάρχουσα «ισορροπία του τρόμου». Η έκφραση είναι του καθηγητή Πολ Σάμερς, νυν συμβούλου του προέδρου Ομπάμα, και σημαίνει τη δυνατότητα Αμερικής και Κίνας να καταστρέψουν η μία την άλλη: Η μεν Αμερική με τη διολίσθηση του δολαρίου, που συνεπάγεται μείωση της αξίας των σε δολάρια τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων και των επενδύσεων σε αμερικανικά ομόλογα της Κίνας, η δε Κίνα με το να αρχίσει να ξεφορτώνεται τίτλους του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

Τα γραφόμενα των ιταλών συναδέλφων δεν άργησαν να βγουν αληθινά: πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις περίπου 100 επενδυτικές εταιρείες του Κουβέιτ, που το ενεργητικό τους είχε φτάσει στα 50 δισ. δολάρια, κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών. Είναι ζήτημα αν οι μισές από αυτές θα υπάρχουν το 2011. Αιτία: ζημιές από επενδύσεις στο εξωτερικό, κυρίως δε στη «φούσκα» της κτηματαγοράς του Ντουμπάι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αμπου Ντάμπι
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εξοπλισμοί
Αν δεν είχαμε το βάρος των εξοπλισμών
Οι τέταρτοι καλύτεροι πελάτες στον κόσμο
Μέρισμα ειρήνης
Τράπεζες
Οι 4 πληγές των γκισέ
Στο στόχαστρο και οι τράπεζες τώρα
Στα καταναλωτικά η μεγάλη πίεση
Τα 4 αγκάθια στη χρηματοδότηση
Γράφουν κέρδη, ψάχνουν ρευστό
Περασμένα μεγαλεία στα πιστωτικά ιδρύματα
Συνέντευξη: Σπύρος Παπασπύρος
«Κατάργηση 14ου μισθού είναι αιτία πολέμου»
Ασφαλιστικό
Μένουν τα 65, φεύγει η σύνταξη
Δύο μέτρα ανάγκης για να εξασφαλιστούν χρήματα
Ξένες επενδύσεις
Ελπίδες στα πετροδολάρια
Διεθνή
Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία
Ανατιμήσεις
Ντόμινο κερδοσκοπίας από την άνοδο ΦΠΑ - καυσίμων
Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό
Ναυτιλία
Ψάχνουν στα βαθιά για «μαύρο χρυσό»
Το colpo grosso των ελλήνων εφοπλιστών
Ευρωπαϊκή Ενωση
Πληρώνουμε και το κόστος των ισορροπιών
Σφιχταγκαλιασμένος με την κρίση ο Νότος
Ελληνική βιομηχανία
Στο ναδίρ βρίσκεται η ψυχολογία
Δανεισμός Δημοσίου
Δημοπρασία-σφυγμομέτρηση
Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων
Αερομεταφορές
Η νέα ιδιωτική τάξη στους αιθέρες
Τζόγος
Σε αναπτυξιακή τροχιά ο ηλεκτρονικός τζόγος
Αγορές
Οι γερμανικοί τριγμοί δημιουργούν ανησυχίες
Οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα
Ο ευρωπαίος ασθενής
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανατροπές
Σε κλοιό αμφισβήτησης το Χ.Α.
Ανελέητο σορτάρισμα
Ασφαλιστικές
Λουκέτο και στην Commercial Value
Αυτοκινητοβιομηχανία
Το business plan για τη νέα Saab