Έντυπη Έκδοση

Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ευρωπαϊκό Νότο μέχρι τον αναπτυγμένο Βορρά εντείνεται η εργασιακή αναταραχή στην Ευρώπη.Τα σκήπτρα κρατούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία) που δοκιμάζονται από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεών τους.

Εργασιακή αναταραχή παρατηρείται ωστόσο και στις αναπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, καθώς η κρίση επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων παντού.

Την προηγούμενη Τρίτη χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία στην Ισπανία και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Διαμαρτύρονται για την απόφασης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια και να προβεί σε ευρύτερες περικοπές, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας των 50 δισ. ευρώ.

Την απεργία κήρυξαν οι δύο μεγάλες εργατικές ενώσεις, η Comisiones Obreras (CCOO) και η Union General de Trabajadores (UGT). Τα ισπανικά συνδικάτα στήριζαν μέχρι προ τινος τις πολιτικές του ισπανού πρωθυπουργού, που υποσχόταν ότι δεν θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία. Παράλληλα η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει επενδύσεις σε δημόσια έργα με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας, που αγγίζει ήδη το 20%.

Οι δαπάνες όμως για την αντιμετώπιση της κρίσης προκάλεσαν αύξηση του ελλείμματος. Η Ισπανία από πλεόνασμα 1,9% που είχε το 2007, έφθασε να έχει έλλειμμα 11,4% πέρυσι. Υπό την πίεση του ελληνικού συνδρόμου, ο Θαπατέρο εξήγγειλε τα μέτρα λιτότητας κιαι οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα.

Μετά την «πρώτη» εμφάνιση των ισπανικών συνδικάτων κατά του Θαπατέρο, τη σκυτάλη πήρε η Ελλάδα με τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης. Την Πέμπτη σειρά είχαν τα πορτογαλικά συνδικάτα, που πραγματοποιούν νέα απεργία κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Χοσέ Σόκρατες. Για να πετύχει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τη μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2013, ανακοίνωσε πάγωμα μισθών σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα (υπάλληλοι, καθηγητές, νοσηλευτές).

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων υποστηρίζουν ότι η αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί σχεδόν κατά 8% την προηγούμενη δεκαετία. Διεκδικούν αυξήσεις 4,5% για φέτος.

Εντονες απεργιακές κινητοποιήσεις είχαμε τις τελευταίες ημέρες και σε αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι σε έξι διυλιστήρια της Total και σε έξι από τους 31 αποθηκευτικούς χώρους απεργούν από τις 17 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εταιρείας να κλείσει ένα από τα διυλιστήριά της.

Δέσμευση από την Total

Υπό την πίεση της εντατικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων, η Total, που είναι η μεγαλύτερη εταιρία διύλισης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσει ή θα πουλήσει κανένα από τα διυλιστήριά της στη Γαλλία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε πενταήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν από την προηγούμενη Τρίτη και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, που διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας που έχουν υπογράψει η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία για τον εκσυγχρονισμό της εναέριας κυκλοφορίας. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι με τη συμφωνία αυτή θα γίνουν μαζικές απολύσεις.

Στη Γερμανία οι πιλότοι της Lufthansa προχώρησαν στις αρχές της εβδομάδας σε τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση, την οποία ωστόσο διέκοψαν μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Για νέες απεργίες ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι (πληρώματα) της British Airways. Το 81% των εργαζομένων τάχθηκε υπέρ της κήρυξης νέας απεργίας. Οι εργαζόμενοι της British Airways είχαν απεργήσει και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Απασχόληση και ανεργία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εξοπλισμοί
Αν δεν είχαμε το βάρος των εξοπλισμών
Οι τέταρτοι καλύτεροι πελάτες στον κόσμο
Μέρισμα ειρήνης
Τράπεζες
Οι 4 πληγές των γκισέ
Στο στόχαστρο και οι τράπεζες τώρα
Στα καταναλωτικά η μεγάλη πίεση
Τα 4 αγκάθια στη χρηματοδότηση
Γράφουν κέρδη, ψάχνουν ρευστό
Περασμένα μεγαλεία στα πιστωτικά ιδρύματα
Συνέντευξη: Σπύρος Παπασπύρος
«Κατάργηση 14ου μισθού είναι αιτία πολέμου»
Ασφαλιστικό
Μένουν τα 65, φεύγει η σύνταξη
Δύο μέτρα ανάγκης για να εξασφαλιστούν χρήματα
Ξένες επενδύσεις
Ελπίδες στα πετροδολάρια
Διεθνή
Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία
Ανατιμήσεις
Ντόμινο κερδοσκοπίας από την άνοδο ΦΠΑ - καυσίμων
Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό
Ναυτιλία
Ψάχνουν στα βαθιά για «μαύρο χρυσό»
Το colpo grosso των ελλήνων εφοπλιστών
Ευρωπαϊκή Ενωση
Πληρώνουμε και το κόστος των ισορροπιών
Σφιχταγκαλιασμένος με την κρίση ο Νότος
Ελληνική βιομηχανία
Στο ναδίρ βρίσκεται η ψυχολογία
Δανεισμός Δημοσίου
Δημοπρασία-σφυγμομέτρηση
Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων
Αερομεταφορές
Η νέα ιδιωτική τάξη στους αιθέρες
Τζόγος
Σε αναπτυξιακή τροχιά ο ηλεκτρονικός τζόγος
Αγορές
Οι γερμανικοί τριγμοί δημιουργούν ανησυχίες
Οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα
Ο ευρωπαίος ασθενής
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανατροπές
Σε κλοιό αμφισβήτησης το Χ.Α.
Ανελέητο σορτάρισμα
Ασφαλιστικές
Λουκέτο και στην Commercial Value
Αυτοκινητοβιομηχανία
Το business plan για τη νέα Saab