Έντυπη Έκδοση

Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας πέτυχε, το δημοσιονομικό έλλειμμα την έσωσε από μαρασμό τύπου 1929-30, εμπρός τώρα για τη δεύτερη φάση της μάχης για την απασχόληση: στο τρίπτυχο αυτό συνοψίζεται ο απολογισμός που έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα για τον πρώτο χρόνο από την ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης (American Recovery and Reinvestment Act) με κρατικές πιστώσεις 787 δισ. δολαρίων.

Διμέτωπη επίθεση

Μετά τη σχετική τελετή στο Λευκό Οίκο ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και υπουργοί άρχισαν να περιοδεύουν σε 35 πολιτείες για να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους την αναγκαιότητα και την απόδοση των κυβερνητικών μέτρων, που δέχονται διμέτωπη επίθεση: βάλλονται αμείλικτα από την αντιπολίτευση, τους Ρεπουμπλικανούς, και κατακρίνονται από την πλειοψηφία, που έφερε Ομπάμα και Δημοκρατικό Κόμμα στην εξουσία στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Ξεσηκώνοντας τους συντηρητικούς πολίτες απ' άκρη σ' άκρη της χώρας οι Ρεπουμπλικάνοι καταμαρτυρούν στην κυβέρνηση ότι:

* Μειώνοντας τους φόρους για μη προνομιούχους και φορολογώντας βαρύτερα (κατά 1 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία) επιχειρήσεις και πλούσιους αντιστρατεύεται την προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας μακροπρόθεσμα, γιατί δημιουργεί αντικίνητρα για τις επενδύσεις.

* Συγχρόνως το 2020, με τη συνεχή αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το δημόσιο χρέος, 12,4 τρισ. δολάρια σήμερα, θα έχει φτάσει 18,5 τρισ. δολάρια, στο διπλάσιο του ύψους που το βρήκε ο Ομπάμα. Και θα απαιτείται τότε 36% αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μόνο για την εξόφληση των τόκων που θα ανέρχονται σε 800 δισ. το χρόνο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά, ότι αν είχε προκρίνει όχι την προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα στερούσε με ανυπολόγιστες συνέπειες την οικονομία από το απαραίτητο οξυγόνο στην κρίσιμη φάση, που αρχίζει να ανακάμπτει.

Ο πρόεδρος σημειώνει ότι ελάφρυνε τα φορολογικά βάρη για το 95% των Αμερικανών, «δημιούργησε ή έσωσε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια θέσεων εργασίας» το 2009 και προσδοκά άλλες 1.500.000 νέες θέσεις εφέτος. Ο αγώνας για την απασχόληση θα συνεχιστεί με δημόσια δαπάνη 32 δισ. δολάρια το μήνα (από 27 πέρυσι), κυρίως για δημόσια έργα (η Αμερική, παρεμπιπτόντως, υστερεί σε σύγχρονα έργα υποδομής).

Ομως η δημοτικότητα του προέδρου διαρκώς πέφτει. Το 52% σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού σταθμού CBS και της εφημερίδας «Τάιμς Νέας Υόρκης» δηλώνει ότι ο Ομπάμα δεν αξίζει δεύτερη τετραετία. Ετσι το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχασε την ειδική πλειοψηφία των 60 εδρών στη Γερουσία, βαδίζει με τους χειρότερους οιωνούς για τις εκλογές του Νοεμβρίου για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του Κογκρέσου. Μολονότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 έφτασε στο 5,6%, η ανεργία μένει πάνω από το 10% και μόνο ένα 6% των Αμερικανών πιστεύει ότι το πρόγραμμα Ομπάμα δημιούργησε θέσεις εργασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εξοπλισμοί
Αν δεν είχαμε το βάρος των εξοπλισμών
Οι τέταρτοι καλύτεροι πελάτες στον κόσμο
Μέρισμα ειρήνης
Τράπεζες
Οι 4 πληγές των γκισέ
Στο στόχαστρο και οι τράπεζες τώρα
Στα καταναλωτικά η μεγάλη πίεση
Τα 4 αγκάθια στη χρηματοδότηση
Γράφουν κέρδη, ψάχνουν ρευστό
Περασμένα μεγαλεία στα πιστωτικά ιδρύματα
Συνέντευξη: Σπύρος Παπασπύρος
«Κατάργηση 14ου μισθού είναι αιτία πολέμου»
Ασφαλιστικό
Μένουν τα 65, φεύγει η σύνταξη
Δύο μέτρα ανάγκης για να εξασφαλιστούν χρήματα
Ξένες επενδύσεις
Ελπίδες στα πετροδολάρια
Διεθνή
Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία
Ανατιμήσεις
Ντόμινο κερδοσκοπίας από την άνοδο ΦΠΑ - καυσίμων
Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό
Ναυτιλία
Ψάχνουν στα βαθιά για «μαύρο χρυσό»
Το colpo grosso των ελλήνων εφοπλιστών
Ευρωπαϊκή Ενωση
Πληρώνουμε και το κόστος των ισορροπιών
Σφιχταγκαλιασμένος με την κρίση ο Νότος
Ελληνική βιομηχανία
Στο ναδίρ βρίσκεται η ψυχολογία
Δανεισμός Δημοσίου
Δημοπρασία-σφυγμομέτρηση
Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων
Αερομεταφορές
Η νέα ιδιωτική τάξη στους αιθέρες
Τζόγος
Σε αναπτυξιακή τροχιά ο ηλεκτρονικός τζόγος
Αγορές
Οι γερμανικοί τριγμοί δημιουργούν ανησυχίες
Οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα
Ο ευρωπαίος ασθενής
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανατροπές
Σε κλοιό αμφισβήτησης το Χ.Α.
Ανελέητο σορτάρισμα
Ασφαλιστικές
Λουκέτο και στην Commercial Value
Αυτοκινητοβιομηχανία
Το business plan για τη νέα Saab