Έντυπη Έκδοση

Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό

Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ... 14ος μισθός είναι πλέον παρελθόν. Εχει εξανεμιστεί με την επιβολή του φόρου στα καύσιμα και το πρώτο κύμα ανατιμήσεων. Η κατάσταση εκτιμάται πως θα γίνει πολύ χειρότερη όταν θα αρχίσει να περνά στην τελική τιμή προϊόντων και αγαθών ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ.

Ακόμη και εάν ο χαμηλός συντελεστής (9%) αυξηθεί κατά μία μονάδα η επιβάρυνση στην τελική τιμή τροφίμων, εισιτηρίων μεταφορικών μέσων, ενέργειας-φυσικού αερίου, εστιατορίων, καφενείων, μη αλκοολούχων ποτών, επισκευών παλαιών κατοικιών, φαρμάκων και άλλων ειδών καθημερινής ανάγκης υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 5% κατά μέσο όρο.

Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη εάν ο χαμηλός ΦΠΑ αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Να σημειωθεί πως η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ έγινε το 2005 επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη και είχε περιοριστεί στη μία ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης-κατανάλωσης περιόρισε σημαντικά το δημοσιονομικό όφελος. Ενδεικτικά η εκτίμηση ήταν για έσοδα 15,43 δισ. ευρώ ενώ στα ταμεία εισέρρευσαν τελικά 10% λιγότερα, δηλαδή περίπου 13,9 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, πως και τότε η αύξηση του ΦΠΑ που είχε γίνει στο πρώτο τρίμηνο του έτους «πέρασε» στην αγορά και στα ράφια των σουπερμάρκετ από την 1η Απριλίου. Φέτος η περίοδος αυτή συμπίπτει με τις εορτές του Πάσχα, με αποτέλεσμα το μείγμα να γίνεται εκρηκτικό.

Επιχειρηματίες παραγωγικών μονάδων σημείωναν πως ενδεχόμενη αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ κατά 1% ή 2% θα επιβάρυνε δυσανάλογα και την τιμή ρεύματος (ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου) που ούτως ή άλλως έχει επιβαρυνθεί μετά την επιβολή φόρου στα καύσιμα. Βέβαια η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως θα κρατήσει σταθερές τις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ για όλο το 2010, αλλά η απόσταση μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων απέχει παρασάγγας.

Οσον αφορά το... ύψος του χαμηλού ΦΠΑ, που υποστηρίζεται ότι είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., η αλήθεια είναι πως σε 13 χώρες κυμαίνεται από 5% έως 8,5%. Η Δανία έχει ενιαίο συντελεστή. Συντελεστή 9% έχει η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, ενώ στην Κύπρο ο χαμηλός ΦΠΑ είναι 5%.

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα-είδη διατροφής και οι υπηρεσίες που θα επιβαρυνθούν αλλά και οι κατηγορίες προϊόντων ειδών καθημερινής ανάγκης που φορολογούνται σήμερα με 19%. Είδη οικιακής χρήσης, έπιπλα, ένδυση-υπόδηση, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τηλεπικοινωνίες που θεωρούνται καθημερινά χρειώδη θα εκτιναχθούν στα... ύψη εάν τελικά προκριθεί η πρόταση για αύξηση κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις να διαφοροποιηθεί ο υψηλός ΦΠΑ, καθώς στην κατηγορία του 19% εντάσσονται και τα κοσμήματα, αυτοκίνητα, τσιγάρα κ.λπ. και άλλα λιγότερο «αναγκαία» αγαθά.

Στη Δανία ο ενιαίος συντελεστής διαμορφώνεται στο 25%, είναι δε με τη Σουηδία και την Ουγγαρία ο υψηλότερος από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ 20%-21% διαμορφώνεται ο υψηλός ΦΠΑ σε Τσεχία, Αυστρία, Φιλανδία, Πολωνία, Λετονία, ενώ στο 21,5% κυμαίνεται στην Ιρλανδία, που θεωρείται περίπτωση ανάλογη της ελληνικής.

Το πιθανότερο είναι, πως ο υψηλός ΦΠΑ θα «σπάσει» για μία σειρά προϊόντων, ειδών και υπηρεσιών, δίνοντας την ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο να «παίξει» με δύο-τρεις διαφορετικές κλίμακες ξεκινώντας από το 21% και φτάνοντας στο 25%, που υπολογίζεται ότι θα είναι το ανώτερο όριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Θέματα καταναλωτή
Σχετικά θέματα: Ανατιμήσεις
Ντόμινο κερδοσκοπίας από την άνοδο ΦΠΑ - καυσίμων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εξοπλισμοί
Αν δεν είχαμε το βάρος των εξοπλισμών
Οι τέταρτοι καλύτεροι πελάτες στον κόσμο
Μέρισμα ειρήνης
Τράπεζες
Οι 4 πληγές των γκισέ
Στο στόχαστρο και οι τράπεζες τώρα
Στα καταναλωτικά η μεγάλη πίεση
Τα 4 αγκάθια στη χρηματοδότηση
Γράφουν κέρδη, ψάχνουν ρευστό
Περασμένα μεγαλεία στα πιστωτικά ιδρύματα
Συνέντευξη: Σπύρος Παπασπύρος
«Κατάργηση 14ου μισθού είναι αιτία πολέμου»
Ασφαλιστικό
Μένουν τα 65, φεύγει η σύνταξη
Δύο μέτρα ανάγκης για να εξασφαλιστούν χρήματα
Ξένες επενδύσεις
Ελπίδες στα πετροδολάρια
Διεθνή
Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία
Ανατιμήσεις
Ντόμινο κερδοσκοπίας από την άνοδο ΦΠΑ - καυσίμων
Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό
Ναυτιλία
Ψάχνουν στα βαθιά για «μαύρο χρυσό»
Το colpo grosso των ελλήνων εφοπλιστών
Ευρωπαϊκή Ενωση
Πληρώνουμε και το κόστος των ισορροπιών
Σφιχταγκαλιασμένος με την κρίση ο Νότος
Ελληνική βιομηχανία
Στο ναδίρ βρίσκεται η ψυχολογία
Δανεισμός Δημοσίου
Δημοπρασία-σφυγμομέτρηση
Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων
Αερομεταφορές
Η νέα ιδιωτική τάξη στους αιθέρες
Τζόγος
Σε αναπτυξιακή τροχιά ο ηλεκτρονικός τζόγος
Αγορές
Οι γερμανικοί τριγμοί δημιουργούν ανησυχίες
Οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα
Ο ευρωπαίος ασθενής
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανατροπές
Σε κλοιό αμφισβήτησης το Χ.Α.
Ανελέητο σορτάρισμα
Ασφαλιστικές
Λουκέτο και στην Commercial Value
Αυτοκινητοβιομηχανία
Το business plan για τη νέα Saab