Έντυπη Έκδοση

Δημοπρασία-σφυγμομέτρηση

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

Η ΓΕΝΙΚΗ απεργία της Τετάρτης και η προειδοποίηση της S&Ρ για νέα υποβάθμιση εντός μηνός απέτρεψαν τις όποιες σκέψεις υπήρχαν για έκδοση 10ετούς ομολόγου μεταθέτοντας τις εξελίξεις.

Η έκδοση θεωρείται από πολλούς κρίσιμη γιατί αν πετύχει θα διευκολύνει το έργο του Δημοσίου να αναχρηματοδοτήσει λήξεις ομολόγων ύψους 22 δισ. ευρώ και πλέον μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο ΟΔΔΗΧ και γενικότερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους, όμως σύσσωμη η αγορά περιμένει ότι το Δημόσιο θα βγει να δανεισθεί με 10ετή κοινοπρακτική ομολογιακή έκδοση τις επόμενες μέρες.

Προβλέψεις

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η έκδοση θα πάει καλύτερα αν έχει προηγηθεί η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση και αυτή ικανοποιήσει τις αγορές. Αν μάλιστα γίνει ξεκάθαρο ότι υπάρχει τελικός αγοραστής για τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, η έκδοση θα πάει ακόμη καλύτερα, λένε στελέχη της αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αν το πακέτο των νέων μέτρων απογοητεύσει τις αγορές και η κερδοσκοπία συνεχιστεί, η χώρα θα έχει πρόβλημα. Υπ' αυτή την έννοια το Δημόσιο θα βρει τα 3 με 5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ζητήσει και οι προσφορές θα ξεπεράσουν τον στόχο αν και το επιτόκιο θα παραμείνει τσουχτερό. Στελέχη ελληνικών και κυπριακών τραπεζών θεωρούσαν ότι το Δημόσιο θα πλήρωνε ένα επιτόκιο μεταξύ 6,3% και 6,8% για τα 10ετή ομόλογα αν όλα πήγαιναν κατ' ευχήν.

Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ένα μικρό ράλι αργά την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις γερμανών βουλευτών που ήθελαν τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW να αγοράζει ελληνικά ομόλογα με εγγυήσεις του γερμανικού Δημοσίου αν χρειαζόταν. Οι αγορές από την KfW θα ήταν μέρος ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα μπορούσε να φθάσει τα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δανειακές ανάγκες

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δήλωσε σχετικά πρόσφατα στο BBC ότι η Ελλάδα έχει αρκετό ρευστό για να καλύψει τα ανάγκες της μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Στελέχη από τα ντίλινγκ ρουμ ελληνικών τραπεζών εκτιμούν ότι το Δημόσιο πρέπει να δανεισθεί τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου για να αισθάνεται πιο άνετα.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει δανεισθεί πάνω από 12 δισ. ευρώ από τις αρχές της χρονιάς έναντι ετήσιου προγραμματισμού ύψους 54-55 δισ. ευρώ. Αν η αναμενόμενη έκδοση του 10ετούς κοινοπρακτικού δανείου πάει καλά, οι τραπεζίτες περίμεναν ότι το Δημόσιο θα έβγαινε να δανεισθεί ξανά, εκδίδοντας 5ετές ομόλογο.

Αυτή την φορά στο γκρουπ των αναδόχων δεν αναμένεται να είναι η Goldman Sachs. Αντίθετα, θεωρείται πολύ πιθανό να δώσουν το παρών η Deutsche Bank και μια τουλάχιστον μεγάλη γαλλική τράπεζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackerman επισκέφθηκε την Αθήνα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή για μια ώρα. Από την Deutsche Bank στη Γερμανία χαρακτήριζαν την επίσκεψη «συνηθισμένο επιχειρηματικό ταξίδι».

Ομως, οι φήμες στα ντίλινγκ ρουμ των τραπεζών στην Αθήνα έδιναν και έπαιρναν, θέλοντας τον κ. Ackerman να ηγείται μιας προσπάθειας για την αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 15 δισ. ευρώ κατόπιν παραίνεσης της κ. Μέρκελ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά θέματα: Δανεισμός Δημοσίου
Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εξοπλισμοί
Αν δεν είχαμε το βάρος των εξοπλισμών
Οι τέταρτοι καλύτεροι πελάτες στον κόσμο
Μέρισμα ειρήνης
Τράπεζες
Οι 4 πληγές των γκισέ
Στο στόχαστρο και οι τράπεζες τώρα
Στα καταναλωτικά η μεγάλη πίεση
Τα 4 αγκάθια στη χρηματοδότηση
Γράφουν κέρδη, ψάχνουν ρευστό
Περασμένα μεγαλεία στα πιστωτικά ιδρύματα
Συνέντευξη: Σπύρος Παπασπύρος
«Κατάργηση 14ου μισθού είναι αιτία πολέμου»
Ασφαλιστικό
Μένουν τα 65, φεύγει η σύνταξη
Δύο μέτρα ανάγκης για να εξασφαλιστούν χρήματα
Ξένες επενδύσεις
Ελπίδες στα πετροδολάρια
Διεθνή
Στους δρόμους από το Βορά ώς το Νότο τα συνδικάτα
Ο άνθρωπος για όλες τις... βρομοδουλειές
Κυβερνητική περιοδεία για την οικονομία
Ανατιμήσεις
Ντόμινο κερδοσκοπίας από την άνοδο ΦΠΑ - καυσίμων
Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό
Ναυτιλία
Ψάχνουν στα βαθιά για «μαύρο χρυσό»
Το colpo grosso των ελλήνων εφοπλιστών
Ευρωπαϊκή Ενωση
Πληρώνουμε και το κόστος των ισορροπιών
Σφιχταγκαλιασμένος με την κρίση ο Νότος
Ελληνική βιομηχανία
Στο ναδίρ βρίσκεται η ψυχολογία
Δανεισμός Δημοσίου
Δημοπρασία-σφυγμομέτρηση
Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων
Αερομεταφορές
Η νέα ιδιωτική τάξη στους αιθέρες
Τζόγος
Σε αναπτυξιακή τροχιά ο ηλεκτρονικός τζόγος
Αγορές
Οι γερμανικοί τριγμοί δημιουργούν ανησυχίες
Οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα
Ο ευρωπαίος ασθενής
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανατροπές
Σε κλοιό αμφισβήτησης το Χ.Α.
Ανελέητο σορτάρισμα
Ασφαλιστικές
Λουκέτο και στην Commercial Value
Αυτοκινητοβιομηχανία
Το business plan για τη νέα Saab