Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΨΥΧΩ-φάρμακα

Αφημένοι στην τύχη τους, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτα ψυχοφάρμακα και διάφορα ισχυρά κατασταλτικά, ήταν επί σειρά ετών με την προκλητική αδιαφορία της πολιτείας οι δεκάδες περιθαλπόμενοι, παιδιά και ενήλικοι, στο κολαστήριο του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας.

Ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που έχουν «βαφτιστεί» νοσηλευτές, χωρίς καμιά εποπτεία από ψυχίατρο ή ψυχολόγο, χορηγούσαν καθημερινά επί σειρά ετών στους δεκάδες ψυχικά, νοητικά και σωματικά περιθαλπόμενους, ψυχοφάρμακα και κατασταλτικά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

Τη συγκεκριμένη «μεθοδολογία» περίθαλψης, που έχουν καταγγείλει εγγράφως με αναφορά τους και οι Ευρωπαίοι εθελοντές, επιβεβαιώνει και η αναφορά του ψυχίατρου Διονύσιου Τσάγκου που παρακολουθούσε μέχρι τις 16 Ιουλίου 2010 το ίδρυμα. Στο περιεχόμενο της αναφοράς αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά η χρόνια ουσιαστική αδιαφορία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας για το ίδρυμα-κολαστήριο, η υποκρισία των τοπικών κομματικών παραγόντων και ο ζαμανφουτισμός των εκάστοτε διοικήσεων.

Ο ψυχίατρος αποκαλύπτει ότι οι περιθαλπόμενοι ασθενείς στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών λάμβαναν επί σειρά ετών ψυχοφάρμακα χωρίς να έχουν επανεξεταστεί από νευρολόγο, με συνέπεια δέκα από αυτούς να εμφανίζουν εκτός των άλλων επιληπτικές κρίσεις. Η συγκεκριμένη αναφορά του ψυχιάτρου εστάλη στη διοίκηση του ΚΕΠΕΠ τον περασμένο Ιούνιο.

«Τουλάχιστον σαράντα περιθαλπόμενοι λαμβάνουν από πενταετίας τουλάχιστον την ίδια ακριβώς αγωγή χωρίς να έχουν επανεξεταστεί από νευρολόγο. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα λαμβάνουν αγωγή που δεν χρειάζονται ή λαμβάνουν άλλη αγωγή από την ενδεδειγμένη. Ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα περιθαλπόμενοι ταλαιπωρούνται από επιληπτικές κρίσεις», αναφέρει στη με αριθμ. πρωτ. 1603 αναφορά του προς τη διοίκηση του ΚΕΠΕΠ ο ψυχίατρος και υπογραμμίζει:

«Επειδή η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται, βγαίνουν συνεχώς καινούργια σκευάσματα και οι υπάρχουσες αγωγές είναι παρωχημένες, είναι απολύτως αναγκαίο ότι οι περιθαλπόμενοι χρειάζονται άμεσα νευρολογική εκτίμηση και πλήρη εργαστηριακό νευρολογικό έλεγχο».

«Είναι εξωφρενικό ένα τέτοιο ίδρυμα που φιλοξενεί άτομα με σοβαρά ψυχικά και νευρολογικά προβλήματα να μην έχει μόνιμα ένα νευρολόγο και έναν ψυχίατρο ή έστω ένα μόνιμο παθολόγο», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Τσάγκος.

Ο ψυχίατρος μιλώντας στην «Ε» αποκάλυψε και ακόμη μία φρικτή παράμετρο που έχει να κάνει με τους περιθαλπόμενους, την αλόγιστη χορήγηση ψυχοφαρμάκων και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Οπως είπε, υπάρχουν σκευάσματα που χορηγούνται στους ασθενείς με ουσίες η περιεκτικότητα των οποίων θα πρέπει να ανιχνεύεται στο αίμα τους με αναλύσεις σχεδόν καθημερινά. Κάτι τέτοιο όμως επί σειρά ετών δεν γίνεται και οι ασθενείς είναι αφημένοι κυριολεκτικά στην τύχη τους.

Ενημερωμένη για την αποκαλυπτική αναφορά του ψυχιάτρου δήλωσε η διοικήτρια του ιδρύματος Αννα Μαζαράκη και πρόσθεσε ότι σήμερα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τη λύση των προβλημάτων. «Οταν ενημερωθήκαμε από τον κ. Τσάγκο ξεκινήσαμε αμέσως τις εξετάσεις των περιθαλπόμενων σε νευρολόγο και ψυχίατρο σε συνεργασία με το νοσοκομείο του Πύργου. Στείλαμε εκεί σιγά σιγά όλα τα άτομα, ενώ ζητήσαμε και την εξέταση οχτώ παιδιών από παιδοψυχίατρο. Σας διαβεβαιώνω ότι σήμερα η χορήγηση αυτών των φαρμάκων γίνεται οργανωμένα και ελεγχόμενα», δήλωσε στην «Ε» η κ. Μαζαράκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Εισπράττουν αγωγές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταγγέλλει κύκλωμα εφοριακών και παράνομες επιστροφές ΦΠΑ
Εκπαίδευση
ΔΟΕ: Μάρτης απεργιακός
Δικαιοσύνη
Στο δρόμο για το Εφετείο
Απεργοί πείνας
Υπατία. Κίνδυνος - θάνατος
Με το βλέμμα στη Β. Αφρική
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
ΨΥΧΩ-φάρμακα
Κακοκαιρία
Χείμαρρος προβλημάτων από την κακοκαιρία
Διαχείριση απορριμάτων
Απορριμματοφόρουμ
ΔΕΗ
ΔΕΗ: τελευταία μέρα για το κοινωνικό τιμολόγιο
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Διπλό όχι στα εκτός σχεδίου
Natura: από Σαρακοστή και βλέπουμε, λόγω ενδοκομματικών προστριβών
Συγκοινωνίες
Σήμερα κρίνεται το μέλλον
Ενωση Αθεων
Δεν έχουν το Θεό τους
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Προτάσεις για το στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»