Έντυπη Έκδοση

ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ: ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 50 ΔΙΣ.*«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ» 15 ΔΙΣ.

Πάθη διαρκείας

Η κυβέρνηση πήρε αυτά που ήθελε στη σύνοδο κορυφής, όμως ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι μήνες «Παθών» που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της, καθώς είναι αναγκασμένη, λόγω της συμφωνίας με την τρόικα, να περάσει κρίσιμες αποφάσεις και μακροπρόθεσμα μέτρα, καθοριστικά για τη βιωσιμότητα της μνημονιακής οικονομικής πολιτικής.

Τρία είναι τα μεγάλα θέματα που έχει μπροστά της μέσα σε αυτό το διάστημα:

1 Η οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012-2015 για την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ.

Για να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών, που δέχεται παρασκηνιακή κριτική για τους χειρισμούς του και από υπουργούς και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ότι κάθε υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές δαπανών της τάξης του 10%. Ομως οι περισσότεροι υπουργοί λένε «εμείς δώσαμε» και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Η Αννα Διαμαντοπούλου, π.χ., το είπε ευθέως στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι ο τομέας της Παιδείας δεν αντέχει άλλες περικοπές. Ανάλογες ενστάσεις έχει και ο υπουργός Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το μέσον Απριλίου το πρόγραμμα θα πρέπει να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και πριν από το τέλος Μαΐου να ψηφιστεί από τη Βουλή. Εκεί είναι πιθανό να προσκρούσει και στις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών, ιδίως αν προβλέπει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν τέτοιες περικοπές.

Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι κάθε υπουργός λειτουργεί συντηρητικά και θέλει να διαφυλάξει για το υπουργείο του όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους. «Ομως ό,τι πρέπει να περικοπεί θα περικοπεί, δεν γίνεται αλλιώς όσο κι αν αντιδρούν», έλεγαν.

2 Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέχρι το ποσό των 50 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2011 θα πρέπει από αυτό το πρόγραμμα να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Θεωρητικά όλοι οι υπουργοί συμφωνούν, όμως ο καθένας θέλει να έχει αυτός τον πρώτο λόγο για ό,τι ανήκει στο δικό του υπουργείο και όχι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ήδη συστήνει γραμματεία για τη δημόσια περιουσία. Σε δέκα μέρες θα πρέπει το πρόγραμμα να δημοσιοποιηθεί, καθώς αποτελεί και απαίτηση της τρόικας, αλλά είναι και δέσμευση του πρωθυπουργού στο συμβούλιο κορυφής βάσει της οποίας η χώρα πήρε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο.

Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες, είπε ότι θα γίνει εκτενής διάλογος για τις αποκρατικοποιήσεις και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις πολιτικές ή συνδικαλιστικές. Ειδικά για τη ΔΕΗ, είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία πρόταση ιδιωτικοποίησής της.

3 Η 5η δόση του δανείου, για την εκταμίευση της οποίας η αξιολόγηση από την τρόικα θα γίνει τον Μάιο. Η μέχρι τότε πορεία των δύο παραπάνω θεμάτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση, όπως επίσης και η πορεία των εσόδων του 2011. Στα έσοδα μέχρι τώρα υπάρχει υστέρηση κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή δεν λένε να κοπάσουν οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε τούτη τη συγκυρία ο ανασχηματισμός δεν έχει πολλές πιθανότητες και ο πρωθυπουργός το μόνο που φαίνεται να εξετάζει σοβαρά είναι η ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου με την προσθήκη ενός πολιτικού προσώπου, που θα αναλάβει τον τομέα των εσόδων είτε ως αναπληρωτής υπουργός είτε ως υφυπουργός.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ρωτήθηκε από το «Εθνος» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και δήλωσε πως «αν είναι να γίνει, ας γίνει αμέσως γιατί η απώλεια μιας ημέρας για την Ελλάδα ισοδυναμεί με απώλεια ενός χρόνου». Επίσης ο υπουργός Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας χθες στο «Μέγκα», είπε ότι ο πρωθυπουργός «τραβάει το κάρο μόνος του», τάχθηκε υπέρ μιας «πανστρατιάς» και εμμέσως πλην σαφώς υπέρ ενός επιτελικού και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου, που είναι και η πάγια θέση του. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Οικονομική πολιτική
Νέο ψαλίδι στους μισθούς ΔΕΚΟ λουκέτα σε ΑΕΙ και νοσοκομεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δήμος Αθηναίων
Λάδι στη φωτιά του Δήμου Αθηναίων
Επέτειος Κιλελέρ
101 χρόνια από το Κιλελέρ
Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών
Μίκης: Πρέπει να κλείσει η βάση της Σούδας
ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις
Το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα
Οικονομική πολιτική
Νέο ψαλίδι στους μισθούς ΔΕΚΟ λουκέτα σε ΑΕΙ και νοσοκομεία
Πάθη διαρκείας
Υπουργείο Παιδείας
Από τους Δελφούς ο χρησμός για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ
Υπόθεση υποβρυχίων
Σύμβουλοι για τις μίζες
Προανακριτική απευθείας ζητούν Ν.Δ.-ΛΑΟΣ - «Υποκρισία» απαντά η κυβέρνηση