Έντυπη Έκδοση

Από τους Δελφούς ο χρησμός για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ

Δραστικό περιορισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με καταργήσεις περιφερειακών τμημάτων ΤΕΙ, συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ, προσαρτήσεις σχολών ή τμημάτων σε άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολών διαφορετικών πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, συμπτύξεις τμημάτων ίδιων ή διαφορετικών ιδρυμάτων.

Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2010, από την Αννα Διαμαντοπούλου, στους Δελφούς, παρουσία των πρυτάνεων των ΑΕΙ και του πρωθυπουργού.

Ψηλά στον κατάλογο των υπό κατάργηση τμημάτων αναμένεται ότι θα είναι περίπου 60 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ τα οποία έχουν πολύ χαμηλή ζήτηση και μικρό αριθμό αποφοίτων. Σε κίνδυνο βρίσκονται τμήματα που έχουν ως αντικείμενο τον τουρισμό και το γεωτεχνικό κλάδο, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο συγχώνευσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μεγάλη διασπορά τμημάτων και αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικού αντικειμένου, όπως τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδα και Δυτικής Μακεδονίας.

Σήμερα, λειτουργούν 22 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε 36 πόλεις και 18 τεχνολογικά ιδρύματα σε 40 πόλεις, με περισσότερα από 479 τμήματα.

Στόχος του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στο τέλος του 2012 να έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις στα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε όλη τη χωρα. Ομως μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας κρατά κλειστά τα χαρτιά του καθώς δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, ενώ δεν υπάρχει ούτε σχετικό χρονοδιάγραμμα γι' αυτό. Στο υπουργείο έχουν φτάσει μεμονωμένες προτάσεις ενώ θετική εισήγηση έχει κάνει για το θέμα αυτό και το ΕΣΥΠ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δήμος Αθηναίων
Λάδι στη φωτιά του Δήμου Αθηναίων
Επέτειος Κιλελέρ
101 χρόνια από το Κιλελέρ
Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών
Μίκης: Πρέπει να κλείσει η βάση της Σούδας
ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις
Το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα
Οικονομική πολιτική
Νέο ψαλίδι στους μισθούς ΔΕΚΟ λουκέτα σε ΑΕΙ και νοσοκομεία
Πάθη διαρκείας
Υπουργείο Παιδείας
Από τους Δελφούς ο χρησμός για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ
Υπόθεση υποβρυχίων
Σύμβουλοι για τις μίζες
Προανακριτική απευθείας ζητούν Ν.Δ.-ΛΑΟΣ - «Υποκρισία» απαντά η κυβέρνηση