Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Σύμβουλοι για τις μίζες

Την ώρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας -Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος- αξιολογεί στοιχεία με πρόθεση τη σύνταξη νέων κλήσεων σε υπόπτους -πλην των 37 που έχουν ήδη λάβει τη «λυπητερή»- για τέλεση κακουργηματικών πράξεων στην υπόθεση προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214, οι διαρροές εγγράφων από τη μεγάλη δικογραφία, που οσονούπω καταφθάνει και στη Βουλή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών του τότε υπουργού, Ακη Τσοχατζόπουλου, καταδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου.

Τόσο το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που προσδιορίζει στα 300 εκατομμύρια ευρώ τη βλάβη του Δημοσίου, όσο και τα ντοκουμέντα της δικογραφίας, όπως καταθέσεις μαρτύρων αλλά και τα στοιχεία-φωτιά τα οποία έχουν αποσταλεί στην εισαγγελία από τη γερμανική Δικαιοσύνη για τις μίζες που δόθηκαν σε υψηλόβαθμους φορείς λήψης αποφάσεων, επιταχύνουν τις εξελίξεις τουλάχιστον στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα μάλιστα με δικαστικές πηγές, οι νέες κλήσεις δεν έχουν ακόμη αποσταλεί γιατί οι αρμόδιοι εισαγγελείς αναμένουν εντός των ημερών και άλλα στοιχεία-«κλειδιά» από τη Γερμανία που θα «δένουν» τους νέους υπόπτους, σε βάρος των οποίων έχει ήδη στραφεί η έρευνα.

Ενα πάντως από τα στοιχεία της δικογραφίας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ποινικής διαδικασίας είναι και η από 25/3/2010 απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου, που διενήργησε έρευνα με αντικείμενο την αξιόποινη συμπεριφορά (βλέπε δωροδοκίες) στελεχών της γερμανικής Ferrostaal (η κοινοπραξία Ferrostaal-HDW πήρε με απευθείας ανάθεση την παραγγελία για την προμήθεια των υποβρυχίων), στην οποία γίνεται ευθέως λόγος για τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το «λάδωμα» των «υψηλόβαθμων Ελλήνων» προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση.

«Συγκάλυψη»

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου του Μονάχου, για τις «υπόνοιες» που προέκυψαν από τις διεξαχθείσες έρευνες «και δη από τα σχετικά έγγραφα που ανευρέθηκαν στην Ferrostaal και από τις εξετάσεις των ιδίων των κατηγορουμένων» στελεχών της εταιρείας:

Off shore

«Για την προετοιμασία της ανάθεσης του έργου η Ferrostaal AG έκανε χρήση των υπηρεσιών ενός ανεξάρτητου εφοπλιστή ονόματι Μιχάλη Ματαντού και της εταιρείας του με την επωνυμία Marine Industrial Enterprises S.Α., με κύρια έδρα τον Παναμά (καλουμένης εφεξής «ΜΙΕ»). Πέραν αυτού η Ferrostaal AG χρησιμοποίησε κι έναν άλλον σύμβουλο και συγκεκριμένα την εταιρεία Dolmarton Associated Inc. (καλουμένης εφεξής «Dolmarton») με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

»Η εταιρεία Dolmarton ιδρύθηκε αποκλειστικά προς το σκοπό αυτό από τον Δρα Αβατάγγελο, για τον οποίο προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία... Τα έτη 2000 έως 2003 καταβλήθηκαν μέσω του Ελληνα πράκτορα Ματαντού συνολικά 25,3 εκατομμύρια ευρώ στην Dolmarton... Στην εταιρεία ΜΙΕ καταβλήθηκαν στις 18/5/2000, δηλαδή ένα μήνα πριν από την αποστολή στην Dolmarton, 15 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια καταβλήθηκαν στην ΜΙΕ μέχρι το έτος 2003 επιπλέον 72,47 εκατομμύρια ευρώ... στις 11/8/2007 εμβάστηκαν στην Dolmarton (στο λογαριασμό δικηγορικού γραφείου στο Ντίσελντορφ) άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ...

«Στην κυβέρνηση»

»Τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων, τα οποία καταβλήθηκαν στην εταιρεία Dolmarton εν μέρει μέσω της εταιρείας ΜΙΕ και εν μέρει απευθείας, χρησιμοποιήθηκε για τη συγκάλυψη μιζών. Τα χρήματα αυτά διαβιβάστηκαν σε φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στις Υπηρεσίες ή στο πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την ανάθεση της παραγγελίας των υποβρυχίων υπέρ της κοινοπραξίας.

»Για την ανάθεση της παραγγελίας χρειαζόταν η βοήθεια ειδικών, οι οποίοι έχαιραν της εμπιστοσύνης των φορέων λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα. Ηταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν κάποιον σύμβουλο, ο οποίος είχε πρόσβαση στους υψηλόβαθμους φορείς λήψης αποφάσεων.

»Ενα τέτοιο άτομο έπρεπε να διαθέτει καλή φήμη και να έχει πρόσβαση στους σχετικούς κοινωνικούς κύκλους. Το καθήκον αυτό το ανέλαβε ο Δρ κύριος Αβατάγγελος. Ο κ. Ματαντός είχε άριστες σχέσεις και εξασφάλισε επαφές με την κυβέρνηση. Ο κ. Ματαντός ήταν υπεύθυνος να διανέμει τα χρήματα που καταβάλλονταν σ' αυτόν μεταξύ άλλων στην Dolmarton και συνεπώς στον κ. Αβατάγγελο».

«Υπέρογκες μίζες»

Ενώ στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία Μονάχου, το στέλεχος της Ferrostaal, Erwin Heinrich Otto Erbsloh, υποστηρίζει:

«...Ο φίλος μου, ο Dr. Stefan Gehlhoff, ήταν μάνατζερ του έργου στην Ελλάδα. Οι πληρωμές μιζών στην Πορτογαλία δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα. Μου έλεγε ότι στην Ελλάδα υπήρχαν υπέρογκες πληρωμές. Το θέμα αυτό δεν με ενδιέφερε περισσότερο, σοκαρίστηκα όμως από το γεγονός ότι μια χώρα της Ε.Ε. είναι τόσο απαιτητική από την άποψη αυτή.

»Ο Dr. Gehlhoff ήταν ο υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου. Ηταν επικεφαλής τμήματος, μάνατζερ του έργου. Δεν χρειάστηκε να κανονίσει -όπως ο κ. Weretecki- στην Πορτογαλία. Ο κ. Ματαντός είχε εργαστεί καλύτερα και είχε προετοιμάσει το πράγμα καλύτερα. Είναι αυτός που βρίσκει τις άκρες επί τόπου. Είχε άριστες σχέσεις και εξασφάλισε τις επαφές με την κυβέρνηση, πράγμα που δεν είναι κάτι μεμπτό. Υποθέτω όμως ότι ένα μέρος της αμοιβής του το χρησιμοποίησε για να πληρώνει μίζες... Ανακεφαλαιώνοντας, μπορώ να πω, για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων στην Ελλάδα τα εξής: Οπως και στην Πορτογαλία έτσι και στην Ελλάδα καταβλήθηκαν μίζες σε δημόσιους λειτουργούς για την ανάληψη του έργου.

»Οι μίζες καταβάλλονταν μέσω εικονικών συμβάσεων συμβούλων, μεταξύ άλλων, και μέσω του κ. Ματαντού ως αχυράνθρωπου στους δημόσιους λειτουργούς και στους φορείς λήψης των αποφάσεων». Κ.ΚΑΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΔΟΕ
Διαφθορά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Υπόθεση υποβρυχίων
Προανακριτική απευθείας ζητούν Ν.Δ.-ΛΑΟΣ - «Υποκρισία» απαντά η κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Προανακριτική απευθείας ζητούν Ν.Δ.-ΛΑΟΣ - «Υποκρισία» απαντά η κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δήμος Αθηναίων
Λάδι στη φωτιά του Δήμου Αθηναίων
Επέτειος Κιλελέρ
101 χρόνια από το Κιλελέρ
Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών
Μίκης: Πρέπει να κλείσει η βάση της Σούδας
ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις
Το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα
Οικονομική πολιτική
Νέο ψαλίδι στους μισθούς ΔΕΚΟ λουκέτα σε ΑΕΙ και νοσοκομεία
Πάθη διαρκείας
Υπουργείο Παιδείας
Από τους Δελφούς ο χρησμός για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ
Υπόθεση υποβρυχίων
Σύμβουλοι για τις μίζες
Προανακριτική απευθείας ζητούν Ν.Δ.-ΛΑΟΣ - «Υποκρισία» απαντά η κυβέρνηση