Έντυπη Έκδοση

Προανακριτική απευθείας ζητούν Ν.Δ.-ΛΑΟΣ - «Υποκρισία» απαντά η κυβέρνηση

Τα υποβρύχια κινδυνεύουν να πέσουν στον ύφαλο της Βουλής. Απευθείας προανακριτική επιτροπή, χωρίς να προηγηθεί εξεταστική, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της άμεσης παραπομπής τυχόν εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, προσανατολίζεται να προτείνει η Ν.Δ. για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο ΛΑΟΣ. Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης η οποία, χωρίς να δηλώνει ευθέως τι σκοπεύει να κάνει, απάντησε ότι ανέλαβε κάθε πρωτοβουλία που θα βοηθούσε τη διερεύνηση του σκανδάλου σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που συγκάλυπτε.

Βέβαια η ουσία είναι ότι, όπως προέκυψε και από την περίπτωση της υπόθεσης του Βατοπεδίου, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, υπάρχει παραγραφή για όλες τις υποθέσεις πριν από το 2007. Η πολιτική αντιπαράθεση όμως θα κλιμακωθεί και για το λόγο ότι είναι διάχυτη στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι υπάρχει ατιμωρησία.

Πρόσωπο αιχμής θεωρείται ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, εκτός από την υπόθεση των υποβρυχίων, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο και για τα F16 που αγοράστηκαν το 2000 από την αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin». Για τα τελευταία φέρεται ο Β. Βενιζέλος να παραπονείται στον Ντέιβιντ Σπέκχαρντ ότι ορισμένα είναι «τυφλά», δεν διαθέτουν δηλαδή τα αναγκαία ηλεκτρονικά συστήματα, όπως αναφέρει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης σε ένα από τα τηλεγραφήματά του από το «πακέτο» του WikiLeaks που δημοσίευσε η «Καθημερινή». Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση για τα F16 είχε παρθεί από το ΚΥΣΕΑ και ο τότε υπουργός Αμυνας επέμεινε για τα F15, χωρίς να περάσει η γνώμη του.

Για τα υποβρύχια έχει ήδη σχηματιστεί ογκωδέστατη δικογραφία (15.000 σελίδες) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης μίλησε για «τεράστια λεηλασία του δημόσιου χρήματος» και για «μια απευθείας ανάθεση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση και την εφαρμογή της οποίας διαμοιράστηκαν, όπως αποκαλύπτεται, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». «Μπροστά στην ύποπτη σιωπή και την αδράνεια της κυβερνητικής πλευράς, η Ν.Δ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία με την κατάθεση σχετικής πρότασης, προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν» τόνισε. «Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ., αφού μελετήσει τα στοιχεία του φακέλου και εξαντλώντας τις δυνατότητες που παρέχει το ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει άμεσα τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.

«Εκτός από την προφανή υποκρισία, παραβιάζει και ανοιχτές θύρες, ακριβώς γιατί γνωρίζει ότι μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ, διαβιβάστηκε άμεσα το πόρισμά της στην Εισαγγελία, χωρίς να χρειάζεται προφανώς οποιαδήποτε "παρότρυνση" από τη Ν.Δ.» δήλωσε. «Η Ν.Δ. επιλέγει τη φθηνή εντυπωσιοθηρία, ενώ εμείς προχωράμε θεσμικά σε άμεση διερεύνηση για όλους και με κάθε μέσο. Εξάλλου η Ν.Δ. έχει αποδείξει, πολλές φορές, το πώς εννοεί τη διερεύνηση ευθυνών, ευτελίζοντας θεσμούς και κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να παραγραφούν οι ευθύνες υπουργών της, αποχωρώντας πρωτοφανώς και συστηματικά από τη Βουλή, την οποία μάλιστα δεν δίστασαν να κλείσουν εσπευσμένα για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους».

«Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να περάσουμε απευθείας σε προανακριτική και να εξετάσουμε όλη την περίοδο από την αρχή μέχρι το τέλος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. «Τα σκάνδαλα δεν πρέπει να μείνουν στο βυθό» τόνισε. «Υποχρεούμαστε να βγάλουμε στην επιφάνεια ποιοι και πόσα ενθυλάκωσαν κατά τη διάρκεια των υπουργικών καθηκόντων τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Βουλή
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Σχετικά θέματα: Υπόθεση υποβρυχίων
Σύμβουλοι για τις μίζες
Για το ίδιο θέμα
Σύμβουλοι για τις μίζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δήμος Αθηναίων
Λάδι στη φωτιά του Δήμου Αθηναίων
Επέτειος Κιλελέρ
101 χρόνια από το Κιλελέρ
Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών
Μίκης: Πρέπει να κλείσει η βάση της Σούδας
ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις
Το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα
Οικονομική πολιτική
Νέο ψαλίδι στους μισθούς ΔΕΚΟ λουκέτα σε ΑΕΙ και νοσοκομεία
Πάθη διαρκείας
Υπουργείο Παιδείας
Από τους Δελφούς ο χρησμός για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ
Υπόθεση υποβρυχίων
Σύμβουλοι για τις μίζες
Προανακριτική απευθείας ζητούν Ν.Δ.-ΛΑΟΣ - «Υποκρισία» απαντά η κυβέρνηση