Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗ ΒΑΔΗ-ΒΙΡΤΕΜΒΕΡΓΗ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

Πρασίνισε από το κακό της...

«Πράσινο τσουνάμι» χτύπησε χθες το κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στη Βάδη-Βιρτεμβέργη κι έπειτα από 58 χρόνια στην εξουσία το έστειλε στην αντιπολίτευση.

Οι πανηγυρισμοί των οπαδών των Πρασίνων στη Βάδη-Βιρτεμβέργη έχουν αρχίσει μόλις ανακοινώθηκαν τα exit polls Οι πανηγυρισμοί των οπαδών των Πρασίνων στη Βάδη-Βιρτεμβέργη έχουν αρχίσει μόλις ανακοινώθηκαν τα exit polls Σε μια ιστορική βραδιά για τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, το κόμμα των Πρασίνων πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ανατροπή που έχει σημειωθεί ποτέ και όπως δείχνουν τα exit polls, για πρώτη φορά ένα κρατίδιο της Γερμανίας -και μάλιστα από τα μεγαλύτερα, κάστρο του συντηρητισμού- θα κυβερνηθεί τα επόμενα χρόνια από τους Πράσινους, με πρωθυπουργό τον Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Και στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σημείωσε ισχυρές απώλειες, αλλά χάρη στην τεράστια άνοδο των Πρασίνων, που διπλασίασαν και εκεί τα ποσοστά τους, θα κρατηθεί στην εξουσία, σε συνεργασία μαζί τους.

Πράσινη, μαζική στροφή

Ο σεισμός στην Ιαπωνία και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα φαίνεται πως αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα στη Γερμανία, αφού το εκλογικό σώμα στρέφεται μαζικά προς τους Πράσινους, κόμμα που ιδρύθηκε με σημαία του την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

Η τάση αύξησης του κόμματος των Πρασίνων είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες ακόμη και πριν από τον ιαπωνικό σεισμό, αλλά επιβεβαιώθηκε χθες με τον πιο πανηγυρικό για αυτούς τρόπο, δείχνοντας ότι η γερμανική κοινή γνώμη δίνει πρωτεύουσα σημασία στα περιβαλλοντικά θέματα.

Οπως σημειώνουν παρατηρητές, από χθες το κόμμα των Πρασίνων εγκαταλείπει την κατηγορία των μικρών κομμάτων και μπαίνει σε αυτή των «λαϊκών», διεκδικώντας σε παγγερμανικό επίπεδο ακόμη και τη δεύτερη θέση. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι στη γερμανική πολιτική σκηνή σημειώνονται ιστορικές ανακατατάξεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, στη Βάδη-Βιρτεμβέργη πρώτο τερμάτισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αλλά με απώλειες του 5%. Δεύτεροι, οι Πράσινοι με 24,2% -σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13%.

Οι Φιλελεύθεροι -κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ- έδιναν χθες το βράδυ μάχη για να μπουν στο τοπικό Κοινοβούλιο, με ποσοστό γύρω στο 5% και απώλειες που έφταναν το 5,7%.

Οσο για το Αριστερό Κόμμα μένει εκτός, με ποσοστό 2,8%.

Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες -σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα- καταλαμβάνουν τις 77 έδρες του Κοινοβουλίου, όταν η πλειοψηφία απαιτεί 75.

Στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, οι Σοσιαλδημοκράτες τερμάτισαν πρώτοι με ποσοστό 36%, αλλά με απώλειες της τάξης του 9%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν το 35%, σημειώνοντας μικρή αύξηση, οι Πράσινοι με 15,4% διπλασίασαν τη δύναμή τους, ενώ το Αριστερό Κόμμα με 3,3% μένει έξω από το Κοινοβούλιο.

Και στο κρατίδιο αυτό, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι σχηματίζουν άνετα κυβέρνηση.

Το πυρηνικό τίμημα

Η κυβέρνηση Μέρκελ φαίνεται να πληρώνει ακριβά τα πισωγυρίσματά της στα θέματα της πυρηνικής ενέργειας, αφού πριν από λίγους μήνες έδωσε παράταση λειτουργίας στα εργοστάσια παραγωγής της, για να ανακαλέσει μετά το σεισμό της Ιαπωνίας.

Τα χθεσινά αποτελέσματα αλλάζουν τις ισορροπίες και στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο -Ανω Βουλή-, όπου τώρα γίνεται πολύ δύσκολο για τον κυβερνητικό συνασπισμό να περνά νομοσχέδια χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Το κυβερνητικό έργο και το πολιτικό μέλλον της Ανγκελα Μέρκελ φαντάζουν από σήμερα εξαιρετικά δύσκολα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Οι περικοπές έκαψαν το Λονδίνο
Γαλλία
Γαλλία: Βατερλό της Δεξιάς, από τους Σοσιαλιστές και την Ακροδεξιά
Γερμανία
Πρασίνισε από το κακό της...
Θανατική ποινή
Εκτελώντας το νόμο της εκδίκησης
Ιαπωνία
Δεν αποκλείουν πυρηνικό όλεθρο
Λιβύη
Τραβάνε... Σύρτη στον Καντάφι
Χίλαρι Κλίντον και Ρόμπερτ Γκέιτς βλέπουν τις επιχειρήσεις να διαρκούν μήνες, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για «βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς
Ρωσία
Η Ρωσία γύρισε τα ρολόγια της για τελευταία φορά
Συρία
Το αίμα τούς τρόμαξε
Τουρκία
Σάλος στην Τουρκία από την κατάσχεση υπό έκδοση βιβλίου
Άλλες ειδήσεις
Σφραγίδες...