Έντυπη Έκδοση

Γαλλία: Βατερλό της Δεξιάς, από τους Σοσιαλιστές και την Ακροδεξιά

Τη νίκη της Αριστεράς, την αποδυνάμωση της Δεξιάς και τη σημαντική άνοδο του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του χθεσινού δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Νέοι γενικοί σύμβουλοι εξελέγησαν σε 1.566 καντόνια της Γαλλίας. Η αποχή έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ: 56%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επί των αποτελεσμάτων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που διοικεί ήδη 58 καντόνια έναντι 46 της Δεξιάς, αυξάνει την εκλογική του δύναμη με ποσοστό 35,05%, ενώ η Δεξιά συρρικνώνεται στο 19%. Διάφοροι υποψήφιοι της Δεξιάς συγκέντρωσαν ποσοστό 11,78%. Το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» τοποθετείται σε ποσοστό 10,01% και αποκτά εκπροσώπηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ μέχρι τώρα δεν συμμετείχε.

Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος UMP, δήλωσε ότι αντλεί τα συμπεράσματα από τη μεταστροφή των ψηφοφόρων και την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς. Η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, να δώσει λύσεις στα πρόβλημα των Γάλλων και να αντικρούσει την απειλή του «Εθνικού Μετώπου».

Η ηγέτις των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, εξέφρασε ικανοποίηση για την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Γάλλοι χαρίζοντας στο Σ.Κ. τη νίκη σε νέες περιφέρειες και τόνισε ότι η Αριστερά θα εντείνει τις προσπάθειές της για να μεταβάλει την ελπίδα των Γάλλων σε προοπτική πολιτικής αλλαγής, με την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου.

Ικανοποίηση εξέφρασαν και οι Οικολόγοι για την πρόοδό τους στις «δύσκολες» περιφερειακές εκλογές, τονίζοντας ότι η οικολογία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής προοπτικής.

Η ηγέτις της Ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν χαιρέτισε την εντυπωσιακή πρόοδο και στο δεύτερο γύρο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά επιτυγχάνεται εκπροσώπηση στα καντόνια. Για το μέλλον φιλοδοξεί να τοποθετήσει το «Εθνικό Μέτωπο» στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής στη Γαλλία και να εκτοπίσει «μια Δεξιά που απέτυχε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Οι περικοπές έκαψαν το Λονδίνο
Γαλλία
Γαλλία: Βατερλό της Δεξιάς, από τους Σοσιαλιστές και την Ακροδεξιά
Γερμανία
Πρασίνισε από το κακό της...
Θανατική ποινή
Εκτελώντας το νόμο της εκδίκησης
Ιαπωνία
Δεν αποκλείουν πυρηνικό όλεθρο
Λιβύη
Τραβάνε... Σύρτη στον Καντάφι
Χίλαρι Κλίντον και Ρόμπερτ Γκέιτς βλέπουν τις επιχειρήσεις να διαρκούν μήνες, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για «βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς
Ρωσία
Η Ρωσία γύρισε τα ρολόγια της για τελευταία φορά
Συρία
Το αίμα τούς τρόμαξε
Τουρκία
Σάλος στην Τουρκία από την κατάσχεση υπό έκδοση βιβλίου
Άλλες ειδήσεις
Σφραγίδες...