Έντυπη Έκδοση

ΛΙΒΥΗ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΦΥΡΟΚΟΠΟΥΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ

Τραβάνε... Σύρτη στον Καντάφι

Στο δρόμο για τη Σύρτη βαδίζουν οι αντικαθεστωτικοί, που μέσα στο Σαββατοκύριακο επαναπροωθήθηκαν αστραπιαία προς Δυσμάς, με τις πιστές στον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις να υποχωρούν άτακτα, εξουθενωμένες από τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές που, μέχρι αργά τη νύχτα, συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση, χτυπώντας στρατηγικούς στόχους στη βόρεια και κεντρική Λιβύη, από την Τρίπολη μέχρι τη Σέμπχα στην έρημο του Φεζάν.

Από τις 19 Μαρτίου και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν αναλάβει και επισήμως το ΝΑΤΟ τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη των συμμάχων είχαν πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, από τις οποίες 540 αφορούσαν αποστολές αεροπορικών βομβαρδισμών. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ εκτέλεσε τις περισσότερες, συνολικά 787 έναντι των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών -Γαλλίας, Βρετανίας, Καναδά, Ιταλίας, Ισπανίας, Δανίας, Κατάρ και (από χθες) Βελγίου.

Οι βομβαρδισμοί απέδωσαν...

Υπήρξε θεαματικά άμεσο το αποτέλεσμα των συμμαχικών συστηματικών αεροπορικών πληγμάτων που στόχευσαν τις θέσεις και τα βαρέα όπλα των κανταφικών κατά μήκος των περίπου 400 χιλιομέτρων της παράκτιας εθνικής οδού στα νότια του Κόλπου της Σύρτης που χωρίζουν την Ατζνταμπίγια, μέχρι προχθές γραμμή άμυνας των αντικαθεστωτικών, από τη Σύρτη, το δεύτερο μετά την Τρίπολη καθεστωτικό προπύργιο στο Βορρά. Το μέτωπο της Ατζνταμπίγια έσπασε το Σάββατο και οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στην πόλη. Χθες κυριολεκτικά κυνήγησαν για εκατοντάδες χιλιόμετρα επίπεδου ερημικού εδάφους τούς υποχωρούντες καθεστωτικούς, μέχρι τη δυτική έξοδο της πόλης Μπιν Τζαουάντ: η Τρίπολη απέχει 525 χιλιόμετρα.

Ενδιαμέσως, πόλεις-τερματικοί σταθμοί πετρελαιοειδών περνούσαν ξανά έπειτα από πάνω από μία εβδομάδα -στον έλεγχο των ανταρτών· Μπρέγκα, Ουκάιλα, Ρας Λενούφ, Ες Σιντρ, τα λιμάνια και τα διυλιστήριά τους. Επιτόπιες αναφορές μιλούσαν χθες για εκτάσεις σπαρμένες με φλεγόμενα ή καπνίζοντα κουφάρια αρμάτων μάχης και στοιχείων πυροβολικού, για δεκάδες στρατιώτες νεκρούς. Κάποια άρματα μάχης είχαν ήδη εγκαταλειφθεί από τα πληρώματά τους πριν βομβαρδιστούν. Ποσότητες πυρομαχικών, κυρίως οβίδες, είχαν εγκαταλειφθεί κατά τη βιαστική υποχώρηση και έπεσαν στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Το επόμενο μεγάλο στοίχημά τους -βοηθούντων των συμμαχικών βομβαρδισμών βεβαίως- είναι η γενέτειρα του Καντάφι, η Σύρτη, όπου ανασυντάχτηκαν οι υποχωρούντες φιλοκανταφικοί. Από όπου όμως επίσης άμαχοι, οικογένειες ολόκληρες, ήδη φεύγουν προς την Τρίπολη. Χθες το απόγευμα, πομπή 20 στρατιωτικών οχημάτων, ανάμεσά τους και μεταφορείς αντιαεροπορικών πυροβόλων, εντοπίστηκε να φεύγει επίσης δυτικά προς την πρωτεύουσα.

Στη Βεγγάζη, ο Αλι Ταρχούνι, εκτελών χρέη υπουργού Οικονομικών και Ενεργείας στη μεταβατική κυβέρνηση του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας εξαγωγών πετρελαιοειδών με το Κατάρ, οι πρώτες από τις οποίες «σε λιγότερο από μία εβδομάδα», είπε, ξεκινούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις περιοχές της Λιβύης υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών παράγουν 100.000 με 130.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η ημερήσια παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στα 300.000 βαρέλια.

Ανέλαβε το ΝΑΤΟ

Αργά χθες τη νύχτα, με το τέλος της συνάντησης των πρεσβευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, επισημοποιήθηκε η ανάληψη της επιχείρησης από τους Συμμάχους «ώστε να εφαρμοστούν όλες οι παράμετροι της απόφασης 1973 του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συμμετέχων διπλωμάτης.

Η Συμμαχία έχει ήδη ξεκινήσει τις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το λιβυκό έδαφος και την επιβολή του εμπάργκο όπλων. Κρίσιμη είναι και η αυριανή διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών στο Λονδίνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΝΑΤΟ
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Χίλαρι Κλίντον και Ρόμπερτ Γκέιτς βλέπουν τις επιχειρήσεις να διαρκούν μήνες, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για «βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Οι περικοπές έκαψαν το Λονδίνο
Γαλλία
Γαλλία: Βατερλό της Δεξιάς, από τους Σοσιαλιστές και την Ακροδεξιά
Γερμανία
Πρασίνισε από το κακό της...
Θανατική ποινή
Εκτελώντας το νόμο της εκδίκησης
Ιαπωνία
Δεν αποκλείουν πυρηνικό όλεθρο
Λιβύη
Τραβάνε... Σύρτη στον Καντάφι
Χίλαρι Κλίντον και Ρόμπερτ Γκέιτς βλέπουν τις επιχειρήσεις να διαρκούν μήνες, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για «βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς
Ρωσία
Η Ρωσία γύρισε τα ρολόγια της για τελευταία φορά
Συρία
Το αίμα τούς τρόμαξε
Τουρκία
Σάλος στην Τουρκία από την κατάσχεση υπό έκδοση βιβλίου
Άλλες ειδήσεις
Σφραγίδες...