Έντυπη Έκδοση

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ 527 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ 2010, ΧΩΡΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ...

Εκτελώντας το νόμο της εκδίκησης

Αν και η τελευταία δεκαετία ήταν μια δεκαετία προόδου όσον αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, χιλιάδες εκτελέσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του 2010, επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Τη χρονιά που πέρασε η οργάνωση κατέγραψε επισήμως 527 εκτελέσεις, έναντι 714 το 2009. Πρόκειται ωστόσο για ένα ενδεικτικό μόνο νούμερο καθώς δεν περιλαμβάνει την Κίνα, που συνεχίζει να τηρεί άκρα μυστικότητα για το θέμα και όπου οι ετήσιες εκτελέσεις ανέρχονται, κατά τη Δ. Αμνηστία, σε «χιλιάδες». Το Πεκίνο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καθώς προσφεύγει στη θανατική ποινή με μεγάλη συχνότητα, πολλές φορές με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα για μη βίαια εγκλήματα. Μέσα στο 2010, οι περισσότερες εκτελέσεις καταγράφηκαν σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής αλλά και στις ΗΠΑ.

Ετσι, πέραν της Κίνας, στο Ιράν έχουν καταγραφεί επισήμως 252 εκτελέσεις, εκ των οποίων 14 δημοσίως, στη Β. Κορέα 60, στην Υεμένη 53 και στη Σ. Αραβία 27. Στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 46 εκτελέσεις και 110 θανατικές καταδίκες. Επιπλέον το Ιράν, το Πακιστάν, η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν σε θάνατο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, άτομα που όταν διέπραξαν το αδίκημα ήταν κάτω των 18 ετών. Η οργάνωση εκφράζει επίσης τη θλίψη της για το γεγονός ότι πέντε χώρες (Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Ισημερινή Γουινέα, Σομαλία, Ταϊβάν) αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή επανέφεραν την πρακτική των εκτελέσεων.

Παρ' όλα αυτά, επισημαίνει η Δ.Α., το 2010 μάς έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην παγκόσμια κατάργηση της εσχάτης των ποινών: η Μογγολία ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ στη θανατική ποινή και η Γκαμπόν προστέθηκε στις άλλες 15 αφρικανικές χώρες που την έχουν καταργήσει. Την τελευταία δεκαετία, η θανατική ποινή είτε έχει καταργηθεί είτε εγκαταλειφθεί στην πράξη σε συνολικά 31 χώρες. Ενας κόσμος χωρίς αυτή, καταλήγει η οργάνωση, «δεν είναι απλώς εφικτός, είναι αναπόφευκτος. Το ερώτημα είναι πόσος καιρός θα χρειαστεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Διεθνής Αμνηστία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Οι περικοπές έκαψαν το Λονδίνο
Γαλλία
Γαλλία: Βατερλό της Δεξιάς, από τους Σοσιαλιστές και την Ακροδεξιά
Γερμανία
Πρασίνισε από το κακό της...
Θανατική ποινή
Εκτελώντας το νόμο της εκδίκησης
Ιαπωνία
Δεν αποκλείουν πυρηνικό όλεθρο
Λιβύη
Τραβάνε... Σύρτη στον Καντάφι
Χίλαρι Κλίντον και Ρόμπερτ Γκέιτς βλέπουν τις επιχειρήσεις να διαρκούν μήνες, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για «βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς
Ρωσία
Η Ρωσία γύρισε τα ρολόγια της για τελευταία φορά
Συρία
Το αίμα τούς τρόμαξε
Τουρκία
Σάλος στην Τουρκία από την κατάσχεση υπό έκδοση βιβλίου
Άλλες ειδήσεις
Σφραγίδες...