Έντυπη Έκδοση

Η ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ UEFA ΓΙΑ... ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ Η ΕΠΟ

«Κόκκινη κάρτα» σε όλους τους αεριτζήδες

Με τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση της NOVA να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, στη Σούπερ Λίγκα αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να βγάλουν «κόκκινη κάρτα» σε κακοπληρωτές και αεριτζήδες.

Το σχέδιο που κατέστρωσαν τα μεγάλα κεφάλια της Λίγκας μοιάζει μεγαλοφυές: με ποιο τρόπο μπορούμε να παρακάμψουμε την (παντελώς αφερέγγυα) Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να «απαγορεύσουμε» τις παρεμβάσεις υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, οργανωμένων οπαδών κι όλων των υπολοίπων που βάζουν τα στήθη τους μπροστά κάθε φορά που μια ομάδα κινδυνεύει με υποβιβασμό λόγω χρεών; Επιστρατεύουμε τον «μπαμπούλα» της UEFA!

Το Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής ψήφισε το εξής: Για να συμμετάσχει οποιαδήποτε ομάδα στο επόμενο πρωτάθλημα, είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οποια δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυστηρά κριτήρια του συστήματος αδειοδότησης της UEFA (licensing), θα πάρει αυτόματα το δρόμο για τη Β' Εθνική!

Καμπανάκι

«Μέχρι τη 10η Απριλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία», χτύπησε πριν από 10 ημέρες το καμπανάκι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ξεκαθαρίζοντας: «Ηδη φτιάχνονται εκθέσεις, παραδίδονται στον διευθυντή της αδειοδότησης και η υπόθεση έπειτα θα κατατεθεί στο πρωτοβάθμιο αρμόδιο όργανο και αν χρειαστεί στο δευτεροβάθμιο. Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει τελειώσει το θέμα. Οπωσδήποτε».

Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος του «κόλπο γκρόσο». Η Σούπερ Λίγκα έβγαλε την... περόνη, επιδιώκοντας την αυτοκάθαρση, αλλά αυτόματα παρέδωσε τη χειροβομβίδα στην Ομοσπονδία. Εκείνη, ως υπέρτατη ποδοσφαιρική αρχή, καλείται να «τρέξει» τη διαδικασία ελέγχου (όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια αποκλειστικά για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πάντα με «μπούσουλα» το licensing) και να απορροφήσει τις πιέσεις και τους κραδασμούς που θα προκύψουν αν υπάρξει υποβιβασμός, γνωρίζοντας ότι ιδιαίτερα τα έγγραφα που αφορούν τα οικονομικά, θα αποσταλούν και θα ελεγχθούν σχολαστικά από την UEFA.

Ο Σ. Πιλάβιος δεν έκρυψε ότι προτιμούσε να διαρκέσει λίγο περισσότερο η περίοδος χάριτος: «Ηταν μία ομόφωνη απόφαση της Λίγκας. Η ΕΠΟ επεδίωξε μια ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος λόγω και της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο επιεικείς όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια, όμως η πρότασή μας απορρίφθηκε».

Στην πρίζα

Στην πρίζα είναι και η γενική γραμματεία Αθλητισμού, φοβούμενη ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από δύο εβδομάδες ο Πάνος Μπιτσαξής έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Πολιτεία και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στο licensing. «Το σύστημα αδειοδότησης της ΕΕΑ και του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά τις σχέσεις των ομάδων με το κράτος και όχι τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο γ.γ. Αθλητισμού.

Το εγχειρίδιο του «licensing» καθιστά σαφές ότι στην UEFA... δεν περνάνε τα τρικ του πρόσφατου παρελθόντος. «Στα οικονομικά κριτήρια ο κανονισμός έχει υποστεί θεαματικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης. Φορολογικά χρειάζονται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία. Το ίδιο και για τις οφειλές προς τους εργαζομένους. Παίκτες, προπονητές και διοικητικό προσωπικό. Πρέπει τα πάντα να είναι βεβαιωμένα από δημόσια αρχή», υπογράμμισε ο Σ. Πιλάβιος όσον αφορά τα έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στο «φάκελο» κάθε ομάδας.

Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Αν οποιαδήποτε ομάδα μπει σε μία «δίνη» ανάλογη με την περσινή του Ηρακλή, τα περιθώρια για να βγει απ' αυτή θα είναι μηδενικά. Το νέο σύστημα αδειοδότησης δεν επιτρέπει, για παράδειγμα, την ετεροχρονισμένη κατάθεση συμφωνητικών που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών.

Ενα άλλο μέγα ζήτημα είναι η κάλυψη της θέσης ή των θέσεων που θα μείνουν κενές σε περίπτωση υποβιβασμού. Ο Σ. Πιλάβιος δεν τοποθετήθηκε επ' αυτού στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καθώς εκκρεμεί η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ.

Ερωτήματα

Στη Σούπερ Λίγκα είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο διεξαγωγής του πρωταθλήματος με λιγότερες ομάδες (π.χ. 12), ωστόσο η βασική τους κατεύθυνση είναι να εντάξουν (ή να διατηρήσουν) στο Συνεταιρισμό τις ΠΑΕ που είναι εύρωστες οικονομικά και πληρούν τις προϋποθέσεις. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Ομοσπονδία είναι το εξής:

Στην περίπτωση που δεν πάρει άδεια συμμετοχής και συνεπώς υποβιβαστεί, για παράδειγμα, η 10η ομάδα της βαθμολογίας, ποιος έχει προτεραιότητα; Οι επιλαχούσες (και αδειοδοτημένες) ομάδες της Β' Εθνικής ή οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας που υποβιβάστηκαν με βάση τη βαθμολογία, αλλά κατέθεσαν πλήρη φάκελο και πήραν πιστοποιητικό; Οψόμεθα... *

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ιδού τι αναφέρουν ενδεικτικά οι παράγραφοι 1 και 5 του άρθρου 65 του licensing:

1. Ο υποψήφιος (σ.σ. ΠΑΕ) πρέπει να αποδείξει ότι μέχρι την 30ή Ιουνίου του έτους κατά το οποίο αρχίζουν οι διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι άλλων ομάδων, ως αποτέλεσμα μετεγγραφικών δραστηριοτήτων που έχουν λάβει χώρα μέχρι την 30ή Ιουνίου.

5. Ο πίνακας πληρωτέων για τις μετεγγραφές πρέπει να περιλαμβάνει κατ' ελάχιστο τα ακόλουθα στοιχεία:

α. Τον ποδοσφαιριστή.

β. Την ημερομηνία του συμφωνητικού μετεγγραφής/δανεισμού.

γ. Το όνομα της ομάδας η οποία κατείχε προηγουμένων την εγγραφή.

δ. Την αμοιβή (ή δάνειο) που καταβλήθηκε για τη μετεγγραφή και/ή οφειλή.

ε. Τις λοιπές άμεσες δαπάνες απόκτησης εγγραφής που καταβλήθηκαν και/ή είναι οφειλόμενα.

στ. Το ποσό που ρυθμίστηκε και την ημερομηνία πληρωμής.

ζ. Το πληρωτέο υπόλοιπο κατά την 30ή Ιουνίου αναφορικά με κάθε μετεγγραφή.

η. Την ημερομηνία ή τις ημερομηνίες λήξης της προθεσμίας κάθε απλήρωτου στοιχείου των πληρωτέων για τις μετεγγραφές.

θ. Τα υπό όρους ποσά (ενδεχόμενες υποχρεώσεις) που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη στον προϋπολογισμό την 30ή Ιουνίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
UEFA
Ποδόσφαιρο
Σούπερ Λίγκα
Σχετικά θέματα: Σούπερ Λίγκα
Αγωνία για τον Σηφάκη, μοιρασμένες οι πιθανότητες
Αλυτος γρίφος με την παραμονή Σισέ
Αντίστροφη μέτρηση
Τεστ με Χερσόνησο
Το «στοίχημα» του Τσιώλη
Ολυμπιακός: δύο ετών το συμβόλαιο με τον Βαλβέρδε
Εκνευρισμού συνέχεια
Ψάχνουν για δανεικά
«Τέλος στο φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού»
Για το ίδιο θέμα
«Τέλος στο φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Euro 2012
Ηρθε δώρο... από την Τιφλίδα
Formula 1
Φόρμουλα 1: απόλυτη η επικράτηση Φέτελ
Β' Εθνική
«Δάγκωσε» και ελπίζει
Βόλεϊ Α1
Ο «Δικέφαλος»... κρατούσε ρόπαλο
Γ' Εθνική
Προβάδισμα Παναχαϊκής
Διεθνή
Στην Μπάγερν ο Χάινκες
Χούλιγκαν απειλούν τα τελικά
Εθνική Ελλάδος
«Ευτυχώς ο Θεός ήταν μαζί μας»
Γλιτώσαμε από το κάζο
Μπάσκετ
Δραμινό εξπρές
Μπάσκετ Α1
Συντριβή του αθλήματος από τους χούλιγκαν στο Ιβανώφειο...
Ενα τρίποντο, μισή κατηγορία
Νικήτρια σε ...μαραθώνιο
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Πήρε τη νίκη, έχασε τη διαφορά ο «δικέφαλος»
Υποθήκη για την εξάδα
Το πρόσωπο
Πινγκ πονγκ
«Παίζονται οι κόποι δύο ετών»
Πόλο Α1
Πόλο: ξέσπασε η Βουλιαγμένη (16-2)
Σούπερ Λίγκα
Αγωνία για τον Σηφάκη, μοιρασμένες οι πιθανότητες
Αλυτος γρίφος με την παραμονή Σισέ
Αντίστροφη μέτρηση
Τεστ με Χερσόνησο
Το «στοίχημα» του Τσιώλη
Ολυμπιακός: δύο ετών το συμβόλαιο με τον Βαλβέρδε
Εκνευρισμού συνέχεια
Ψάχνουν για δανεικά
«Κόκκινη κάρτα» σε όλους τους αεριτζήδες
«Τέλος στο φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού»
Χάντμπολ
Χάντμπολ: ήττα της ΑΕΚ στο Βελιγράδι με 28-22
Άλλες ειδήσεις
Τέσσερις τα κατάφεραν