Έντυπη Έκδοση

«Τέλος στο φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Σούπερ Λίγκας για πλήρη εξομοίωση των κριτηρίων συμμετοχής στο πρωτάθλημα με εκείνα της UEFA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν ήρθε... απ' το πουθενά. Τη «διαδρομή» και τους στόχους του εγχειρήματος αναλύει στην «Ε» ο γενικός διευθυντής της Λίγκας Πατρίκ Κομνηνός.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί καταστατική δέσμευση, στην οποία προχωρήσαμε από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του Συνεταιρισμού. Αποφασίσαμε τότε ότι θα θεσμοθετήσουμε και θα εφαρμόσουμε ξεκάθαρα κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Το πιο αντικειμενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούσαμε να πορευτούμε ήταν αναμφίβολα το πρόγραμμα αδειοδότησης της UEFA. Αυτό δηλαδή που ισχύει για τη συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με γνώμονα το "licensing", ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια την εφαρμογή μειωμένων κριτηρίων, στην κατεύθυνση της σταδιακής ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουμε απ' την αρχή στην απόλυτη εξομοίωση. Θέσαμε λοιπόν ως στόχο την αγωνιστική σεζόν 2011-2012, από την οποία το σύνολο των ομάδων της Σούπερ Λίγκας -και όχι μόνο εκείνες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις- πρέπει να πληρούν ολόκληρο το πλαίσιο κριτηρίων του Εγχειριδίου Αδειοδότησης του "licensing"».

Φτάνοντας στο διά ταύτα, δηλαδή την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ., υπήρξαν περιπτώσεις ομάδων που εναντιώθηκαν στο αυστηρό αυτό πλαίσιο αυτοκάθαρσης;

«Οπως ισχύει πάντοτε σε τέτοιου είδους διεργασίες, είχαμε πολλές συζητήσεις, όμως αυτό που καθιστά την απόφαση ουσιαστική είναι το γεγονός ότι πάρθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Δ.Σ.».

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια που καλούνται να εκπληρώσουν οι ΠΑΕ και σε ποια απ' αυτά παρατηρούνται οι μεγαλύτερες δυσκολίες;

«Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη αφορά το γηπεδικό, η δεύτερη την ανάπτυξη και τα τμήματα υποδομών, η τρίτη το οικονομικό και η τέταρτη το διοικητικό/νομικό. Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε εν συντομία το τοπίο, παρατηρούμε τα εξής:

Το διοικητικό και νομικό πλαίσιο καλύπτεται πλήρως. Οσον αφορά τα τμήματα υποδομών, πήραμε έγκαιρα τα μέτρα μας, με τη διοργάνωση δύο πρωταθλημάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι αυτό ακριβώς που ζητάει η UEFA και το κάναμε πράξη με τα Πρωταθλήματα "κάτω των 19" και "κάτω των 21"».

Γήπεδα

«Στο γηπεδικό δεν κρύβω ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όμως θεωρώ ότι και σε αυτό το κομμάτι λειτουργήσαμε κάνοντας σωστή προεργασία. Το παράδειγμα της Κέρκυρας είναι ενδεικτικό. Η απόφαση για εναλλακτική έδρα, η οποία εφαρμόστηκε στο φετινό πρωτάθλημα, έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να χρησιμοποιήσει το Παμπελοποννησιακό στο ξεκίνημα της σεζόν, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της φυσικής της έδρας.

»Αναμφίβολα, το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι το οικονομικό, εκεί δηλαδή που διαχρονικά παρατηρούνται ελλείμματα και άλλα σημαντικά προβλήματα. Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Υπάρχουν ομάδες που είναι τυπικότατες στις πληρωμές τους και, μένοντας πιστές σε αυτή τη λογική, αντί για πέντε μετεγγραφές πραγματοποιούν τρεις. Απ' την άλλη, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζεται κάποιος που δεν πληρώνει και παρ' όλα αυτά να αποκτά διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό παικτών.

»Θέλω να ξεκαθαρίσω, λοιπόν, ότι με βάση την απόφαση του Δ.Σ. αυτό τελειώνει εδώ. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου υποστηρίζοντας ότι μπορούμε πετύχουμε άμεσα την πλήρη εξυγίανση των ΠΑΕ. Αυτό το οποίο, ωστόσο, επιδιώκουμε είναι να έχουμε ομάδες με οικονομική σταθερότητα και κατά συνέπεια προοπτική ανάπτυξης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
UEFA
Σούπερ Λίγκα
Ποδόσφαιρο
Σχετικά θέματα: Σούπερ Λίγκα
Αγωνία για τον Σηφάκη, μοιρασμένες οι πιθανότητες
Αλυτος γρίφος με την παραμονή Σισέ
Αντίστροφη μέτρηση
Τεστ με Χερσόνησο
Το «στοίχημα» του Τσιώλη
Ολυμπιακός: δύο ετών το συμβόλαιο με τον Βαλβέρδε
Εκνευρισμού συνέχεια
Ψάχνουν για δανεικά
«Κόκκινη κάρτα» σε όλους τους αεριτζήδες
Για το ίδιο θέμα
«Κόκκινη κάρτα» σε όλους τους αεριτζήδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Euro 2012
Ηρθε δώρο... από την Τιφλίδα
Formula 1
Φόρμουλα 1: απόλυτη η επικράτηση Φέτελ
Β' Εθνική
«Δάγκωσε» και ελπίζει
Βόλεϊ Α1
Ο «Δικέφαλος»... κρατούσε ρόπαλο
Γ' Εθνική
Προβάδισμα Παναχαϊκής
Διεθνή
Στην Μπάγερν ο Χάινκες
Χούλιγκαν απειλούν τα τελικά
Εθνική Ελλάδος
«Ευτυχώς ο Θεός ήταν μαζί μας»
Γλιτώσαμε από το κάζο
Μπάσκετ
Δραμινό εξπρές
Μπάσκετ Α1
Συντριβή του αθλήματος από τους χούλιγκαν στο Ιβανώφειο...
Ενα τρίποντο, μισή κατηγορία
Νικήτρια σε ...μαραθώνιο
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Πήρε τη νίκη, έχασε τη διαφορά ο «δικέφαλος»
Υποθήκη για την εξάδα
Το πρόσωπο
Πινγκ πονγκ
«Παίζονται οι κόποι δύο ετών»
Πόλο Α1
Πόλο: ξέσπασε η Βουλιαγμένη (16-2)
Σούπερ Λίγκα
Αγωνία για τον Σηφάκη, μοιρασμένες οι πιθανότητες
Αλυτος γρίφος με την παραμονή Σισέ
Αντίστροφη μέτρηση
Τεστ με Χερσόνησο
Το «στοίχημα» του Τσιώλη
Ολυμπιακός: δύο ετών το συμβόλαιο με τον Βαλβέρδε
Εκνευρισμού συνέχεια
Ψάχνουν για δανεικά
«Κόκκινη κάρτα» σε όλους τους αεριτζήδες
«Τέλος στο φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού»
Χάντμπολ
Χάντμπολ: ήττα της ΑΕΚ στο Βελιγράδι με 28-22
Άλλες ειδήσεις
Τέσσερις τα κατάφεραν