Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΑΓΚΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συνέταιροι στην ευημερία

Ενώ το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι στην τελική ευθεία για ψήφιση στη Βουλή και χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά αγκομαχούν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, το συνεταιριστικό κίνημα των Βάσκων του Μοντραγκόν δείχνει πως η ανάπτυξη του συνεργατισμού μπορεί να δρομολογήσει οικονομική και κοινωνική ευημερία!

Το 2008, που οι δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας πρωτόδειχναν ύφεση, οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές εταιρείες στον κόσμο παρουσίασαν αύξηση του τζίρου τους κατά 14%, δηλαδή 1,1 τρισ. δολάρια!

Η βασική ιδέα της συνεταιριστικής οικονομίας βασίζεται στην οικονομία μιας οικογένειας και είναι κρίμα να περιορίζεται, όπως συμβαίνει τελευταία στη χώρα μας, κατ' εξοχήν στον αγροτικό χώρο. Συνεταιρισμοί λειτουργούν και σε αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, αλλά λειτούργησαν και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η ολλανδική Νουνού (FrieslandCampina), συνεταιριστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και 80 χρόνια, έχει, μόνο στην Ελλάδα, ετήσιο τζίρο περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Από το 1871 που δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ολλανδών κτηνοτρόφων μέχρι σήμερα απασχολεί περίπου 20.000 εργαζομένους. Αποτελεί, δε, τον υπ'αριθμόν ένα συνεταιρισμό παγκοσμίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, με ετήσιο τζίρο 8,2 δισ. ευρώ τον χρόνο!

Ο πρόεδρος του δικτύου «Κάπα», Λουκάς Μπρέχας, το οποίο ασχολείται με τον συνεργατισμό, εξηγεί πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με άλλη νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και άλλη για τους αστικούς, παρ' ότι η αναγκαιότητα μιας ενιαίας συνεταιριστικής νομοθεσίας αναλύεται και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και από τον ΟΗΕ.

«Οι συνεταιρισμοί, λέει, δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες. Δεν αμείβουν την εισφορά κεφαλαίου αλλά την εργασία και στοχεύουν στην αλληλεγγύη των μελών. Το νομοσχέδιο, που καταρτίζεται, οφείλει να προβλέπει ότι οι συνεταιρισμοί είναι διαφορετικοί από τις ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες και όχι να τους εξομοιώνει μ' αυτές». Σε αντίθεση με τις ιδιωτικές εταιρείες, οι 7 βασικές αρχές του συνεργατισμού είναι οι εξής:

1. Ανοιχτή πόρτα, δηλαδή εθελοντική ένταξη κι ευκολία στην είσοδο νέων μελών.

2. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο ανεξαρτήτως του κεφαλαίου που έχει συνεισφέρει για τη δημιουργία του συνεταιρισμού.

3. Τα κέρδη διανέμονται ανάλογα με την εργασία ή με το ύψος συναλλαγών με τον συνεταιρισμό κι όχι ανάλογα με τη συνεισφορά κεφαλαίου.

4. Οι συνεταιρισμοί είναι ανεξάρτητοι και αυτόνομοι και για τις αποφάσεις την ευθύνη φέρει μόνο η γενική συνέλευση των μελών.

5. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση των μελών.

6. Η συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών γενικά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

7. Η μέριμνα για την κοινωνία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συνεταιριστικός όμιλος Μοντραγκόν, που ιδρύθηκε το 1956 στην Ισπανία. Μόνο το 2009 έδωσε για κοινωφελείς δράσεις 22.200.000 ευρώ .

200 εργοστάσια

Ο εν λόγω βιομηχανικός συνεταιρισμός ιδρύθηκε σε μια μικρή κωμόπολη των Βάσκων, το Μοντραγκόν, με μέλη 5 αποφοίτους τεχνικού λυκείου, μαζί με έναν παπά. Το πρώτο εργοστάσιο του Μοντραγκόν έβγαζε σόμπες και κουζίνες. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 200 εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται εκτός Ισπανίας, ενώ σχεδιάζει και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Από τον συνεταιρισμό, τονίζει ο κ. Μπρέχας, δημιουργήθηκαν Λαϊκή Εργατική Τράπεζα, συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα υγείας, ερευνητικό κέντρο, τεχνικό λύκειο, πανεπιστήμιο. Το 10% του πλεονάσματος αφιερώνεται στην εκπαίδευση και όχι σε δώρα μεγαλοστελεχών.

Σχεδόν 480.000 άνθρωποι απολαμβάνουν χαμηλές τιμές τροφίμων, όποτε χρειάστηκε, διαγράφτηκαν χρέη εκ των έσω, ενώ κατά τις μεγάλες κρίσεις του 1980 και του 1990, δεν απολύθηκαν εργαζόμενοι.

Οι ίδιοι, τονίζει, εφάρμοσαν απλώς τη συνεταιριστική ιδέα που πρέπει να εφαρμοστεί και στη χώρα μας: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να νοικιάζουν το κεφάλαιο και όχι το κεφάλαιο τους εργαζομένους!».

Οι συνεταιρισμοί σε αριθμούς

Σε συνεταιρισμούς είναι ενταγμένοι:

* 780 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο.

* Γερμανία: 20 εκατομμύρια μέλη, σε 8.000 συνεταιρισμούς.

* Φινλανδία: το 62% του πληθυσμού.

* Νορβηγία: 1 στους 3 πολίτες.

* Ισπανία: 1 στους 5 πολίτες.

* ΗΠΑ: 1 στους 4 πολίτες. Υπάρχουν 900 συνεταιριστικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον γεωργικό τομέα και τροφοδοτούν με ηλεκτρικό το μισό δίκτυο της χώρας.

* Καναδάς: το 40% των κατοίκων.

* Μ. Βρετανία: 9,8 εκατομμύρια Βρετανοί.

* Κίνα: 180 εκατομμύρια πολίτες.

* Ινδία: 236 εκατομμύρια πολίτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Αγρότες
Καταργούν τους μεσάζοντες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Συνέταιροι στην ευημερία
Καταργούν τους μεσάζοντες
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ελληνας επιχειρηματίας κρατείται στη Σ. Αραβία
Συνελήφθη για οπλοκατοχή
Αστυνομικός με 2 φιξάκια ηρωίνης
Γκαζάκια στο Χαλάνδρι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αθώοι οι έξι μαθητές-καταληψίες
ΟΣΕ
36 εκατ. ευρώ στην τουαλέτα
Οδικό δίκτυο
Σήκωσαν τις μπάρες, πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο
Οικονομική κρίση
Ανταλλακτική οικονομία: Πάνω απ' τα κέρδη ο άνθρωπος
Περιβάλλον
Είχαν ράμματα για τις γούνες τους
Πολεοδομία
Φως στα «τυφλά» οικόπεδα
Ξανά στο τραπέζι η μεταφορά συντελεστή δόμησης
Υγεία
Διαμαρτυρία για Κέντρο Υγείας της Πάρου
Άλλες ειδήσεις
Στην Καστανιά Κοζάνης το πρωτάθλημα αιωροπτερισμού
Με λαϊκό ποδηλατικό γύρο υποδέχονται τα παιδιά την άνοιξη