Έντυπη Έκδοση

Η κρίση έπληξε και την οινοπαραγωγή (-13%)

Η ετήσια εγχώρια παραγωγή κρασιού εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13% την περίοδο 2009-2010, ύστερα από μια σημαντική άνοδο κατά 10,2% την οινική περίοδο 2008-2009, αναφέρει κλαδική μελέτη που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της ICAP Group.

Η παραγωγή κρασιού αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,3% από το 2000-2001 μέχρι την περίοδο 2004-2005, αλλά την επόμενη πενταετία κινήθηκε πτωτικά με εξαίρεση το διάστημα 2008-2009.

Ομως, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής κρασιού κατά 10,2% την περίοδο 2008-2009 συνδυάστηκε με τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 12%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα αποθέματα κατά 44%.

Ανά κατηγορία οίνου, τα επιτραπέζια κρασιά διαθέτουν μερίδιο 89-91% την τελευταία τριετία, ενώ τα λευκά κρασιά υπερτερούν των κόκκινων με μερίδιο αγοράς 67% το 2009, σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο βαθμός εισαγωγικής διείσδυσης ανήλθε σε περίπου 4,5% την τελευταία πενταετία, δηλαδή είναι χαμηλός, ενώ οι εξαγωγές περίπου στο 7,7%.

Ο κλάδος της οινοποιίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας γιατί αφορά, εκτός των άλλων, την ανάπτυξη και προώθηση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οινοποιητικές μονάδες που στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες. Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες είναι λίγες αλλά καλύπτουν σημαντικό μέρος της παραγωγής. Το «παρών» δίνει επίσης ο κλάδος των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αναφέρει η κλαδική μελέτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Έκθεση Κομισιόν
Οι κοινοτικές ενισχύσεις διεύρυναν τις ανισότητες
Ακτοπλοϊα
Απεργίες και υποδομές φοβίζουν την κρουαζιέρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Με εξώδικα προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα του ΣΔΟΕ εις βάρος του»
Επενδύσεις
Βατερλό στις επενδύσεις γραφείων, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων
Ισπανία
Από τις Cajas άρχισε το πριόνισμα της Ισπανίας
Οικονομική κρίση
Βιβλία για την κρίση
Οινοποιία
Η κρίση έπληξε και την οινοπαραγωγή (-13%)
Τράπεζες
Συμβιβάζονται και με 75% του χρέους, οι τραπεζίτες
Υπουργείο Οικονομικών
Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς