Έντυπη Έκδοση

47.000 ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΦΠΑ * 1.800 ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ

Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς

Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις βρίσκονται 47.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απέδωσαν τον ΦΠΑ, ενώ περίπου 1.800 μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, που δεν δήλωσαν την επιχειρηματική αμοιβή, καλούνται να καταβάλουν φόρο και πρόστιμα.

Η απόκρυψη εισοδημάτων, καθώς και η μη πληρωμή φόρων και τελών αποτελεί μόνιμη διαπίστωση πλέον από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέσω των προγραμμάτων διασταυρώσεων που πραγματοποιεί σε συνεχή βάση. Από τις διασταυρώσεις που τρέχει αυτή τη χρονική περίοδο, προκύπτουν «3» ομάδες φορολογούμενων που αποφεύγουν την πληρωμή φόρων και τελών:

1Περίπου 1.800 μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων δεν δήλωσαν την επιχειρηματική αμοιβή για τη διετία 2008-2009. Η εφορία έχει ήδη αρχίσει να τους καλεί καταλογίζοντας κατά μέσο όρο ποσό φόρου περίπου 1.300 ευρώ κατ' έτος. Τα στελέχη, που δήλωναν χαμηλά εισοδήματα και έκλεβαν φόρους, θα ελεγχθούν και για το αν η εμφάνιση της επιχειρηματικής αμοιβής καθιστά τόσο υψηλά τα συνολικά εισοδήματά τους, ώστε να τους ζητηθεί και έκτακτη εισφορά.

2Περίπου 47.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν είχαν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αποφέρει μέχρι στιγμής περί τα 87 εκατ. ευρώ. Οι επιτηδευματίες εκτός του φόρου πληρώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με ποινικές κυρώσεις, δεδομένου ότι βάσει του φορολογικού νόμου έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου και οι ποινές φυλάκισης.

50.000 χωρίς τέλη κυκλοφορίας

3Περίπου 50.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που δεν είχαν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έχει το υπουργείο Οικονομικών, έχουν εντοπιστεί περίπου 100 με 300 ιδιοκτήτες ανά εφορία, που δεν είχαν πληρώσει τα τέλη και τον ειδικό φόρο για τα μεγάλου κυβισμού.

Οι επιστολές-πρόσκληση αποστέλλονται και οι ιδιοκτήτες καλούνται να περάσουν εντός πενθημέρου από την εφορία για την τακτοποίηση της υπόθεσής τους. Δηλαδή, να αποδείξουν αν πράγματι δεν όφειλαν τέλος ή στην αντίθετη περίπτωση να το καταβάλουν μαζί με τα σχετικά πρόστιμα κατ' έτος.

* Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά καθορίζεται πώς θα υποβληθούν οι αναλυτικές καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης (μη αναγνωριζόμενες δαπάνες και οφειλόμενοι φόροι) από τους λογιστές-φοροτέχνες για την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων επιτηδευματιών. Τα στοιχεία θα αποτελέσουν τη βάση διασταυρώσεων για τον εντοπισμό φοροφυγάδων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Έκθεση Κομισιόν
Οι κοινοτικές ενισχύσεις διεύρυναν τις ανισότητες
Ακτοπλοϊα
Απεργίες και υποδομές φοβίζουν την κρουαζιέρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Με εξώδικα προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα του ΣΔΟΕ εις βάρος του»
Επενδύσεις
Βατερλό στις επενδύσεις γραφείων, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων
Ισπανία
Από τις Cajas άρχισε το πριόνισμα της Ισπανίας
Οικονομική κρίση
Βιβλία για την κρίση
Οινοποιία
Η κρίση έπληξε και την οινοπαραγωγή (-13%)
Τράπεζες
Συμβιβάζονται και με 75% του χρέους, οι τραπεζίτες
Υπουργείο Οικονομικών
Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς