Έντυπη Έκδοση

Βατερλό στις επενδύσεις γραφείων, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων

Επενδύσεις ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ υλοποιήθηκαν πέρυσι σε εμπορικά ακίνητα, γραφεία και βιομηχανικά ακίνητα στην Ευρώπη.

Η Αθήνα κατέλαβε την τελευταία θέση, σύμφωνα με στοιχεία της ΒΝΡ Paribas Real Estate.

Οι επενδύσεις στην αγορά της Αθήνας ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι 196 εκατ. ευρώ το 2009 και 150 εκατ. το 2008 και αφορούσαν αποκλειστικά χώρους γραφείων. Ως εκ τούτου δεν εκπλήσσει που η Αθήνα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη, με την αγορά της Μασσαλίας να ακολουθεί με μόλις 90 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και το Βελιγράδι με το Βουκουρέστι προσέλκυσαν μεγαλύτερες επενδύσεις, ύψους 143 εκατ. και 117 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι δεν δίνονται στοιχεία για Σόφια και Κίεβο.

Από τις αγορές των ευρωπαϊών μεγαλουπόλεων, το κεντρικό Λονδίνο και το κέντρο του Παρισιού είναι οι αγορές που γίνονται τα μεγαλύτερα ντιλ και παρατηρείται η μεγαλύτερη κινητικότητα, με 14,4 δισ. και 7,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 54,6 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που θα ήθελε η κυβέρνηση να εισρεύσουν στη χώρα από αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2015.

Αν και το ύψος των επενδύσεων είναι μεγαλύτερο κατά 46% σε σύγκριση με το 2009, παραμένει 40% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2005 σύμφωνα με το βραχίονα της γαλλικής τράπεζας στην αγορά ακινήτων.

Από τις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, το 65% των επενδυθέντων ποσών κατευθύνθηκαν στην αγορά γραφείων, αν και η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε άλλους τομείς, όπως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Επενδύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Έκθεση Κομισιόν
Οι κοινοτικές ενισχύσεις διεύρυναν τις ανισότητες
Ακτοπλοϊα
Απεργίες και υποδομές φοβίζουν την κρουαζιέρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Με εξώδικα προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα του ΣΔΟΕ εις βάρος του»
Επενδύσεις
Βατερλό στις επενδύσεις γραφείων, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων
Ισπανία
Από τις Cajas άρχισε το πριόνισμα της Ισπανίας
Οικονομική κρίση
Βιβλία για την κρίση
Οινοποιία
Η κρίση έπληξε και την οινοπαραγωγή (-13%)
Τράπεζες
Συμβιβάζονται και με 75% του χρέους, οι τραπεζίτες
Υπουργείο Οικονομικών
Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς