Έντυπη Έκδοση

ΣΕ 50 ΔΙΣ. ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Η MOODY'S

Από τις Cajas άρχισε το πριόνισμα της Ισπανίας

Σε hedge funds και αραβικά εμιράτα ψάχνει για λεφτά για τις περιφερειακές της τράπεζες, γνωστές ως cajas, η Ισπανία. Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Τράπεζα της Ισπανίας στις cajas να παρουσιάσουν σχέδιο για το πώς θα βρουν λεφτά για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, αντιμετωπίζοντας έλλειμμα 15 δισ. ευρώ.

Κατά τη Moody's, που υποβάθμισε πρόσφατα 30 ισπανικές τράπεζες, το έλλειμμα των περιφερειακών αποταμιευτικών τραπεζών μπορεί να φθάσει στα 50 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν και οι μελλοντικές ζημιές από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, που βλέπει το ντόμινο της κρίσης να πλησιάζει, έχει ζητήσει από τις cajas να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια είτε μέσω εγγραφής στο χρηματιστήριο είτε μέσω επενδυτικών σχημάτων, ειδάλλως θα εθνικοποιηθούν.

Μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds, μεταξύ των οποίων και το περιβόητο αμερικανικό Paulson, το οποίο έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη ως ένα από αυτά που κερδοσκοπούν με το ευρώ και το ενδεχόμενο πτώχευσης χωρών-μελών της ευρωζώνης, το Cerberus και το Apax, φέρονται να είχαν τον τελευταίο καιρό επαφές με ορισμένες ισπανικές τράπεζες.

Τον Φεβρουάριο το Κατάρ είχε υποσχεθεί ότι θα επενδύσει στις ισπανικές cajas 300 εκατ. ευρώ και το Αμπού Ντάμπι 150 εκατ. ευρώ, ποσά που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 15 δισ. ευρώ που χρειάζονται οι τράπεζες.

* Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ισπανικές αλλά και οι ιρλανδικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», το οποίο επικαλείται έρευνα μεταξύ αναλυτών και οικονομολόγων, οι ιρλανδικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν άλλα 27,5 δισ. ευρώ, επιπλέον των 46,3 δισ. ευρώ που έχουν πάρει ήδη από την κυβέρνηση την τελευταία διετία.

Κοέλιο: Προσφυγή και με υπηρεσιακή

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται τη στιγμή που το ευρωπαϊκό ντόμινο απειλεί πλέον την Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Με συνέντευξή του μάλιστα στο «Ρόιτερ», ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Πέντρο Κοέλιο, ο οποίος απέσυρε τη στήριξή του στη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό, ακόμη και με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Πιστεύω πως πρέπει να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε για το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό. Πρόσθεσε, όμως, ότι αν υπάρξει «επείγουσα κατάσταση και υπάρχει ανάγκη για ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί μια κατάσταση πορτογαλικής πτώχευσης μέχρι τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει την εξουσία να το ζητήσει». Τον Απρίλιο η Πορτογαλία πρέπει να ξεπληρώσει 4,5 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογου μεγέθους πληρωμή λήγει τον Ιούνιο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Ισπανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Έκθεση Κομισιόν
Οι κοινοτικές ενισχύσεις διεύρυναν τις ανισότητες
Ακτοπλοϊα
Απεργίες και υποδομές φοβίζουν την κρουαζιέρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Με εξώδικα προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα του ΣΔΟΕ εις βάρος του»
Επενδύσεις
Βατερλό στις επενδύσεις γραφείων, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων
Ισπανία
Από τις Cajas άρχισε το πριόνισμα της Ισπανίας
Οικονομική κρίση
Βιβλία για την κρίση
Οινοποιία
Η κρίση έπληξε και την οινοπαραγωγή (-13%)
Τράπεζες
Συμβιβάζονται και με 75% του χρέους, οι τραπεζίτες
Υπουργείο Οικονομικών
Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς