Έντυπη Έκδοση

Απεργίες και υποδομές φοβίζουν την κρουαζιέρα

Επιφυλακτικοί εξακολουθούν να εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των μεγάλων ξένων εταιρειών κρουαζιέρας για το αν θα φέρουν τα πλοία τους στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρες με αφετηρία ελληνικά λιμάνια.

Το θέμα της ασφάλειας των λιμανιών, δηλαδή απεργίες και επεισόδια, είναι αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο και αμέσως μετά εκείνο των λιμενικών υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτούς τους προβληματισμούς έθεσαν και στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μαϊάμι.

Ο πρόεδρος της Royal Caribbean International, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ελληνα υπουργό, φέρεται να του είπε ότι «εμείς θέλουμε να δουλέψουμε μαζί σας, αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι όταν αποφασίσουμε να φέρουμε τα καράβια μας στην Ελλάδα».

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κατέθεσαν επίσης τις αντιρρήσεις τους για το θέμα της σύμβασης που πρέπει να υπογράψουν με το ελληνικό κράτος, θέτοντας στον υπουργό την απορία τους γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σύμβαση, από τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός μετά τις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης Seatrade Cruise Shipping στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, εκτιμά ότι πέτυχαν τους στόχους τους και ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά για τις κρουαζιέρες πολυτελείας από φέτος, ενώ θα εμπεδωθούν από το 2013, καθιστώντας τη Μεσόγειο τον πρώτο προορισμό κρουαζιέρας στον κόσμο.

Ο Γ. Διαμαντίδης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και υποστηρίζει ότι με τη λογική του win to win έπεισαν τις εταιρείες σύντομα να εντάξουν τα λιμάνια μας ως home port για τις κρουαζιέρες τους, αλλά και στα επενδυτικά τους προγράμματα.

Πάντως μέχρι σήμερα, μόνο μία εταιρεία, η Windstar Cruises (του ομίλου της Carnival) δήλωσε ότι θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση με σκοπό να πραγματοποιήσει από το 2011 κρουαζιέρες στην Ελλάδα με αφετηρία τα ελληνικά λιμάνια.

Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Διαμαντίδη, το προσεχές διάστημα θα επισκεφθούν την Αθήνα και τον Πειραιά οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κρουαζιέρας για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να υπάρχει άμεση συνεννόηση για όλα τα θέματα που ανακύπτουν αλλά και τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών κρουαζιέρας, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα λειτουργήσει «ομάδα εργασίας» μεταξύ του υπουργείου και των εταιρειών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Τουρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Έκθεση Κομισιόν
Οι κοινοτικές ενισχύσεις διεύρυναν τις ανισότητες
Ακτοπλοϊα
Απεργίες και υποδομές φοβίζουν την κρουαζιέρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Με εξώδικα προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα του ΣΔΟΕ εις βάρος του»
Επενδύσεις
Βατερλό στις επενδύσεις γραφείων, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων
Ισπανία
Από τις Cajas άρχισε το πριόνισμα της Ισπανίας
Οικονομική κρίση
Βιβλία για την κρίση
Οινοποιία
Η κρίση έπληξε και την οινοπαραγωγή (-13%)
Τράπεζες
Συμβιβάζονται και με 75% του χρέους, οι τραπεζίτες
Υπουργείο Οικονομικών
Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς