Έντυπη Έκδοση

Βιβλία για την κρίση

Μπορεί η παγκόσμια οικονομική κρίση να έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας, έχει ωστόσο και ένα καλό... Πληθώρα βιβλίων κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά επιχειρώντας να αναλύσει και ερμηνεύσει από διαφορετική σκοπιά το καθένα τις διάφορες πτυχές της.

Ας δούμε μερικά από αυτά που έφτασαν πρόσφατα στα χέρια μας:

* Chris Harman «Καπιταλισμός ζόμπι: η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξ» (Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο).

Πρόκειται για το τελευταίο, πριν από το θάνατό του, βιβλίο του Βρετανού μαρξιστή Chris Harman (1942-2009), μέλους του Socialist Workers Party και εκδότη του περιοδικού International Socialism. Στο βιβλίο αυτό ο Harman επιχειρεί μια επιστροφή στον Μαρξ, καταπιάνεται με τις αντιρρήσεις και τις αμφισβητήσεις της θεωρίας του, τόσο από τους αντιπάλους της μαρξιστικής θεωρίας όσο και από αυτούς που τοποθετούν τον εαυτό τους στο μαρξιστικό στρατόπεδο. Παράλληλα αναφέρεται στην ιστορία του καπιταλισμού όλο τον προηγούμενο αιώνα, φτάνοντας μέχρι την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση.

* Σταύρος Τομπάζος «Φυγόκεντροι καιροί - Η παγκόσμια οικονομική κρίση 2007, 2008, 2009...» (Εκδόσεις Παπαζήση).

Στο βιβλίο αυτό ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζει ότι η κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία είναι η κρίση των σχημάτων αναπαραγωγής του κεφαλαίου που καθιερώθηκαν τη δεκαετία του 1980, είναι δηλαδή κρίση του ύστερου, ακραίου, παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

* «Ο χάρτης της κρίσης - Το τέλος της αυταπάτης» (Εκδόσεις «Τόπος»).

Είναι ένα συλλογικό έργο στο οποίο γνωστοί πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι (Λ. Βατικιώτης, Κ. Βεργόπουλος, Μ. Γκίβαλος, Μ. Ζέρβας, Γ. Κουζής, Κ. Λαπαβίτσας, Στ. Μαυρουδέας, Π. Παπακωνσταντίνου, Γ. Τόλιος) χαρτογραφούν το βάθος, την καταγωγή, τις αιτίες και τις συνέπειες της κρίσης σε κοινωνικό/θεσμικό, οικονομικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

* Marc Roche «Η Τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» (Μεταίχμιο).

Το βιβλίο αποτελεί τεκμηριωμένη έρευνα του Γάλλου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας «Le Monde» στο Σίτι του Λονδίνου, η οποία στρέφει τα φώτα σε έναν από τους στυλοβάτες του καπιταλισμού, με αναφορά και στις ελληνικές «περιπέτειες» και τη συμφωνία swaps του 2001 που έκανε η γνωστή τράπεζα με την τότε κυβέρνηση της Ελλάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Έκθεση Κομισιόν
Οι κοινοτικές ενισχύσεις διεύρυναν τις ανισότητες
Ακτοπλοϊα
Απεργίες και υποδομές φοβίζουν την κρουαζιέρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Με εξώδικα προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα του ΣΔΟΕ εις βάρος του»
Επενδύσεις
Βατερλό στις επενδύσεις γραφείων, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων
Ισπανία
Από τις Cajas άρχισε το πριόνισμα της Ισπανίας
Οικονομική κρίση
Βιβλία για την κρίση
Οινοποιία
Η κρίση έπληξε και την οινοπαραγωγή (-13%)
Τράπεζες
Συμβιβάζονται και με 75% του χρέους, οι τραπεζίτες
Υπουργείο Οικονομικών
Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς