Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΛΟΓΟΣ Κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα: Απάντηση σε οργισμένη Αμερικανίδα

«Θα μας βάλει και στο γύψο;»

«Κύριε Διαμαντή Διαβάζω με ενδιαφέρον τη στήλη σας και σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας γιατί έχω και εγώ αδυναμία στα αδέσποτα ζώα. Πρόσφατα διάβασα μια ολοσέλιδη δημοσίευση στην «Ελευθεροτυπία» της 21ης Φεβρουαρίου με τίτλο «Κρίμα στο λίκνο του δυτικού πολιτισμού», που υπογράφει η κυρία Marijo Gillis, με σχόλιό σας: «Ν. ΥΟΡΚΗ: θυμός για τις κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα και απειλές για τουριστικό μποϊκοτάζ». Εντύπωση μου προκάλεσε, ωστόσο, ότι δεν κάνατε κανένα άλλο σχόλιο.

Παρακαλώ, λοιπόν, η επιστολή μου να δημοσιευθεί στην ίδια σελίδα και με τον ίδιο τρόπο επειδή, μολονότι δεν με αφορά προσωπικά, θεωρώ ότι μας θίγει όλους.

Η κυρία ανήκει σε σωματείο για τα ζώα με έδρα τη Νέα Υόρκη και αναφέρεται στη μαζική θανάτωση αδέσποτων ζώων στο Ζάππειο, μια πολύ αποτροπιαστική πράξη που πληροφορηθήκαμε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής (και για την οποία, παρεμπιπτόντως, έχει γίνει και μήνυση κατά αγνώστου).

Η κυρία Gillis, ως τιμητής των πάντων, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας αποκαλεί "ΑΝΑΠΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ" στην οποία "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΘΗ" και μας χαρακτηρίζει σαν "ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ". Ακόμη και για την οικονομική κρίση (τι σχέση να έχει άραγε με το θέμα) έχει άποψη και αναρωτιέται "ποιος ευθύνεται για το λάθος!", σαν να μη γνωρίζει ότι υπάρχει οικονομική κρίση και αλλού και φυσικά και στη χώρα της.

Αλλά και οι Ελληνες κτηνίατροι είναι κατά την κυρία Gillis "άπληστοι" και αρνούνται να στειρώνουν τα ζώα! Πράγμα απολύτως αναληθές αφού όλοι, μα όλοι συστήνουν στείρωση. Τουλάχιστον πάντως δεν κόβουν τις φωνητικές χορδές των σκύλων για να μη γαβγίζουν...

Τέλος, με απέραντη αλαζονεία και θράσος προσπαθεί να μας αναμορφώσει σαν κοινωνία και προτείνει μποϊκοτάζ στον τουρισμό για την Ελλάδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια "Καλύτερη Ελλάδα". Ούτε χούντα να είχαμε, να μας βάλει στο γύψο!

Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για απόλυτη ανοησία ή πολύ κακή πρόθεση. Αδυνατώ να πιστέψω ότι η παραπάνω κυρία δραστηριοποιείται σε μια οργάνωση που φέρει τον τίτλο "Welfare for Animal Global" και δεν φαίνεται να γνωρίζει τίποτα για τις κακοποιήσεις - θανατώσεις χιλιάδων αδέσποτων ζώων στην ίδια της τη χώρα ή για την ομαδική θανάτωση δελφινιών, φαλαινών, φώκιας κ.ο.κ. σε διάφορες χώρες (που γίνονται όχι από διεστραμμένες προσωπικότητες, αλλά με την... ευλογία των κρατών) που είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς σε φιλμ χωρίς να πάθει σοκ! Προσωπικά -αν και είμαι γιατρός, συνηθισμένη στη θέα του αίματος- μου είναι αδύνατον να τις αντέξω. Πώς λοιπόν δεν έχει προτείνει και εκεί μποϊκοτάζ η καλή κυρία;

Στη χώρα μας, αν και σίγουρα λείπει η παιδεία για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων, η δηλητηρίαση αδέσποτων είναι συνήθως έργο ψυχοπαθολογικών ατόμων που είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν, σε αντίθεση με τα φαινόμενα μαζικής θανάτωσης που προανέφερα. Οσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις σύγχρονες κοινωνίες της εμπορευματοποίησης των πάντων, δεν υπάρχει χώρα που οργάνωσε Ολυμπιάδα που να μην έχει γίνει ομαδική απομάκρυνση όλων των αστέγων, των ζητιάνων και θανατώσεις ζώων. Είναι δυνατόν και αυτό να το αγνοεί η κυρία Gillis;

Είναι αξιοσημείωτη η κακότητα που βγάζει από κάθε γραμμή της επιστολής της. Ωστόσο αναφέρει ότι στην πρώτη της επαφή με την Ελλάδα "ερωτεύτηκε" τη χώρα και τους ανθρώπους. Ως γνωστό, όταν ερωτευόμαστε, στην αρχή συνήθως υπερβάλλουμε στον ενθουσιασμό μας. Στη συνέχεια βλέπουμε πιο καθαρά το αντικείμενο της αγάπης μας, με τις αρνητικές πλευρές του και είτε τις αποδεχόμαστε και η σχέση μεταλλάσσεται σε σταθερή αγάπη ή, σε περίπτωση απόρριψης, σβήνει σταδιακά το συναίσθημα και απομακρυνόμαστε.

Αυτό θα ήταν φυσικό να πράξει και η κυρία Gillis και να αποστασιοποιηθεί από τη χώρα μας, αντί να νιώθει τέτοια αρνητικά συναισθήματα, που μάλλον βλάπτουν την ίδια και την ψυχή της, χωρίς να πετυχαίνει ούτε στο ελάχιστο τον υποτιθέμενο στόχο της. Ο μεν θυμός -που συνήθως έχει μικρή διάρκεια και που όλοι νιώθουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις- είναι πολλές φορές χρήσιμος, γιατί μας κινητοποιεί, το μίσος όμως ποτέ.

Ας αφήσει η κυρία Gillis την παλιά της αγάπη για κάτι πιο θετικό και εποικοδομητικό, αντί να γίνεται "τιμωρός" μας. Ας φροντίσει να αναμορφώσει πριν από όλα τον δικό της περίγυρο και της εύχομαι να το κάνει με περισσότερη αγάπη. Εδώ είναι σίγουρα persona non grata. Οσο για τους τουρίστες της, μάλλον αυτοί θα χάσουν αν δεν επισκεφθούν μια χώρα με τόση ιστορία και φυσικό κάλλος και όχι εμείς. Επισκέπτες τέτοιου τύπου είναι εξίσου ανεπιθύμητοι όσο και η ίδια.

Τελειώνοντας, μου έρχεται στο μυαλό μια σοφή φράση που μου έλεγε παλιά ο μακαρίτης ο πατέρας μου και την είχα σχεδόν λησμονήσει: "Οσο περισσότερο γνωρίζω τους ανθρώπους τόσο πιο πολύ εκτιμώ τα ζώα".

Η κυρία Gillis με έκανε να τη θυμηθώ... την ευχαριστώ γι' αυτό».

* Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δηλώσεις Αμερικανών διπλωματών

Αν Αμερικανοί διπλωμάτες, που γνώρισαν τον κ. Θ. Πάγκαλο, τον περιέγραψαν ως «αριστερό», «επηρεασμένο» απ' τον Μάη του '68», τότε είναι πολύ εύκολο να συμπεράνει κανείς αν εκείνες οι εκτιμήσεις είχαν ή όχι ίχνος σοβαρότητας. Εκτός κι αν τους παραμύθιασε ο Θόδωρος...

Επείγοντα

* Η Χαρά είναι στειρωμένη σοκολατένια κυνηγοσκυλίτσα 2,5 ετών, πιστή, ήρεμη, ό,τι πρέπει για σπίτι.

Κι ο Αρτέμης είναι λυκοσκυλάκος 3,5 ετών, πολύ τρυφερός, επίσης στειρωμένος, μεσαίου μεγέθους. Δίνονται για υιοθεσία. Βρέθηκαν και τα δυο τους στο Χαϊδάρι. Πληροφορίες: 6973-827919.

* Χάθηκε η Κάρμα στο Ν. Ηράκλειο (Αττικής). Φορούσε περιλαίμιο του Δήμου Αθηναίων (Δ.Α. 3248) χρώματος μπλε. (Την είχαν υιοθετήσει απ' τον δρόμο και δεν πρόλαβαν να της αλλάξουν λουράκι). Αν γνωρίζετε κάτι: 6979-987730.

*Χάθηκε ο Ινκ, είναι καφέ με μαύρη μουσούδα, μπόμπιρας 3 μηνών και πολύ άτυχος: του είχαν βρει σπίτι, λίγο πριν χαθεί! Αν τον δείτε (χάθηκε στη Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέας) τηλ. 6979-938248.

*Χάθηκε η Σιένα στην περιοχή Διονύσου. Δεν φορούσε το κολάρο με τα στοιχεία της, δυστυχώς. Είναι 6 ετών, φιλική αλλά φοβισμένη. Τηλ. 6944-756875 και 6947-898913.

*Χάθηκε στα Σεπόλια ο γερο-Κούκι , μπεζ κανίς-γκριφόν, 11 ετών. Φορούσε μπλε λουράκι με τηλέφωνο. Αν τον δείτε, ειδοποιήστε τους δικούς του: 6937-257895 ή 210-5151319.

*Χάθηκε (ή κλάπηκε) η Ηρα στο Ηράκλειο Κρήτης (διασταύρωση για Σταυράκια). Είναι 5 μηνών, καφέ-μπεζ με λίγο μαύρο στην ουρά, φιλικότατη και φοβισμένη. Φορούσε καφέ δερμάτινο κολάρο. Οποιος γνωρίζει κάτι, τηλ. 6986-098824.

*Η Καλλή είναι 1 έτους, γλυκύτατη, στειρωμένη, φιλική και ζωηρούλα, περίπου 22 κιλά. Ξέρει να ζει σε διαμέρισμα. Τη βρήκαν στα Βριλήσσια και της ψάχνουν ένα σπίτι και καλούς θετούς «γονείς», γιατί το αξίζει. Τηλ. 6973-024266.

*Χαρίζεται κούταβος, ημίαιμο λαμπραντοράκι, μπεζ-λευκό. Βρέθηκε στον δρόμο και το σώσανε μέσ' από τις ρόδες των αυτοκινήτων, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ποιος θα προλάβει να το υιοθετήσει; Τηλ. 6945-468056.

Ζητούν σπίτι

Η Σάγκα βρέθηκε να κόβει βόλτες στη Βουκουρεστίου, στην Αθήνα.Είναι περίπου 6-9 μηνών, 12 κιλά και θα γίνει τελικά μεσαίου μεγέθους. Παιχνιδιάρα και υγιέστατη, φιλική με όλους, είπε σ' αυτούς που τη φιλοξενούν προσωρινά ότι θέλει ένα σπίτι και καλούς ανθρώπους να την αγαπήσουν και να τους αγαπήσει. Τηλ. 6944-347144

Ο Ερρίκος φοράει «κολαρίνα» διότι πρόσφατα χειρουργήθηκε (στα γεννητικά όργανα) και στειρώθηκε. Είναι 1 έτους, περίπου 20 κιλά, καλός χαρακτήρας και πανέμορφος. Ψάχνει για φιλόζωη οικογένεια, που θα του δώσει τη φροντίδα και την αγάπη που του αξίζουν. Τηλ. 6932-312990

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
4 πόδια και ουρά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Συνέταιροι στην ευημερία
Καταργούν τους μεσάζοντες
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ελληνας επιχειρηματίας κρατείται στη Σ. Αραβία
Συνελήφθη για οπλοκατοχή
Αστυνομικός με 2 φιξάκια ηρωίνης
Γκαζάκια στο Χαλάνδρι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αθώοι οι έξι μαθητές-καταληψίες
ΟΣΕ
36 εκατ. ευρώ στην τουαλέτα
Οδικό δίκτυο
Σήκωσαν τις μπάρες, πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο
Οικονομική κρίση
Ανταλλακτική οικονομία: Πάνω απ' τα κέρδη ο άνθρωπος
Περιβάλλον
Είχαν ράμματα για τις γούνες τους
Πολεοδομία
Φως στα «τυφλά» οικόπεδα
Ξανά στο τραπέζι η μεταφορά συντελεστή δόμησης
Υγεία
Διαμαρτυρία για Κέντρο Υγείας της Πάρου
Άλλες ειδήσεις
Στην Καστανιά Κοζάνης το πρωτάθλημα αιωροπτερισμού
Με λαϊκό ποδηλατικό γύρο υποδέχονται τα παιδιά την άνοιξη