Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ 2ο ΣΚΑΛΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Μία στις 6 «γαλάζιες σημαίες» στον κόσμο είναι ελληνική

Μία στις έξι «γαλάζιες σημαίες», σε 2.699 ακτές, μεταξύ 39 κρατών, θα κυματίζει φέτος στην Ελλάδα. Η χώρα μας παρέμεινε στο δεύτερο σκαλί με 425 «γαλάζιες σημαίες», πέντε λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Η χώρα μας, παρ' ότι υστερεί πάρα πολύ στις βραβευμένες μαρίνες, διατήρησε τον αριθμό στις 8, όσες και το 1988, σε σύνολο 639 παγκοσμίως.

Τις περισσότερες ακτές σε σχέση με πέρυσι κέρδισαν: το Λασίθι 3, η Καβάλα 3, η Αττική 3, η Θεσσαλονίκη 2. Τις περισσότερες «γαλάζιες σημαίες» έχουν: η Χαλκιδική 47, τα Δωδεκάνησα 41, το Λασίθι 41, η Κέρκυρα 32, τα Χανιά 27. Οι περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι: 97 στην Κρήτη, 32 στην Κέρκυρα, 33 στη Ρόδο, 10 στη Λέσβο, 8 στη Ζάκυνθο, 8 στη Σκιάθο. Από τις Κυκλάδες πρώτη είναι η Σύρος με 5 ακτές. Οι δήμοι με τις περισσότερες σημαίες στις ακτές τους είναι: Καλλιθέας Ρόδου 26, Αγίου Νικολάου Λασιθίου 22, Σταγείρων Χαλκιδικής 12, Σιθωνίας Χαλκιδικής 9, Ολύμπου Πιερίας 8. Οι περιοχές που έχασαν τις περισσότερες ακτές, σε σχέση με πέρυσι, είναι η Μαγνησία 6, η Πιερία 4 και η Κεφαλονιά 3.

Για τις «γαλάζιες σημαίες» δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν καθαρή θάλασσα. Πρέπει να τηρούνται συνολικά 29 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Ετσι, πολλές ελληνικές ακτές δεν κερδίζουν, δυστυχώς, «γαλάζια σημαία», παρ' ότι διαθέτουν καθαρά νερά κολύμβησης. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, διότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίδουν ιδιαίτερη σημασία στη «γαλάζια σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία. Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Προστασία των Ακτών (EUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για τις ακτές είναι: η καθαριότητα θάλασσας και ακτής, τα καθαρά νερά κολύμβησης, που να επιβεβαιώνονται με μικροβιολογικές αναλύσεις κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, η μη απόρριψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων χωρίς κατάλληλη επεξεργασία, οι επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα, ο περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Η «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό ίσως περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται και τα 29 συνολικά κριτήρια, στα οποία τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, διότι επιμένουν στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδόχοι και camping. Για περισσότερες πληροφορίες: Δαρεία - Νεφέλη Βουρδουμπά, συντονίστρια Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», Θεόδωρος Κακαρνιάς, Γραμματεία του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες». Τηλ.: 210-3255341, 3314563. Fax: 210-3225285.

Το πρόγραμμα

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα, χειριστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Την απονομή «γαλάζιων σημαιών» για ακτές και μαρίνες προτείνει η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κάθε χώρας στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων. Στην Ελλάδα η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους τεσσάρων υπουργείων: Τουριστικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΚΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά αρχεία
425 ακτές και 8 μαρίνες με γαλάζια σημαία για το 2009 - 1.08 MB
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Το ΕΜΠ «σχεδιάζει» λίφτινγκ στον Εθνικό Κήπο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
ΕΛ.ΑΣ. - Ελλήνων - κατεσταλμένων
Ο πλανήτης της φτώχειας, των πολέμων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Πέντε μήνες σκοτάδι στις έρευνες για Κούνεβα
Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα
Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού ο Ιερώνυμος
Συνάντηση εκτόνωσης
Καρτέρι ακροδεξιών στον Αγιο Παντελεήμονα
«Ο αστυνομικός να ζητήσει συγγνώμη»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Βρήκαν απανθρακωμένο πτώμα
Γρίπη των χοίρων
5 ύποπτοι, ένας ακόμη με ιό γρίπης
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Θέματα χωρίς εκπλήξεις
Διαψεύδουν φήμες για διαρροή
Περιβάλλον
Μία στις 6 «γαλάζιες σημαίες» στον κόσμο είναι ελληνική
Το ΕΜΠ «σχεδιάζει» λίφτινγκ στον Εθνικό Κήπο
Σάμος
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για τους ανήλικους πρόσφυγες
Υπόθεση Αλεξ
Τα 3 αδέλφια επιζητούν «δικαίωση» από τον Αρειο Πάγο