Έντυπη Έκδοση

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

ΕΛ.ΑΣ. - Ελλήνων - κατεσταλμένων

Υπερβολική βία των αστυνομικών κατά ειρηνικών διαδηλωτών, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμοί και απάνθρωπη ματαχείριση μεταναστών (ακόμη και ανηλίκων), συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, καταπατήσεις δικαιωμάτων των κρατουμένων, των εργαζομένων, των εθνικών μειονοτήτων, των αντιρρησιών συνείδησης και των ομοφυλοφίλων, καταγράφει στην Ελλάδα η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Κύπριος φοιτητής στην υπόθεση ζαρντινιέρα, το σημείο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου,η Κων. Κούνεβα, η καθαρίστρια που αντιστάθηκε στη μαύρη εργασία Ο Κύπριος φοιτητής στην υπόθεση ζαρντινιέρα, το σημείο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου,η Κων. Κούνεβα, η καθαρίστρια που αντιστάθηκε στη μαύρη εργασία Το κεφάλαιο για την Ελλάδα ξεκινά με τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου όπου εγκαλείται η Αστυνομία επειδή «χρησιμοποίησε υπερβολική και τιμωρητική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών αντί να στραφεί στους ταραξίες που κατέστρεφαν περιουσίες». Ανάμεσα σε αυτούς που ξυλοκοπήθηκαν από την Αστυνομία ήταν και δύο μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η Αστυνομία πραγματοποίησε πολλές αυθαίρετες συλλήψεις», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για τη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, με θειικό οξύ, η έκθεση καταγράφει τις ενστάσεις για ατελέσφορη αστυνομική έρευνα, η οποία «εστίασε στην προσωπική ζωή της και παρέλειψε να λάβει υπόψη τις συνδικαλιστικές της δραστηριότητες». Ακόμη η έκθεση για την Ελλάδα καταγράφει περιστατικά βασανισμών μεταναστών, αναφέροντας:

* Κακοποίηση μεταναστών από λιμενοφύλακες στη Σάμο (7 Ιουλίου 2008). Εγιναν καταγγελίες για ξυλοδαρμό με γροθιές και κλοτσιές πάνω στο σκάφος του Λιμενικού, καταγράφηκε ρήξη τυμπάνου ενός μετανάστη. Μέχρι το τέλος του 2008, δεν είχε ολοκληρωθεί κάποια έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς. Ανολοκλήρωτη παραμένει επίσης και η έρευνα για τις κακοποιήσεις μεταναστών στη Χίο, που διατάχθηκε τον Οκτώβριο του 2007!

**Στις 26 Οκτωβρίου αστυνομικοί έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα επιτέθηκαν σε πλήθος προσφύγων που περίμεναν να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου, σκοτώνοντας έναν άνδρα και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, σύμφωνα με την Ομάδα Δικηγόρων για Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων.

Η εξέγερση του Νοέμβρη στις φυλακές όλης της χώρας Η εξέγερση του Νοέμβρη στις φυλακές όλης της χώρας **Ενας άνδρας Ρομ (Τσιγγάνος), που συνελήφθη στις 19 Ιουνίου 2008, κατήγγειλε ότι τον έδειραν στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, επί αρκετές ώρες μετά τη σύλληψή του.

**Στις 16 Οκτωβρίου 2008, τρεις αστυνομικοί τιμωρήθηκαν με πρόστιμο και αργία μέχρι έξι μήνες από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στις 17 Νοεμβρίου 2007 στη Θεσσαλονίκη. Αλλοι 4 αστυνομικιοί που παρευρίσκονταν στο συμβάν απαλλάχθηκαν.

**Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Κατά Των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) σημείωνε απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες σε ορισμένους σταθμούς συνοροφυλακής και καταγγελίες για κακοποιήσεις.

Πρόσφυγες-άσυλο

Χαρακτηρίζονται ανεπαρκή και τα δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τις διαδικασίες ασύλου και περιορισμένη η πρόσβαση δικηγόρων στους κρατούμενους. Τον περασμένο Οκτώβριο, 160 ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες κρατούνταν στο κέντρο της Παγανής στη Λέσβο σε εξευτελιστικές και ανθυγιεινές συνθήκες. Κοιμούνταν στο δάπεδο, που ήταν διαρκώς πλημμυρισμένο.

Φυλακές

Γίνεται αναφορά στις κινητοποιήσεις (με μαζική απεργία πείνας) των κρατουμένων τον περασμένο Νοέμβριο που διαμαρτύρονταν για υπερπληθυσμό, κακοποιήσεις, ατελέσφορες έρευνες των θανάτων στα κελιά, τιμωρητικά πειθαρχικά μέτρα, περιορισμούς στην επικοινωνία.

Επικρίνεται η ερήμην καταδίκη του αντιρρησία συνείδησης Λαζ. Πετρομελίδη από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε τριετή φυλάκιση για ανυποταξία. Ηταν η 15η δίκη του για τις ίδιες κατηγορίες.

Γίνεται επίσης αναφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασαν την Ελλάδα για την απαγόρευση του μειονοτικού συλλόγου με την επωνυμία Τουρκική Ενωση Θράκης. Ακόμη, καταγράφονται οι πρώτοι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου στις 3 Ιουνίου από τον δήμαρχο Τήλου καθώς και οι διαμαρτυρίες που προκάλεσε η ακύρωσή τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ανησυχίες εκφράζει επίσης για την επιείκεια του Εφετείου της Αθήνας που τον Μάιο του 2008 μείωσε από 19 σε 7 χρόνια την ποινή φυλάκισης για λαθραία διακίνηση ανθρώπων, αγνοώντας τις μαρτυρίες των θυμάτων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
Ο πλανήτης της φτώχειας, των πολέμων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
ΕΛ.ΑΣ. - Ελλήνων - κατεσταλμένων
Ο πλανήτης της φτώχειας, των πολέμων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Πέντε μήνες σκοτάδι στις έρευνες για Κούνεβα
Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα
Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού ο Ιερώνυμος
Συνάντηση εκτόνωσης
Καρτέρι ακροδεξιών στον Αγιο Παντελεήμονα
«Ο αστυνομικός να ζητήσει συγγνώμη»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Βρήκαν απανθρακωμένο πτώμα
Γρίπη των χοίρων
5 ύποπτοι, ένας ακόμη με ιό γρίπης
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Θέματα χωρίς εκπλήξεις
Διαψεύδουν φήμες για διαρροή
Περιβάλλον
Μία στις 6 «γαλάζιες σημαίες» στον κόσμο είναι ελληνική
Το ΕΜΠ «σχεδιάζει» λίφτινγκ στον Εθνικό Κήπο
Σάμος
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για τους ανήλικους πρόσφυγες
Υπόθεση Αλεξ
Τα 3 αδέλφια επιζητούν «δικαίωση» από τον Αρειο Πάγο