Έντυπη Έκδοση

Ο πλανήτης της φτώχειας, των πολέμων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Καθόμαστε πάνω σε πυριτιδαποθήκη ανισότητας, αδικίας και ανασφάλειας, που είναι έτοιμη να εκραγεί»!

Η Αϊρίν Χαν, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, προλογίζοντας τη φετινή ετήσια έκθεση της οργάνωσης, προειδοποιεί ανοικτά για τους σοβαρούς κινδύνους που γεννά η σύγχρονη βαρβαρότητα του κόσμου μας.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ανασφάλεια, έλλειψη δικαιοσύνης και προσβολή της αξιοπρέπειάς τους. Πίσω από την οικονομική κρίση βρίσκεται μια εκρηκτική κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρίση που σχετίζεται με ελλείψεις τροφίμων, θέσεων εργασίας, καθαρού νερού, γης και κατοικίας, μαζί με αυξανόμενη ανισότητα και ανασφάλεια, ξενοφοβία και ρατσισμό, βία και καταπίεση», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

«Απαιτούμε αξιοπρέπεια». Αυτό θα είναι το 2009 το σύνθημα της νέας εκστρατείας που ετοιμάζει η Διεθνής Αμνηστία (Δ.Α). «Απαιτούμε αξιοπρέπεια για τους κρατούμενους της φτώχειας. Θα αμφισβητήσουμε νόμους, πολιτικές και πρακτικές που κάνουν διακρίσεις και ρίχνουν τους ανθρώπους στη φτώχεια. Για να απενεργοποιηθεί η ωρολογιακή βόμβα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρειάζεται μια νέα παγκόσμια συμφωνία χωρίς επιλεκτικές προσεγγίσεις», τονίζει η κ. Χαν.

«Οι φωνές των ανθρώπων που διαμαρτύρονται καταστέλλονται με θράσος και ατιμωρησία. Οσοι ευθύνονται για τις καταπατήσεις (κυβερνήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) παραμένουν αμετανόητοι και δεν λογοδοτούν», προσθέτει. Ανάμεσα στις χώρες που ενισχύουν την ατιμωρησία βρίσκεται και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση:

**Ενας στους τρεις κατοίκους των πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο ζει σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, με την καθημερινή απειλή της ανασφάλειας, της βίας και της αναγκαστικής έξωσης.

**Περιθωριοποιημένες και αυτόχθονες ομάδες σε Βραζιλία, Μεξικό και Ινδία στερήθηκαν στοιχειώδη δικαιώματα.

**Οι ΗΠΑ, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι 27ες (μεταξύ 30 χωρών) στην παγιωμένη φτώχεια και την άνιση κατανομή εισοδήματος.

**Οι περισσότεροι από τους φτωχούς του κόσμου είναι γυναίκες, μετανάστες, εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες. Η μητρική θνησιμότητα παραμένει από τους μεγαλύτερους φονιάδες της εποχής μας. Οι διακρίσεις και η βία κατά γυναικών συνεχίστηκαν.

**Μόνο το 2008, 67.000 άνθρωποι τα κατάφεραν στην επικίνδυνη διάσχιση της Μεσογείου προς την Ευρώπη. Είναι άγνωστο πόσοι πνίγηκαν. Οσοι τα κατάφεραν, ζουν στην αφάνεια, χωρίς έγγραφα, ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση και την απειλή απέλασης.

** Η απόφαση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει το Γκουαντάναμο είναι αξιέπαινη. Παροτρύνεται ο πρόεδρος Ομπάμα να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη. Η λογοδοσία θα ενισχύσει την παγκόσμια ασφάλεια και το ηθικό κύρος των ΗΠΑ, αναφέρει.

**Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει αμφίσημη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι σθεναρή σε θέματα όπως η θανατική ποινή και η ελευθερία έκφρασης. Ομως πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στην προστασία των προσφύγων, την εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τη συμπαιγνία τους με τη CIA στις μυστικές μεταγωγές υπόπτων τρομοκρατίας.

**Η ρωσική κυβέρνηση επιτρέπει την ατιμώρητη άνθηση αυθαίρετων κρατήσεων, βασανιστηρίων και εξωδικαστικών εκτελέσεων στο Β. Καύκασο.

**Η Κίνα έχει ένα βαθιά προβληματικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκτελέσεις.

**Στις ΗΠΑ η συντριπτική πλειονότητα των 3.000 θανατοποινιτών είναι πολύ φτωχοί για να πληρώσουν νομική εκπροσώπηση της επιλογής τους.

**Η Σαουδική Αραβία κρατά χιλιάδες υπόπτους τρομοκρατίας χωρίς δίκη και φυλακίζει πολιτικά διαφωνούντες.

**Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη Γάζα, που είναι αποκλεισμένη και ρημαγμένη από τις στρατιωτικές επιθέσεις, είναι τρομακτικές. Πάνω από 20.000 σπίτια καταστράφηκαν.

**Στο Αφγανιστάν, η διάχυτη ανασφάλεια έχει περιορίσει την πρόσβαση των κατοίκων, ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών, στην τροφή, την υγειονομική περίθαλψη και την παιδεία.

**Στο Ιράκ περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούσαν να είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό, άλλοι τόσοι βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ χιλιάδες Ιρακινοί κρατούνται από δυνάμεις των ΗΠΑ χωρίς κατηγορία (ορισμένοι για διάστημα άνω των 5 ετών)!

**Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, δέχονται απειλές και επιθέσεις, διώκονται ή σκοτώνονται σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η Κίνα εξακολουθεί να καταστέλλει βάναυσα όσους διαφωνούν. Το Ιράν περιόρισε την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο, ενώ η Αίγυπτος και η Συρία φυλάκισε bloggers. Η Σρι Λάνκα κατέχει το ρεκόρ με 14 δολοφονίες δημοσιογράφων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρωπιστικές οργανώσεις
Σχετικά θέματα: Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
ΕΛ.ΑΣ. - Ελλήνων - κατεσταλμένων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
ΕΛ.ΑΣ. - Ελλήνων - κατεσταλμένων
Ο πλανήτης της φτώχειας, των πολέμων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Πέντε μήνες σκοτάδι στις έρευνες για Κούνεβα
Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα
Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού ο Ιερώνυμος
Συνάντηση εκτόνωσης
Καρτέρι ακροδεξιών στον Αγιο Παντελεήμονα
«Ο αστυνομικός να ζητήσει συγγνώμη»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Βρήκαν απανθρακωμένο πτώμα
Γρίπη των χοίρων
5 ύποπτοι, ένας ακόμη με ιό γρίπης
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Θέματα χωρίς εκπλήξεις
Διαψεύδουν φήμες για διαρροή
Περιβάλλον
Μία στις 6 «γαλάζιες σημαίες» στον κόσμο είναι ελληνική
Το ΕΜΠ «σχεδιάζει» λίφτινγκ στον Εθνικό Κήπο
Σάμος
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για τους ανήλικους πρόσφυγες
Υπόθεση Αλεξ
Τα 3 αδέλφια επιζητούν «δικαίωση» από τον Αρειο Πάγο