Έντυπη Έκδοση

Λάθη και εκδοχές

Στην ελληνική πεζογραφία, η περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, σταδιακά φαίνεται να υποχωρεί έναντι της πρωτεύουσας, ενώ εισέρχονται, αργά αλλά σταθερά, πόλεις της αλλοδαπής. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το πλήθος των νέων συγγραφέων, που εμφανίστηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και ύστερα.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Αρχαίο πνεύμα, σύγχρονα πάθη
   Η επίκληση του Ομήρου στη Μούσα, στους πρώτους στίχους της Ιλιάδας, δεν αποτελεί απλώς μία λόγια σύμβαση, αλλά προμηνύει την πολυκύμαντη διαδρομή του έπους μέσω του προφορικού λόγου. Ο Ομηρος επικαλείται τα «πνεύματα» ώστε να διαφυλάξουν ένα μνημειακό ποιητικό σύνολο 15.000 στίχων.
  • Γραφή σημείο μηδέν
   Ο ποιητικός μονόλογος «Ρημάζει» του καθηγητή Θεωρίας της Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργου Βέλτσου, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά και με ζέση με την ποίηση -και όχι μόνον-, συνιστά το τελευταίο ποιητικό του πόνημα και γράφτηκε μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - μέσα σε μερικές ημέρες.
  • Τι απέγινε η Αλίκη;
   Η ζωή, τα αδιέξοδα και τα γηρατειά της διάσημης ηρωίδας Η Αλίκη -η διάσημη ηρωίδα του Λιούις Κάρολ-, ένα από τα παιδιά που βίωσαν τη φήμη και τη δόξα σε νεαρά ηλικία, αναγκάστηκε κι αυτή να μεγαλώσει και να υποταχτεί στον πανδαμάτορα χρόνο.
  • Εισχωρώντας στα μυστικά του Ρίχαρντ Βάγκνερ
   Ο Καρλ Νταλχάους ( Ανόβερο 1928-Βερολίνο 1989) υπήρξε σπουδαίος μουσικολόγος, ο οποίος κυρίως ασχολήθηκε με την ιστορία της δυτικής μουσικής και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξή της κατά τον 19ο αιώνα. Τον απασχόλησαν όμως και θέματα, όπως η θεωρία της μουσικής αλλά και η αισθητική της. Ξεχώρισαν, ωστόσο, οι μελέτες του για το έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ και τις απόψεις του για το μουσικό δράμα.
  • Οι περιπέτειες της Αλβανίας
   Το μυθιστόρημα Να ζεις σε νησί είναι το πρώτο του Μπεν Μπλούσι που διάβασα πριν από λίγους μήνες, ήταν όμως αρκετό για να κατατάξω τον Μπλούσι ανάμεσα στους συγγραφείς που, εγώ τουλάχιστον, θεωρώ σπουδαίους στην εποχή μας (κυκλοφόρησε στην Αλβανία το 2008).
  • Πραγματικότητες και κατοπτρισμοί
   Η Αννα Λυδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Κοινωνικής Λαογραφίας σήμερα στο Πάντειο -και ο όρος «κοινωνική λαογραφία» έχει εισαχθεί ακριβώς από τον καθ. Μιχάλη Μερακλή και τους μαθητές του, τον Βασίλη Νιτσιάκο και την Αννα Λυδάκη-, έχει αξιοσημείωτο ερευνητικό και διδακτικό έργο στο ενεργητικό της.
  • Η λογοτεχνική επικαιρότητα του Γιωσέφ Ελιγιά
   Ο Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931) υπήρξε μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ποιητή, μεταφραστή και, πολλαπλώς, προβληματιζόμενου ιδεολόγου του μεσοπολέμου.
  • Κεφάλαια, σκιές και παραβολές για αδικίες που πληγώνουν
   Ανατριχιαστικά επίκαιρη είναι αυτή η οικονομική ιστοριογραφία του μάρτυρα της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη. Ο Μπελογιάννης μέσω της ιστορίας τού ελληνικού δανεισμού από τις μεγάλες δυνάμεις και τις ξένες τράπεζες αποκαλύπτει τις ληστρικές μεθοδεύσεις που στόχευαν, κατά τον συγγραφέα, στον οικονομικό έλεγχο και στην υποταγή της χώρας.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Φοβερά ...τραγούδια
   Υπάρχουν αρκετά είδη φόβου που, κάτω από ορισμένες συνθήκες, καταφέρνουν να επιβληθούν στον ανθρώπινο νου. Υπάρχει ο φυσιολογικός φόβος που στηρίζεται σε πραγματικά αίτια, και ο φόβος από ανύπαρκτη αιτία που οδηγεί σε μεγιστοποίηση ενός αόρατου κινδύνου.
  • SAM COOKE Ενας τραγουδιστής με οράματα
   Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στις Ην. Πολιτείες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του μαύρου τραγουδιστή Sam Cooke, που δολοφονήθηκε κάτω από απροσδιόριστες και περίεργες συνθήκες σε ηλικία 33 ετών κι ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του.
 • Άλλες ειδήσεις