Έντυπη Έκδοση

Αρχαίο πνεύμα, σύγχρονα πάθη

**Μ.S. Silk

Ομήρου Ιλιάς

μτφρ.: Μάνος Σκούρας

επιμ.: Μαρία Γ. Ξανθού

εκδόσεις Καρδαμίτσα, σ. 191, ευρώ 15,07

Η επίκληση του Ομήρου στη Μούσα, στους πρώτους στίχους της Ιλιάδας, δεν αποτελεί απλώς μία λόγια σύμβαση, αλλά προμηνύει την πολυκύμαντη διαδρομή του έπους μέσω του προφορικού λόγου. Ο Ομηρος επικαλείται τα «πνεύματα» ώστε να διαφυλάξουν ένα μνημειακό ποιητικό σύνολο 15.000 στίχων. Η ρευστότητα του ποιητικού λόγου, η τεράστια χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τα ομηρικά έπη καθώς επίσης και η λογοτεχνική αξία τους, προκάλεσε πληθώρα συζητήσεων και μελετών, αναφορικά κυρίως με τη σύνθεση και τη δομή τους.

Τα πρώτα κεφάλαια της εξαιρετικής μελέτης τού Μ. Silk εστιάζουν πρωτίστως στα συγκεκριμένα «Ομηρικά ζητήματα», με βασικό κριτήριο το ιστορικό πλαίσιο του έπους. Ο μελετητής αποκλείει εικασίες, στοιχειοθετεί, και καταλήγει σε συμπεράσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, και εξαιτίας της πολυπλοκότητας του θέματος, μας παραπέμπει σε εκτενέστερους βιβλιογραφικούς καταλόγους. Στο κύριο μέρος του βιβλίου ερμηνεύονται οι αξίες και οι ηρωικές μορφές του ποιήματος. Ιδιαίτερη μνεία, όπως είναι φυσικό, πραγματοποιείται για τον Αχιλλέα, η ηρωική μορφή του οποίου διαμορφώνει την πλοκή και τη δομή του έπους. Ο ερευνητής μάς παραδίδει μια κριτική εισαγωγή της Ιλιάδας, σαφή και περιεκτική για τον αμύητο αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα, μέσω της βιβλιογραφικής παραπομπής, αναδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο για τον εξειδικευμένο μελετητή.

**Manfred Joachim Lossau

Αισχύλος

μτφρ.: Νικόλαος Μπεζαντάκος

εκδόσεις Καρδαμίτσα, σ. 280, ευρώ 22

Στην παρούσα μονογραφία παρουσιάζονται συνοπτικά και εύληπτα τα μείζονα στοιχεία και όλες οι σύγχρονες μελέτες που αφορούν το έργο του μεγαλύτερου τραγωδού στην ιστορία του θεάτρου. Η πολύτιμη γνώση δεν προσβλέπει στην εξειδίκευση αλλά στην ευρύτερη πρόσληψη, που θα προσδώσει τα απαραίτητα εχέγγυα και ερεθίσματα μιας διεπιστημονικής σπουδής. Οι θεματικές ενότητες διαχωρίζονται και αναπτύσσονται παραδοσιακά, με αφετηρία τις προδρομικές μορφές και τον βίο του Αισχύλου και καταληκτικές ενότητες τη γλώσσα, τη μετρική των έργων του και την πρόσληψή τους από το σύγχρονο αναγνωστικό και φιλοθεάμον κοινό. Ενδιάμεσα αναλύονται συνοπτικά, μα και εμπεριστατωμένα τα κοινώς αποδεκτά ως σωζόμενα έργα του. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το κεφάλαιο όπου μελετάται και αποδελτιώνεται, συνολικά στο έργο του Αισχύλου, το θεολογικό στοιχείο, και κυρίως το δωδεκάθεο. Στην τραγωδία ειδικότερα, το θεϊκό στοιχείο πρωταγωνιστεί και συμμετέχει στο δράμα, διαφεντεύει τις πράξεις των ηρώων και αντανακλά έντονη ηθική και φιλοσοφική θεώρηση.

**Ανδρέας Λ. Σεφιχά

Αναμνήσεις μιας ζωής και ενός κόσμου

επιμ.: Σοφία Πακαλίδου

εκδόσεις Ιανός, σ. 184, ευρώ 13

Η προσωπική μνήμη μετατρέπεται σε ιστορική μαρτυρία, χρονικό αλλοτινής εποχής και τραγική εξιστόρηση μιας ειδεχθούς κτηνωδίας. Η δημοσιογράφος Σοφία Πακαλίδου μεταγράφει την ηχογραφημένη-βιωματική αφήγηση του Ανδρέα Σεφιχά, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν από τον θάνατο του επιφανούς σεφαραδίτη Εβραίου της Θεσσαλονίκης. Ο Ανδρέας Σεφιχά ανακαλεί μνήμες τραγικές, ευχάριστες και νοσταλγικές, με τη συνοδεία ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών αναφορών, αναδεικνύοντας και αναπολώντας το κοσμοπολιτικό κλίμα της συμπρωτεύουσας στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η λεπτομερειακή αφήγησή του εκπλήσσει και καλύπτει χρονικά το σύνολο του πολυκύμαντου βίου του, από τη γέννησή του μέχρι και την ανάληψη της προεδρίας στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Το χρονικό του Ολοκαυτώματος και η αγωνιώδης-ασ-θματική διαφυγή του Σεφιχά από τον ναζιστικό όλεθρο συγκινεί και κεντρίζει εύλογα το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς εξιστορείται με ύφος μυθιστορηματικό και αναπόφευκτη συναισθηματική φόρτιση. Οι αναμνήσεις του Ανδρέα Σεφιχά εκθέτουν τα ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα ενός λαού και αναδεικνύουν τον θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης, αν και θεωρούμε ότι ορισμένες επικαιρικές και εν θερμώ τοποθετήσεις στο ζήτημα του Παλαιστινιακού θα ήταν προτιμότερο να λείπουν από ένα βιβλίο ιστορικών αναφορών, που προάγει ανθρωπιστικά ιδεώδη.

**Α. G. Woodhead

Η μελέτη των ελληνικών επιγραφών

μτφρ.: Ελένη Κουρίνου, Φλωρεντία Πίκουλα

εκδόσεις Καρδαμίτσα, σ. 256, ευρώ 25,12

Η Επιγραφική αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των κλασικών σπουδών καθώς το ερευνητικό της πεδίο χαρακτηρίζεται πρωτογενές. «Η μελέτη των ελληνικών επιγραφών» εισάγει ευσύνοπτα τον αμύητο αναγνώστη στον εν πολλοίς μυστηριακό και ερμητικό κόσμο της Επιγραφικής, ενώ ταυτόχρονα πληροφορεί τον εξειδικευμένο μελετητή για τις τελευταίες εξελίξεις της συγκεκριμένης επιστήμης. Η αμεσότητα της επιγραφικής με την αρχαιογνωσία και τον αρχαίο κόσμο εν γένει, διατηρεί άσβεστη τη μαγεία και τη θέλξη της, εισάγει καινοφανή πεδία έρευνας, ενώ παράλληλα δύναται να επαναπροσδιορίσει την κραταιή και ισχύουσα γνώση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Λάθη και εκδοχές
Γραφή σημείο μηδέν
Τι απέγινε η Αλίκη;
Εισχωρώντας στα μυστικά του Ρίχαρντ Βάγκνερ
Οι περιπέτειες της Αλβανίας
Πραγματικότητες και κατοπτρισμοί
Η λογοτεχνική επικαιρότητα του Γιωσέφ Ελιγιά
Κεφάλαια, σκιές και παραβολές για αδικίες που πληγώνουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Λάθη και εκδοχές
Αρχαίο πνεύμα, σύγχρονα πάθη
Γραφή σημείο μηδέν
Τι απέγινε η Αλίκη;
Εισχωρώντας στα μυστικά του Ρίχαρντ Βάγκνερ
Οι περιπέτειες της Αλβανίας
Πραγματικότητες και κατοπτρισμοί
Η λογοτεχνική επικαιρότητα του Γιωσέφ Ελιγιά
Κεφάλαια, σκιές και παραβολές για αδικίες που πληγώνουν
Από τις 4:00 στις 6:00
Φοβερά ...τραγούδια
Ενας τραγουδιστής με οράματα
Άλλες ειδήσεις
Παγοποιείον στο Ηράκλειο Κρήτης
Συνταγές μαγειρικής για γυναίκες συγγραφείς και ευρωπαίους συνδαιτυμόνες
Αυτή η κρίση είμαστε εμείς