Έντυπη Έκδοση

55 τίτλοι δίπλα μας

Βιβλία σε στόματα λεόντων

**Stephan Marks: Γιατί ακολούθησαν τον Χίτλερ;

Η ψυχολογία του Εθνικοσοσιαλισμού, μτφρ.: Στράτος Ν. Δορδανάς, επιμέλεια: Αιμίλιος Δημ. Μαυρουδής, εκδόσεις Δ. Ν. Παπαδήμα, σ. 340. Και πάλι αυτό το πολιτικό τέρας-φαινόμενο, ο κοινωνιολόγος συγγραφέας του βιβλίου αναλύει την περίπτωση.

**Μαρία Ευσταθιάδη: Δαίμονας, Sostenuto assai cantabile, εκδόσεις Κέδρος, σ. 96. Θεατρικό παραλήρημα αφιερωμένο από τη συγγραφέα στη Ρούλα Πατεράκη.

**Αννα Σιγανού: Με γέννησες γύφτο, δεν με γεννούσες μόνο Αλβανό!, και άλλα διηγήματα της ξενιτιάς των άλλων, εκδόσεις Πλανόδιον, σ. 64. Αληθινές ιστορίες, που πάνε να γίνουν της τέχνης, της γραφής. Και το πετυχαίνουν.

**Αντώνης Ρίζος: Προσωπεία, ποιήματα σε μετάφραση, Γάιος Βαλέριος Κάτουλλος, Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, Χάινριχ Χάινε, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Εζρα Λούμις Πάουντ, Γκεόργκ Τρακλ, Γιοχάνες Ρ. Μπέχερ, Γιοχάνες Πέτεν, εκδόσεις Εντευκτήριο, σ. 75. Ιδιαίτερο.

**Ακης Δήμου: Ούζο και μελαγχολία, εκδόσεις Εντευκτήριον, σ. 32. Σαν μονόλογος θεάτρου μεταξύ δύο ανδρών γύρω από ένα μπουκάλι ούζου. Που σε κάνει να ξεχνάς την ευγονία. Ισως.

**Θοδωρής Βοριάς: Πυγολαμπίδες, 33 χαϊκού, Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου, Παιανία. Η ποιητική, κομψή εδώ, αφού είναι χαϊκού, του Θοδωρή Βοριά, που ζει στη Θεσσαλονίκη. Παλλόμενο σώμα. Ψυχή. Ιδρώς.

**Αγγελος Ε. Φωκάς: Το Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο Βρετανικών Νήσων, εκδόσεις Αρμός, σ. 88. Ποιήματα με αρετές.

**Guillaume Apollinaire: Ο περιπατητής των δύο όχθεων, οδοιπορικό στο Παρίσι, μτφρ.-εισαγωγή-σημειώσεις: Νίκος Σταμπάκης, εκδόσεις Φαρφουλάς, σ. 127. Υπόδειγμα ύφους, γραφής, μοντερνισμός με πραότητα.

**Ελένη Διαμαντοπούλου: Μνημοσύνης απαύγασμα, εκδόσεις Αρμός, σ. 90. Η πρώτη της ποιητική συλλογή. Στίχοι εκ του εικαστικού παρελθόντος της, μα και του παρόντος. Η κομψότητά της παραπέμπει στη γνώση ή στον πόνο.

**Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, και το τέλος μιας εποχής, μεταφραστικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις από τον Τζίμη Παπανικολόπουλο, δεύτερη έκδοση, αναθεωρημένη, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 366. Σπάνια, μοναχική δουλειά, μελέτη πάνω στους στίχους του Παλλαδά του Αλεξανδρέως. Ποιήματά του από την Παλατινή Ανθολογία.

**Σωτηρία Σταυροπούλου - Παναγιώτης Γούτας: Ο πεζογράφος Βασίλης Τσιαμπούσης, επιμέλεια: Σωτηρία Σταυροπούλου, Δήμος Θεσσαλονίκης-Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σ. 32.

**Αγγελική Λούδη - Γεωργία Πατερίδου - Σωτηρία Σταυροπούλου: Το νεοελληνικό διήγημα από το 1830 ώς σήμερα, ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Μουλλά (1935-2010), επιμέλεια: Σωτηρία Σταυροπούλου, Δήμος Θεσσαλονίκης-Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σ. 64. Ωραία δουλειά.

**Ζήσης Κοτιώνης: Trans Europe Express, εκδόσεις Μελάνι, σ. 128. Φιλοσοφημένα ποιήματα. Το ταξίδι στο ταξίδι.

**Πάνος Καπώνης: Ναρκωτικά σύννεφα, εκδόσεις Γκόνης, σ. 64. Ποιήματα δέκα χρόνων, 1979-989. Ταξίδια πραγματικά - Μαρακές, Νάταλι Γουντ... και ταξίδια μες στη νύχτα ή μέσα μας.

**Πέτρος Τατσόπουλος: Το βιβλίο για τα βιβλία, Η ανάγνωση ως απόλαυση, εκδόσεις Οξύ, σ. 320. Εξαιρετική έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο, βιβλιοκριτικών του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, όταν συνεργαζόταν με «Τα Νέα». Η διεθνής και η ελληνική γραφή σε παρέλαση κριτικής.

**Γιάννης Δ. Στεφανάκις: Το καρφί του χρόνου, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 68. Ποιήματα του ζωγράφου Γιάννη Στεφανάκι. Καλογραμμένα.

**Σωτήρης Μπακανάκης - Μωυσής Λίτσης - Μιχάλης Καϊταντζίδης: Πετρέλαιο, Η αυτοκρατορία του «μαύρου χρυσού», ιστορία, τιμές, συμφέροντα, οι παλιές και νέες «αδελφές», η ελληνική περιπέτεια, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 400. Η ιστορία του μαύρου χρυσού. Σαν μυθιστόρημα περιπέτειας. Μυστηρίου. Ενα σπάνιο βιβλίο.

**Αριστοτέλης Πολιτικά, Ποιοι πρέπει να μας κυβερνούν ή Πώς το Life style εκμαύλισε τη Δημοκρατία, προλεγόμενα-μετάφραση: Διονύσης Βίτσος, εκδόσεις Αποτύπωμα, σ. 66. Ξεχασμένα αριστουργηματικά κείμενα, που οι ιθύνοντες δεν τα διαβάζουν ποτέ.

**Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης: Το κτήνος ή Το έπος των απωλειών, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 70. Στίχοι σαν βάλσαμο για πράγματα δίπλα μας. Το τρομερό ζώο - ο άνθρωπος.

**Γεώργιος Παπαστεφάνου - Ανδρονίκη Καρακελίδου: Η χαμένη γλώσσα, Βαρασοτικό νεοελληνικό λεξικό, αφιερωμένο στους Ελληνες βαρασότες της Καποδοκίας, που ήρθαν από την Τουρκία το 1920-1930, επιμέλεια κειμένων: Χριστόφορος και Birgitta Παπαστεφάνου, Σουηδία 2009, σ. 240. Εξαιρετική δουλειά.

**Maria Vlassopoulou-Karydi: Arcadians - Αρκάδες, Η καταγωγή, ο χαρακτήρας, η διασπορά τους στην αρχαιότητα και η συμβολή τους στον πολιτισμό, δίγλωσσο, σ. 212. Σπάνια μελέτη της διδάκτορος της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μερικά από τα κεφάλαια του βιβλίου: Η καταγωγή των Αρκάδων σύμφωνα με μυθολογία, θρησκεία και ιερά, Ο χαρακτήρας των Αρκάδων και η συμβολή τους στον πολιτισμό κ.ά.

**Δημήτρης Δέμος: Στα χέρια της καλής, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 44. Γεννημένος το 1939, κάνει το πρώτο του βιβλίο με ποιήματα. Αρετές. Αρχαιότητες και το σήμερα ταυτόχρονα. Επικλήσεις.

**Διονύσης Παπακώστας: Ο πελαργός και ο Ερμής, εκδόσεις Πλέθρον, σ. 160. Απόσπασμα από το λαμπρό οπισθόφυλλο του Φώτη Καγγελάρη:

«Ο Παπακώστας παρατάσσει στο ράφι της μνήμης τα δικά του φιαλίδια, της δεισιδαιμονίας και της πραγματικότητας, της ψυχανάλυσης και της θρησκείας, του παραληρήματος και του συμβολικού. Φιαλίδια του αίματος, της γέννας, της περιόδου, της αιμομιξίας, του φόνου. Εκκρίσεις και υγρά που φτιάχνουν τον κόσμο μιας κόκκινης αυλαίας. Μας κάνει έτσι να δούμε τη βαθιά Ελλάδα της προκατάληψης, της μαγείας, της δεισιδαιμονίας, την προλογική Ελλάδα και ταυτόχρονα τον βαθύ ψυχισμό των αρχαϊκών συγκρούσεων σε επίπεδο βιώματος...».

**Στάθης Καββαδάς: Κρυφές ζωές, εκδόσεις Αγρα, σ. 56. Το 5ο βιβλίο του. Ποιήματα με αρετές.

**George Orwell: Οι Αθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου, μτφ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδόσεις Ασβός, σ. 400. Επειδή και ο Οργουελ ήταν φτωχός και άφραγκος, του απέρριπταν τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα. Στους Αθλίους των Παρισίων και του Λονδίνου συμπεριέλαβε και τον εαυτό του. Εξοχο βιβλίο. Μάθημα τέχνης.

**Γιώργος Δουατζής: Πατρίδα των καιρών, εκδόσεις Καπόν, σ. 48. Η πατρίδα των καιρών του Δουατζή είναι η αγάπη που φαίνεται να λείπει από τον κόσμο. Είναι τόσο εύκολη, τόσο δύσκολη. Αγνωστη λέξη. 43 νέα ποιήματα του Γ. Δ.

**Γιώτα Σιώκου: Αρχαία μέλισσα - Ancient bee, μετάφραση στα αγγλικά: Ντέιβιντ Κόνολι, εκδόσεις Τυπωθήτω-Λάλον Υδωρ, σ. 160. Ο παλιός και ο νέος κόσμος. Στίχοι σαν εξορκισμοί ή προσευχές.

**Γιάννης Παλαμιώτης: Οι φίλοι ή Παραχάραξη ηθικής, εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης, σ. 150. Ωμή γλώσσα και ζωή. Αλλά τι είναι ωμό;

**Γ. Λ. Οικονόμου: Flash Back, ποιήματα-επιλογή, Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου, Παιανία. Σαν λαϊκά τραγούδια, ποιήματα.

**Ελένη Ηλιοπούλου-Ζαχαροπούλου: Μελετήματα, Στοχασμοί πάνω σε κείμενα, Οι εκδόσεις των Φίλων, σ. 112. Πρόσωπα της ποίησης -Καρούζος, Κάρτερ κ.ά.- και ο σχολιασμός της τέχνης τους.

**Χρονικά της εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, ΧΧΙ, Κέρκυρα, 2010. Με θέμα: Ο Ελύτης στην Κέρκυρα, γράφουν οι: Λουκιανός Ζαμίτ, Περικλής Παγκράτης, Φίλιππος Φιλίππου.

**100 χρόνια Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», (1910-2010), Αναμνηστικό λεύκωμα, κείμενα-επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Γ. Σταυρόπουλος, σ. 156. Το διάσημο νοσοκομείο, που έχει σώσει κόσμο και κοσμάκη. Με κάρτες ή αριθμό στην είσοδο και πλήθη που πάνε να θεραπευτούν από ασθένειες του δέρματος ή του έρωτα. Οι σπουδαίοι γιατροί του, έτοιμοι για τη σωτηρία ανθρώπινων πόνων. Ντοκουμέντα και ύλες - κτίσματα ή ανακαλύψεις. Η Ωχρά σπειροχαίτη του Κώστα Καρυωτάκη ας αφιερωθεί στην τέχνη της ιατρικής επιστήμης, προ Φλέμινγκ και τη θεραπεία της σύφιλης. Εξαιρετικό βιβλίο. Εξαιρετική έκδοση.

**Διονύσης Σέρρας: Η μαγεία και η παρουσία της στο έργο του Διονύση Ρώμα, Ομιλία, Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακύνθιων, Ζάκυνθος 2011, σ. 40. Μια εμπνευσμένη ομιλία.

**Ακης Μπελεζίνης: Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν μέσα από τους δίσκους του, εκδόσεις Εξάντας, σ. 144. Σπάνιο βιβλίο για έναν σπουδαίο αρχιμουσικό. Μια μελέτη της γερμανικής -με ελληνική καταγωγή;- ιδιοφυΐας.

**Γιώργος Μολέσλης: Σύγχρονοι Τουρκοκύπριοι ποιητές: Απόπειρα Επικοινωνίας, εκδόσεις Τόπος, σ. 144. Μια προσπάθεια, πίσω από τα τείχη και τις σφαγές, το μίσος ή τον πόνο, να γνωρίσουμε τη γραφή άγνωστων ποιητών που πατούν την κυπριακή γη και ζουν εκεί.

**Αλκης Θρύλος: Κριτική, πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο (1945-1965), εισαγωγή: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, έρευνα-επιμέλεια: Θανάσης Θ. Νιάρχος, Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, Αθήνα. Μικρά, κομψά κείμενα από μια μορφή που και τώρα είναι υπόδειγμα ύφους, μέτρου, κριτικής. Καθαρή σκέψη και κανένας φόβος να πει τι νομίζει για το κάθε βιβλίο που κρίνει.

**Γιώργος Τσάμπρας: Αλεξίου, εκδόσεις Κ. Αδάμ, σ. 208. Σαν τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, από τη «Μυθολογία», το κορίτσι, η κοπέλα από τη Θήβα, η Χάρις Αλεξίου, και η ζωή της. Με κομψό λόγο και φωτογραφίες από όλες τις εποχές της καριέρας της. Μια μεγάλη τραγουδίστρια. Το πένθος του ποιητή στα χείλη της. Το πένθος της καταστροφής παντού. Η χαρά της ζωής με μέτρο.

**Δημήτρης Διακομόπουλος: Από τον χαμένο γαλαξία, εκδόσεις Πορθμός, σ. 96. Ποιήματα από τη Χαλκίδα. Το πέμπτο βιβλίο του. Παθιασμένες αλήθειες.

**Ναζή Χατζημωυσιάδου: Αρρητο, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 35. Θεϊκές μελωδίες. Στίχοι πραότητας. Αέρινες κινήσεις. Βαθύς πόνος. Σε ανάμνηση.

**Ηρα-Παρασκευή Παπαποστόλου: Σ' αγαπώ ακόμα και ξυπόλυτη, μυθοϊστορία, κείμενα, καλλιτεχνική επιμέλεια, φωτογραφίες, photocollages, σχέδια-ξυλομπογιές σε χαρτόνι, επιλογή φωτογραφιών της ίδιας, εκδόσεις Οσελέτος, σ. 68. Μεταξύ παραμυθιού και πραγματικότητος. Ή όταν κάνουμε τη ζωή μας παραμύθι. Αλλοτε ημερολόγιο. Αλλοτε αλληγορία.

**Ιωάννης Ψάρρας: Επιτύμβια χάι κου, εκδόσεις Σύνθεσις, σ. 56. Ωραία και επιτύμβια και χάι κου. Απλωνες πάντα / το τραπεζομάντιλο / Χωρίς τον χρόνο. Ή το άλλο: Της Αριστέας τα ροζασμένα χέρια / να μην ξεχνάτε.

**Τριάντα ποιητές έως τριάντα ετών - Ενα τοπίο της νέας ποίησης, επιλογή: Γιώργος Μπλάνας, Ντίνος Σιώτης, εκδόσεις κοινωνία των (δε)κάτων, σ. 142. Επιτυχημένες και αποτυχημένες επιλογές.

**Ηρακλής Χαρίτωνος Θεοδωρίδης: Κίνημα για την πολιτική και ηθική ανόρθωση των Ελλήνων, Φεβρουάριος 2011, σ. 67. Μερικές αλήθειες γι' αυτήν την άμοιρη χώρα. Και τους Ελληνες.

**Κώστας Δεσποινιάδης: Νύχτες που μύριζαν θάνατο, εκδόσεις Πανοπτικόν, σ. 46. Μικρά, κομψά κείμενα. Αλήθειες σαν ζωγραφικές εικόνες. Ισχύουν για όλους.

**Δημήτρης Κ. Τσίτος: Ανάλεκτα διαπραγματεύσεων, εγχειρίδιο πρακτικών τεχνικών για να αποκτάτε αυτά που θέλετε, δίγλωσση έκδοση, εκδόσεις Ανάπλους, σ. 272. Με τέχνη πρακτικές επιχειρήσεων ή ζωής. Σαν στίχοι σοφού κινέζου ποιητή. Ωραία έκδοση. Με πολυτονικό. Ελληνικά-αγγλικά.

**Ηλίας Τσέχος: Ή σταγόνα ή ωκεανός, εκδόσεις Η Συν(+)είδηση, Νάουσα 2011, σ. 50.

**Λάμπρος Γκοτσόπουλος: Ακροβασίες, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 64.

**Γρηγόρης Σακαλής: Θαμμένος στην άμμο, εκδόσεις Πλανόδιον, σ. 47.

**Θοδωρής Παπαϊωάννου: Τσάρκα στο άυλο, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 47.

**Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Η φαρμακολύτρια, αντιγραφή: Βασίλης Δημητράκος, Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου, Παιανία.

**Μιχάλης Παλαιολόγος: Στιγμογραφίες, εκδόσεις Διάττων, σ. 70. Καβαφίζοντα. Εξοχα.

**Deborah Curtis: Changing Moves, εκδόσεις ΑΩ, σ. 54.

**Γιώργος Τούσκας: Αχλύς 2, εκδόσεις ΑΩ, σ. 92.

**Θανάσης Κόλλιας: Εξημερωνόμαστε μέρα με τη μέρα - Νύχτα τη νύχτα αγριεύουμε, εκδόσεις ΑΩ, σ. 94.

**Δημήτρης Λεβέντης: Ου παντός πλειν ες Κύθηρα, Δεκαοκτώ μικρές ιστορίες, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 100.

**Πέτρος Λυγίζος: Η μουσική στα ρείθρα, εκδόσεις Νότιος Ανεμος, σ. 24. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Λογοτεχνία
Τα βιβλία παγώνουν. Εμείς τι κάνουμε;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Επισώρευση τραυματικών εμπειριών
Αδικίες ή ασυμφωνίες;
Βίνκελμαν, ο πατέρας της Αρχαιολογίας
Επειδή το να μάθουμε για τους σεισμούς είναι πάντα επίκαιρο...
Τρία ιδιαίτερα βιβλία του γυμνού λόγου
Ο δεκάλογος του βιβλιοκριτικού
Μια αλληγορία για το Ολοκαύτωμα, με συγγραφείς και ταριχευτές
Οταν ο Αδάμ και η Εύα εξέπεσαν
Προδημοσίευση
Ονειρα με αυθεντικές χαλκογραφίες
Συνέντευξη: Νώντας Παπαγεωργίου
Τα βιβλία και οι αναγνώστες των εκδόσεων Μεταίχμιο
Λεύκωμα
Υπήρξαν, φαίνεται, κι άλλοι άνθρωποι πριν από εμάς...
Λογοτεχνία
Τα βιβλία παγώνουν. Εμείς τι κάνουμε;
Βιβλία σε στόματα λεόντων
Συνέντευξη: Μαριλένα Λασκαρίδου
Το Ιδρυμα και η Βιβλιοθήκη Λασκαρίδου
Η τρίτη ανάγνωση
Η φόνισσα
Από τις 4:00 στις 6:00
Απελπισία, πάντα ξεπερνιέται
Εγινε 70 χρόνων
Άλλες ειδήσεις
Ο σωσίας
Σκέψεις πάνω στην Ορέστεια και στον πολιτισμό