Έντυπη Έκδοση

ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ ΩΡΕΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η σύσκεψη απέτυχε, ο ασθενής σε κώμα

Χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα -πλην μιας διαφαινόμενης σύμπλευσης Παπανδρέου και Σαμαρά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων- ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που εξήγγειλε. Οι πρόωρες εκλογές αποκλείστηκαν.

Συνολικά η σύσκεψη κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς τρεις από τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς (Αντώνης Σαμαράς, Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας) απέρριψαν την έκκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση. Ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Παρά τη συνολική αποτυχία, η οποία διεφάνη και από τις επίσημες δηλώσεις, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέβλεψαν ότι υπήρξε σύγκλιση Παπανδρέου-Σαμαρά στο σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, που αποτελούσε μέχρι τώρα το σημαντικότερο σημείο τριβής με την τρόικα.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωναν και πηγές του μεγάρου Μαξίμου. Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιβεβαίωσε -και μέσα στη σύσκεψη και στην επίσημη δήλωσή του- ότι συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις.

Ωστόσο, έδειξε ότι θέλει να υποβαθμίσει αυτό το σκέλος της συμφωνίας του με την κυβέρνηση και πρόβαλε μόνο την ισχυρή διαφωνία του στο θέμα της επιβολής νέων φόρων.

Καμιά συναίνεση

Κάθε μία από τις δύο πλευρές -κυβέρνηση και Ν.Δ.- έδινε διαφορετική εικόνα από τη σύσκεψη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ήταν «ανοιχτός σε όλα», αλλά οι περισσότερες προτάσεις του για συναίνεση απορρίφθηκαν. Πάντως, η κυβέρνηση δεν μετέδιδε εικόνα συνολικής αποτυχίας, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στη στάση συμφωνίας που κράτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που είναι κομβικό στη σχέση της με τους δανειστές.

Αντίθετα, πηγές της Ν.Δ. υποβάθμιζαν τις συναινετικές προτάσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε μόνο «ρητορικά ερωτήματα». Και ο κ. Σαμαράς ήταν ρητορικά επιθετικός προς τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι καλλιεργεί τη «στρατηγική του φόβου» και δεν δέχεται την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και τη μείωση των φόρων, που η Ν.Δ. θεωρεί το πρώτο αναγκαίο μέτρο για την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Χωρίς ατζέντα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κλίμα στη σύσκεψη ήταν καλό, αλλά δεν υπήρχε συγκεκριμένη ατζέντα. Και σ' αυτό το γεγονός αποδίδεται και η μη επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέβλεπαν, πάντως, τη δυνατότητα να βρεθούν περισσότερα κοινά σημεία στο μέλλον μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Μια πρώτη ένδειξη επ' αυτού μπορεί να αποτελέσει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του Οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός έδειξε τη διάθεση να οριστεί συναινετικά και ο κ. Σαμαράς δεν το απέκλεισε.

Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας δεν συμφώνησαν πουθενά με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προσωπικά με τον κ. Παπανδρέου και ζήτησε «να φύγει η κυβέρνηση». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δεν ζήτησε εκλογές. Οικουμενική κυβέρνηση πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΛΑΟΣ
ΚΚΕ
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Χαραμάδα συνεννόησης για τις αποκρατικοποιήσεις
Η Κομισιόν προειδοποιεί: Συμφωνήστε στα μέτρα, ο χρόνος τελειώνει
«Στήριξη, αλλά με διαφάνεια μέσω της Βουλής, στις αποκρατικοποιήσεις»
Οι προεδρικές προτροπές
Αμετακίνητη στο «όχι σε όλα» η Παπαρήγα
Μπηχτή από Καρατζαφέρη για Σαμαρά
Τσίπρας: Πιλάτος ο πρωθυπουργός
Κουβέλης: Εκατέρωθεν λάθη
Για το ίδιο θέμα
Χαραμάδα συνεννόησης για τις αποκρατικοποιήσεις
Επιμένει για «εθνική συνεννόηση» ο Παπανδρέου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Χαραμάδα συνεννόησης για τις αποκρατικοποιήσεις
Η Κομισιόν προειδοποιεί: Συμφωνήστε στα μέτρα, ο χρόνος τελειώνει
«Στήριξη, αλλά με διαφάνεια μέσω της Βουλής, στις αποκρατικοποιήσεις»
Η σύσκεψη απέτυχε, ο ασθενής σε κώμα
Οι προεδρικές προτροπές
Αμετακίνητη στο «όχι σε όλα» η Παπαρήγα
Μπηχτή από Καρατζαφέρη για Σαμαρά
Τσίπρας: Πιλάτος ο πρωθυπουργός
Κουβέλης: Εκατέρωθεν λάθη
Αποκρατικοποιήσεις
Δίνουν πίσω φόρους, ζητούν και άλλα «ασημικά»
Σύνοδος G8
Ομπάμα: Ενδιαφερόμαστε για λύση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Χάπι για την πίεση από την ΕΚΤ και τον Ρόμπαϊ
Υπόθεση υποβρυχίων
Να καταθέσουν όλοι τού τότε ΚΥΣΕΑ ζητεί ο Ακης
Τουρκία
Δίνουν τους στρατιωτικούς για τις ασκήσεις
"Αγανακτισμένοι"
Πανευρωπαϊκό ξυπνητήρι για Κυριακή
Διαρκής παρουσία
Ιστορία
Οταν η Αριστερά έγινε αξιωματική αντιπολίτευση
Συνέδριο
Το «Αντί» από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση
Άλλες ειδήσεις
Επίθεση στο προξενείο και τον ΕΟΤ στο Βερολίνο