Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΛΥΣΗ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ», ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Χάπι για την πίεση από την ΕΚΤ και τον Ρόμπαϊ

Διάθεση να πέσουν οι τόνοι στο καυτό θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους διαφαίνεται από την πλευρά της ΕΚΤ.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ότι δεν έχει σεντ αν η Ν.Δ. δεν υποστηρίξει την εξυγίανση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο επίσης Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Νουτ Βέλινκ εξέφρασε την πεποίηθησή του ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου τον Ιούνιο.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Αμστερνταμ, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ αναγνώρισε «ότι υπάρχει τεράστια πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει σε αποφάσεις». «Είναι δύσκολο, όμως είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι τελικά η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους, εννοώντας ότι μόνο τότε το ΔΝΤ και η Ευρώπη μπορούν να πουν "ναι"», είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη μικρή βελτίωση που εμφανίζουν κάποια μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. «Οι εξαγωγές αρχίζουν να αυξάνονται, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη, ενώ το ΑΕΠ ενισχύθηκε στο α' τρίμηνο. Οσο ισχυρότερο γίνεται το οικονομικό κλίμα τόσο ευκολότερα μπορεί θα να υλοποιηθεί αυτό το πολύ δύσκολο πακέτο», επισήμανε.

Διάθεση για να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει στο πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους φάνηκαν να έχουν όμως ακόμη δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Και πιο συγκεκριμένα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο, και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Εντβαλντ Νοβότνι, οι οποίοι χαρακτήρισαν με επιφυλάξεις θετικό και ενδιαφέρον ένα πρόγραμμα διακράτησης των ελληνικών ομολόγων και αγοράς νέων, σε αντικατάσταση εκδόσεών τους που εκπνέουν από ιδιώτες επενδυτές -στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης.

«Γενικά, η Πρωτοβουλία της Βιέννης είναι ενδιαφέρουσα, καθώς είναι εθελοντική και σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης σ' αυτό που πράττουν οι ελληνικές αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Βαρκελώνη ο Ισπανός τραπεζίτης. «Είναι μια θετική πρωτοβουλία επειδή υπονοεί το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να είναι μέρος μόνο της λύσης, αφού η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του δανεισμού της».

Ενδιαφέρον χαρακτήρισε το μοντέλο της Πρωτοβουλίας της Βιέννης και ο Νοβότνι, που τόνισε όμως από την άλλη πλευρά ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η Πρωτοβουλία της Βιέννης υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Η ΕΚΤ, η EBRD και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές συμφώνησαν τότε να χρηματοδοτήσουν τις εμπορικές τράπεζες προκειμένου αυτές να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή και να ενιχύσουν με κεφάλαια τις εκεί θυγατρικές τους.

Υπέρ αυτής της επιλογής στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης έχει ταχθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ διεμήνυσε στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου του G8 στην Ντοβίλ της Γαλλίας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί πτώχευση ή πιστωτικό επεισόδιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Χαραμάδα συνεννόησης για τις αποκρατικοποιήσεις
Η Κομισιόν προειδοποιεί: Συμφωνήστε στα μέτρα, ο χρόνος τελειώνει
«Στήριξη, αλλά με διαφάνεια μέσω της Βουλής, στις αποκρατικοποιήσεις»
Η σύσκεψη απέτυχε, ο ασθενής σε κώμα
Οι προεδρικές προτροπές
Αμετακίνητη στο «όχι σε όλα» η Παπαρήγα
Μπηχτή από Καρατζαφέρη για Σαμαρά
Τσίπρας: Πιλάτος ο πρωθυπουργός
Κουβέλης: Εκατέρωθεν λάθη
Αποκρατικοποιήσεις
Δίνουν πίσω φόρους, ζητούν και άλλα «ασημικά»
Σύνοδος G8
Ομπάμα: Ενδιαφερόμαστε για λύση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Χάπι για την πίεση από την ΕΚΤ και τον Ρόμπαϊ
Υπόθεση υποβρυχίων
Να καταθέσουν όλοι τού τότε ΚΥΣΕΑ ζητεί ο Ακης
Τουρκία
Δίνουν τους στρατιωτικούς για τις ασκήσεις
"Αγανακτισμένοι"
Πανευρωπαϊκό ξυπνητήρι για Κυριακή
Διαρκής παρουσία
Ιστορία
Οταν η Αριστερά έγινε αξιωματική αντιπολίτευση
Συνέδριο
Το «Αντί» από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση
Άλλες ειδήσεις
Επίθεση στο προξενείο και τον ΕΟΤ στο Βερολίνο