Έντυπη Έκδοση

«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»

Να υπαχθούν όλες οι δημόσιες συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας, χωρίς καμία εξαίρεση, στον υποχρεωτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητεί ο κ. Καραβοκύρης.

Υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα καταρτιστούν στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, πρέπει να υποστούν τον προσυμβατικό ελέγχο του ανώτατου δικαστηρίου, ο οποίος αποτελεί μια πρόσθετη δικαστική εγγύηση ως προς τη νομιμότητά τους. «Μόνον έτσι θα βρίσκονται σε συμφωνία με τη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη και την ευαισθησία του ελληνικού λαού στις διαφανείς συναλλαγές», τονίζει.

Το αίτημα, που υπέβαλε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αποκτά ιδιαίτερη αξία στην παρούσα συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με ταχύτατες διαδικασίες προχωρεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων εξουσιοδοτείται να χειριστεί εν λευκώ την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στις συμβάσεις που πρέπει να υφίστανται τη βάσανο του ελέγχου, ο κ. Καραβοκύρης περιλαμβάνει και τις δανειακές συμβάσεις, θυμίζοντας ότι ο πρώτος καταλογισμός που έγινε το 1833 από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήταν σε βάρος του πολιτικού Ανδρέα Λουριώτη και του πλοιοκτήτη Ι. Ορλάνδου και αφορούσε τα δάνεια της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.

Το ίδιο ισχύει, μας λέει, και για τις συμβάσεις που αφορούν τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας. Κάνει ευθέως αναφορά στο σκάνδαλο των υποβρυχίων που εξετάζει η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής και ρωτά με νόημα:

«Εάν υπήρχε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέτε να παραλαμβάναμε το υποβρύχιο που γέρνει;». Πρόκειται για το περίφημο υποβρύχιο «Παπανικολής» για την παραλαβή του οποίου δόθηκαν, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ «λάδωμα».

Ο κ. Καραβοκύρης είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας στενότερης συνεργασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είναι η ετήσια έκθεση του δικαστηρίου για τον ισολογισμό και απολογισμό του κράτους να υπόκειται σε διεξοδικό κοινοβουλευτικό διάλογο μέσα σε σύντομο χρόνο, ώστε να είναι επίκαιρος. Κατά την άποψή του, η κατάθεση, απλώς της έκθεσης, χωρίς συζήτηση, δεν υπηρετεί τη συνταγματική πρόβλεψη για την ενημέρωση του λαού, σχετικά με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Παράλληλα, προτείνει να έχει τη δυνατότητα και η Βουλή, ύστερα από πρόταση που θα προσυπογράφει ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών, να παραγγέλλει τη διενέργεια ελέγχων από το δικαστήριο. Σήμερα, τη δυνατότητα αυτή διατηρεί μόνον η κυβέρνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Κύριο θέμα
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
Σχετικά θέματα: Ελεγκτικό Συνέδριο
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
«Στο φως με αίτημα της Βουλής»
Για το ίδιο θέμα
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελεγκτικό Συνέδριο
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
«Στο φως με αίτημα της Βουλής»
«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»
Τράπεζες
70.000 κατασχεμένα Ι.Χ. στα αζήτητα
Φυσικά καλλυντικά
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Οι πρωτοπόροι της κοσμητολογίας, με διέθνες μερίδιο 3-5%
Αρωμα δημιουργίας, δυσοσμία γραφειοκρατίας
Οικογένεια καλλιεργητών
Εκπαίδευση
Κλείνει πάλι η Αρχιτεκτονική
Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Αιμοδοσία
Στον Καναδά του Εβρου δίνουν και το αίμα τους
Δυστύχημα
Αμπάρια-θάλαμος αερίων για 3 ναυτικούς
Κάπνισμα
Μειώθηκαν καπνιστές, κατανάλωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατηγορούνται για απάτη σε εκδρομές 11 σχολείων
Ζητούσαν λύτρα από τον πατέρα στο Πακιστάν
Τραπεζική υπάλληλος για υπεξαίρεση 3 εκατ. €
Άλλες ειδήσεις
Εδρα Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Αποχή πριν γίνουν οι εκλογές στον ΙΣΘ