Έντυπη Έκδοση

Οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι στη Συρία

Αίμα διαδηλωτών χύθηκε ακόμη μια μέρα στη Συρία από στρατιώτες και λοιπούς οπλοφορούντες ανθρώπους του καθεστώτος, ενώ στη σύνοδο κορυφής του G8 η προεδρεύουσα Γαλλία πρότεινε σχέδιο τερματισμού της βίας προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε να συζητά για την ενδεχόμενη δίωξη του καθεστώτος για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι «Φρουροί του Εθνους», οι στρατιωτικοί που προς τιμήν τους ονομάτισε τη χθεσινή Παρασκευή το κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, δεν λυπήθηκαν τους διαδηλωτές. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, είχαν αναφερθεί οκτώ βίαιοι θάνατοι - τέσσερις στο χωριό Ντάιλ, κοντά στην Ντέραα, νότια, ένας στο Ζαμπαντάνι κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και τρεις ακόμη στην Κατάνα, κοντά στη Δαμασκό. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νεκροί στο Ντάιλ ήταν ανάμεσα στους κατοίκους του που είχαν ανεβεί στις στέγες των σπιτιών τους, φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπαρ!» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Από άκρο σε άκρο στη Συρία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είτε διαδήλωναν είτε επιχειρούσαν να το κάνουν, όντας αντιμέτωποι με σφαίρες και δακρυγόνα: από το Ντέιρ εζ Ζορ ανατολικά, το Αμπού Καμάλ στα σύνορα με το Ιράκ, την Μπάνιας στη μεσογειακή ακτή, μέχρι τη Χομς και τα περίχωρα της Δαμασκού, άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους. Πορτρέτα των Ασαντ, πατέρα και γιου, κάηκαν πάλι και αυτή τη φορά οι διαδηλωτές έκαψαν και πορτρέτα του ηγέτη της Χεσμπολά σαγιέντ Χάσαν Νασράλα, που πριν από τρεις μέρες είχε εκφράσει δημοσίως συμπαράσταση στο σύμμαχό του καθεστώς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Συρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος G8
Δίνουν 40 δισ. δολάρια για την «Αραβική άνοιξη»
Καβαλιέρε στον Ομπάμα για τη δικτατορία των δικαστών
Ισπανία
Μπάτσοι για Μπάρτσα
Λιβύη
Τη χαριστική βολή στον Καντάφι έδωσε η Ρωσία
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πράσινο φως για το ΔΝΤ, η δήλωση Κλίντον για τη Λαγκάρντ
Συρία
Οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι στη Συρία
Βέλγιο
Βέλγιο: γλωσσική ειρήνη στο Μετρό με την απαγόρευση ολλανδικών και γαλλικών τραγουδιών
Σερβία
«Συνελήφθη νεκρός»
Διπλωματία
Χίλαρι Κλίντον: σε σημείο καμπής οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν
Μέση Ανατολή
Καλούπια ανάλυσης του Μεσανατολικού
Είκοσι προσωπικότητες του Ισραήλ υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης
Άλλες ειδήσεις
Στόλος δεκαπέντε πλοίων για Γάζα