Έντυπη Έκδοση

Βέλγιο: γλωσσική ειρήνη στο Μετρό με την απαγόρευση ολλανδικών και γαλλικών τραγουδιών

Αποστάσεις από τη γλωσσική διαμάχη που μαστίζει το Βέλγιο επέλεξε να κρατήσει η διοίκηση του Μετρό των Βρυξελλών, αποφασίζοντας να μη μεταδίδονται στους σταθμούς ούτε γαλλικά ούτε ολλανδικά τραγούδια.

Σε μια μάλλον πρωτοφανή ανακοίνωση, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου αστικών συγκοινωνιών της βελγικής πρωτεύουσας (STIB) επισημαίνει ότι επιθυμεί να μείνει ουδέτερη, προκειμένου να σεβαστεί «τη γλωσσική ειρήνη». Η απόφαση αυτή δεν ήταν βεβαίως ουρανοκατέβατη. Το προηγούμενο διάστημα οι υπεύθυνοι του Μετρό είχαν πειραματιστεί για λίγο με τη μετάδοση τραγουδιών από τη διεθνή λίστα επιτυχιών. Κάποιοι Φλαμανδοί θεώρησαν ότι αυτό θέτει σε μειονεκτική θέση τα ολλανδικά κομμάτια κι άρχισαν οι καταγγελίες.

Για να αποφύγει, λοιπόν, τα παρατράγουδα, η STIB κατέφυγε στη λύση της ουδετερότητας. Δυστυχώς, όμως, για εκείνη, το θέμα δεν έληξε εκεί, καθώς διάφοροι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες μπήκαν στην κουβέντα με δικές τους προτάσεις: κάποιοι εισηγούνται ποσοστώσεις (10% γαλλικά, 10% ολλανδικά και το υπόλοιπο 80% σε αγγλικά και άλλες γλώσσες), άλλοι δέχονται την επικράτηση των αγγλικών, αλλά ζητούν ίση κατανομή του υπόλοιπου χρόνου μεταξύ γαλλικών κι ολλανδικών, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι, που επιμένουν στη μετάδοση κομματιών Βέλγων καλλιτεχνών, ανεξαρτήτως της γλώσσας που χρησιμοποιούν.

Ετσι, το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της STIB. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο, φαίνεται ότι τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βέλγιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος G8
Δίνουν 40 δισ. δολάρια για την «Αραβική άνοιξη»
Καβαλιέρε στον Ομπάμα για τη δικτατορία των δικαστών
Ισπανία
Μπάτσοι για Μπάρτσα
Λιβύη
Τη χαριστική βολή στον Καντάφι έδωσε η Ρωσία
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πράσινο φως για το ΔΝΤ, η δήλωση Κλίντον για τη Λαγκάρντ
Συρία
Οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι στη Συρία
Βέλγιο
Βέλγιο: γλωσσική ειρήνη στο Μετρό με την απαγόρευση ολλανδικών και γαλλικών τραγουδιών
Σερβία
«Συνελήφθη νεκρός»
Διπλωματία
Χίλαρι Κλίντον: σε σημείο καμπής οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν
Μέση Ανατολή
Καλούπια ανάλυσης του Μεσανατολικού
Είκοσι προσωπικότητες του Ισραήλ υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης
Άλλες ειδήσεις
Στόλος δεκαπέντε πλοίων για Γάζα