Έντυπη Έκδοση

Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

«Συνελήφθη νεκρός»

Τρεις λέξεις, που έγιναν τίτλος σε πολλές σερβικές εφημερίδες, συμπυκνώνουν την οργή των Σέρβων για τη σύλληψη του καταβεβλημένου Ράτκο Μλάντιτς, 16 χρόνια μετά την απαγγελία εναντίον του κατηγοριών για γενοκτονία: «Συνελήφθη ένας νεκρός». Αλλά στην πραγματικότητα οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του γνωστού στη Δύση με το προσωνύμιο «Σφαγέας των Βαλκανίων», ήταν σχετικά μικρές χθες, σε σχέση με το μύθο που περιέβαλλε τον άνθρωπο στα μάτια των Σέρβων κατά τη δεκαετία του '90.

Νεολαίοι Σέρβοι, ξαπλωμένοι σε κεντρικό δρόμο του Βελιγραδίου, διαδηλώνουν εναντίον της σύλληψης του Ράτκο Μλάντις (φωτ. ΑΠΕ) Νεολαίοι Σέρβοι, ξαπλωμένοι σε κεντρικό δρόμο του Βελιγραδίου, διαδηλώνουν εναντίον της σύλληψης του Ράτκο Μλάντις (φωτ. ΑΠΕ) Η τηλεόραση έδειξε ένα γερασμένο άντρα, χλομό, που πολύ δύσκολα μπορούσε να μετακινηθεί. Ο Μλάντιτς προφανώς είχε πολύ καιρό να βγει από το αγροτόσπιτο των συγγενών του. Μπορεί να είχε μαζί του δύο γεμάτα πιστόλια, αλλά δεν ήταν σε θέση να τα χρησιμοποιήσει. Απλώς συνεργάστηκε με τους αστυνομικούς.

Χθες αναμενόταν να εμφανιστεί πάλι στο δικαστήριο, για τη διαδικασία της έκδοσης. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι τα περί ασθένειας είναι σχέδιο των δικηγόρων του για να κερδίσουν χρόνο, αλλά η έκδοση πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε δέκα ημέρες. Ανέφεραν ακόμα ότι το Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβίας μπορεί να χειριστεί όλα τα θέματα υγείας του Μλάντιτς.

Η γυναίκα του και ο γιος του πήγαν χθες και τον επισκέφτηκαν στο κρατητήριο του δικαστηρίου, όπου πέρασε τη νύχτα. Ο γιος του μετά δήλωσε ότι ο πατέρας του έχει υποστεί δύο εγκεφαλικά, το δεξί του χέρι έχει μερική παράλυση και μόλις που μπορεί να μιλήσει, γι' αυτό θα ζητηθεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Τελικώς το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Μλάντιτς μπορεί να δικαστεί στη Χάγη και παρέδωσε τα σχετικά έγγραφα απέλασης στους δικηγόρους του. Αυτοί έχουν προθεσμία ώς τη Δευτέρα να ασκήσουν έφεση.

Οι Σερβοβόσνιοι δεν βγήκαν πάντως στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν ούτε οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας να πανηγυρίσουν. Προφανώς έχει περάσει πολύς χρόνος για τέτοια. Μεμονωμένες αντιδράσεις Σέρβων υπήρξαν πάντως.

«Σέρβοι ξεσηκωθείτε»

Στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, το Πάλε, τοιχοκολλήθηκαν πορτρέτα του με στρατιωτική στολή και με τα συνθήματα «Σέρβοι ξεσηκωθείτε» και «Μπορεί να έσπασε το φτερό, αλλά τη μάχη θα τη θυμόμαστε». Περίπου 100 αυτοκίνητα με σερβικές σημαίες τριγύριζαν χθες στην πόλη κορνάροντας. «Ζήτω ο Μλάντιτς» φώναζαν οι οδηγοί.

Η σύλληψη ήταν χθες το κεντρικό θέμα σε όλο το σερβικό Τύπο, που έγραφε για την καθημερινή ζωή του Μλάντιτς και πώς «εργαζόταν για το μεροκάματο» ως εργάτης οικοδομών. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα κάνει διαδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, για την «προδοσία».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία δήλωσε ότι δεν περιμένει μεγάλες διαδηλώσεις. Μολονότι το 51% των Σέρβων αντιτίθεται στην έκδοση, είπε, η χώρα δεν έχει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να βγάλουν τον κόσμο στο δρόμο και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν το κράτος. Στο Νόβι Σαντ έγινε πάντως προχθές διαδήλωση και δύο άτομα τραυματίστηκαν, όταν περίπου τα 500 άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία του κόμματος του προέδρου Τάντιτς της Σερβίας.

Δεν είναι σαφές αν ο Μλάντιτς θα δικαστεί μαζί με τον Κάρατζιτς. Αρχικώς το κατηγορητήριο ήταν κοινό με σκοπό μία κοινή δίκη, αλλά αργότερα διαχωρίστηκε. Θα χρειαστεί χρόνος για να ενωθεί εκ νέου και να γίνει κοινή δίκη. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος G8
Δίνουν 40 δισ. δολάρια για την «Αραβική άνοιξη»
Καβαλιέρε στον Ομπάμα για τη δικτατορία των δικαστών
Ισπανία
Μπάτσοι για Μπάρτσα
Λιβύη
Τη χαριστική βολή στον Καντάφι έδωσε η Ρωσία
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πράσινο φως για το ΔΝΤ, η δήλωση Κλίντον για τη Λαγκάρντ
Συρία
Οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι στη Συρία
Βέλγιο
Βέλγιο: γλωσσική ειρήνη στο Μετρό με την απαγόρευση ολλανδικών και γαλλικών τραγουδιών
Σερβία
«Συνελήφθη νεκρός»
Διπλωματία
Χίλαρι Κλίντον: σε σημείο καμπής οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν
Μέση Ανατολή
Καλούπια ανάλυσης του Μεσανατολικού
Είκοσι προσωπικότητες του Ισραήλ υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης
Άλλες ειδήσεις
Στόλος δεκαπέντε πλοίων για Γάζα