Έντυπη Έκδοση

Αρωμα δημιουργίας, δυσοσμία γραφειοκρατίας

Στρωμένη καριέρα είχε ο 37χρονος Νίκος Χατζηανδρέου, που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου, με πατέρα πρώην δήμαρχο.

Σύμβουλος επιχειρήσεων σε πολυεθνική, έφτασε στην καρέκλα του μάνατζερ με «τρελό ωράριο 80 ωρών και αφόρητη πίεση», σε σημείο να μη βλέπει τα παιδιά του ούτε τα Σαββατοκύριακα. Πριν από τρία χρόνια μετακόμισαν οικογενειακώς στη Νάξο, όπου υπήρχαν κτήματα. Σήμερα μένει στη Χώρα και καλλιεργεί αρωματικά φυτά στο Σαγκρί, σε απόσταση 12 χλμ.

Ενάμιση χρόνο τώρα ο Νίκος Χατζηανδρέου έχει επενδύσει τουλάχιστον 30.000 ― για να φυτέψει 20 στρέμματα με μελισσόχορτο, ενώ θα φυτέψει λεβάντα, φασκόμηλο και θυμάρι. Ονειρό του να δημιουργήσει μια μονάδα για αρωματικά φυτά. Ηξερε πως η επένδυση αυτή «δεν επρόκειτο ν' αποφέρει χρήματα για περίπου 2 χρόνια, καθώς τ' αρωματικά φυτά είναι πολυετή και αρχίζουν ν' αποδίδουν μετά τον τρίτο χρόνο: Η λεβάντα βγάζει παραγωγή τον πρώτο χρόνο μόλις 25%». Δεν το 'χει μετανιώσει, αν και λεφτά δεν έχει δει... Ιδού μερικά μόνο από τα αγκάθια που αντιμετώπισε:

Δεν θεωρείται αγρότης

* Δεν εντάχτηκε σε αγροτικό επενδυτικό πρόγραμμα, παρ' ότι έχει αγροτική παραγωγή, επειδή δεν θεωρείται αγρότης. «Αγρότης θα χαρακτηριστώ, αφότου περάσει ορισμένο χρονικό διάστημα κι αυτό αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις μου και κύρια πηγή εισοδήματός μου είναι οι αγροτικές δραστηριότητες». Ετσι δεν μπόρεσε καν να καταθέσει χαρτιά για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσων που περιελάμβανε ειδική κατηγορία αρωματικών φυτών, δηλαδή ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για την καθετοποίηση της παραγωγής του.

* Οι υπόλοιπες προτάσεις για χρηματοδότηση αφορούσαν μόνο τον επενδυτικό νόμο ή τα ΕΣΠΑ, με χαμηλότερα ποσοστά επιχορήγησης, και δεν δίνουν τη δυνατότητα ένταξης εξειδικευμένων δαπανών, όπως είναι το «Αλέξ. Μπαλτατζής» για αγορά φυτών, αρδευτικών έργων κ.ά. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αν ένας αγρότης θελήσει αύριο να γίνει έμπορος, μπορεί να το κάνει, ενώ για το αντίθετο θα πρέπει να περιμένει δύο χρόνια, όπου θα πρέπει κιόλας να αποδείξει ότι καλλιεργεί μέσω φορολογικών του δηλώσεων!»

Τον έδιωξαν ως αγρότη

* Οταν πήγε ν' ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, τον έδιωξαν διότι «κάνει «αγροτική εργασία! Τελικά, «επειδή θα κάνω και εμπορία με ασφάλισαν... μάλλον ως έμπορο!»

* Από το φυτώριο του εξήγησαν ότι δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει πιστοποίηση για σπορόφυτα μιας συγκεκριμένης ποικιλίας λεβάντας που ήθελε να καλλιεργήσει, υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια, «καθώς στον σχετικό ελληνικό κατάλογο, που χρησιμοποιείται στις πιστοποιήσεις, υπάρχει καταχωρισμένη μόνο μία ποικιλία λεβάντας, την οποία και τελικά βάλαμε... αναγκαστικά!»

4 υπηρεσίες

* Για την αδειοδότηση κατασκευής κτίσματος 15 τ.μ. στο αγρόκτημα, για αποθήκευση εργαλείων και υλικών, τη γνωστή «Αδεια Μικρής Κλίμακας», σκόνταψε πάλι. «Παλαιότερα έβγαινε από μόνο δύο υπηρεσίες (Νομαρχία-Πολεοδομία), σήμερα χρειάζονται άδειες και από τη Δασική Υπηρεσία και από την Αρχαιολογική, καθώς υπάρχει αρχαίος ναός στα 2 χιλιόμετρα! Και επειδή δεν έχω κτίριο στο κτήμα αναγκάστηκα να δηλώσω ως έδρα το σπίτι μου. Λόγω αυτού η ΔΟΥ δεν μ' άφηνε να βάλω στις δραστηριότητες της εταιρείας και την εμπορία, καθώς δεν είναι δυνατό να πουλάς αγροτικά προϊόντα... απ' το σπίτι σου!

* Σε πρακτικό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρω ανθρώπους οι οποίοι να έχουν εφαρμόσει στην πράξη τεχνικά θέματα που συνδέονται με την καλλιέργεια των φυτών. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε στη Νάξο κανείς που να έχει εγκαταστήσει τόσο μεγάλο σύστημα στάγδην ποτίσματος για 40.000 φυτά. Το αποτέλεσμα ήταν κατά την υλοποίηση να κάνουμε πολλά λάθη, τα οποία έπρεπε να διορθώσουμε (μέθοδος trial and error) και φυσικά να τα ξαναπληρώνω...»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Εμπόριο
Σχετικά θέματα: Φυσικά καλλυντικά
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Οι πρωτοπόροι της κοσμητολογίας, με διέθνες μερίδιο 3-5%
Οικογένεια καλλιεργητών
Για το ίδιο θέμα
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελεγκτικό Συνέδριο
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
«Στο φως με αίτημα της Βουλής»
«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»
Τράπεζες
70.000 κατασχεμένα Ι.Χ. στα αζήτητα
Φυσικά καλλυντικά
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Οι πρωτοπόροι της κοσμητολογίας, με διέθνες μερίδιο 3-5%
Αρωμα δημιουργίας, δυσοσμία γραφειοκρατίας
Οικογένεια καλλιεργητών
Εκπαίδευση
Κλείνει πάλι η Αρχιτεκτονική
Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Αιμοδοσία
Στον Καναδά του Εβρου δίνουν και το αίμα τους
Δυστύχημα
Αμπάρια-θάλαμος αερίων για 3 ναυτικούς
Κάπνισμα
Μειώθηκαν καπνιστές, κατανάλωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατηγορούνται για απάτη σε εκδρομές 11 σχολείων
Ζητούσαν λύτρα από τον πατέρα στο Πακιστάν
Τραπεζική υπάλληλος για υπεξαίρεση 3 εκατ. €
Άλλες ειδήσεις
Εδρα Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Αποχή πριν γίνουν οι εκλογές στον ΙΣΘ