Έντυπη Έκδοση

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

Πόσο ελληνικό μπορεί να γίνει το νορβηγικό μοντέλο πετρελαίων;

Η Ελλάδα, κατά δήλωση του υφυπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, προσβλέπει σε έσοδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ από την παραγωγή πετρελαίου στον βαθμό που θα επαληθευτούν οι προσδοκίες για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της χώρας.

Εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο Εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο Το νορβηγικό μοντέλο θεωρείται διεθνώς το πλέον αξιόπιστο, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του.

Οι Νορβηγοί επενδύουν τα χρήματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τα οποία αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, σε προγράμματα χρηματοδότησης με άξονα την ευημερία των πολιτών της χώρας.

Παράλληλα, μερίδιο από τα κέρδη που αποκομίζει το κράτος επενδύονται με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλιστούν και οι επόμενες γενιές, όταν και εφ' όσον τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας εξαντληθούν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μελετά προς το παρόν την ανάλυση του συστήματος φορολόγησης και τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων του κράτους που θα προέλθουν από τη σχετική βιομηχανία.

Στην Ελλάδα πετρέλαιο παράγεται από το 1981, με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Πρίνο, τα οποία καθ' όλη τη διάρκεια εκμετάλλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, απέδωσαν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές.

Τα έσοδα αυτά δε προέκυψαν μόνο από ένα σχετικά μικρό, για τα διεθνή δεδομένα, κοίτασμα με μέση ετήσια παραγωγή τα 11.000 βαρέλια ημερησίως. (Η παραγωγή σήμερα έχει περιοριστεί στα 3.000 βαρέλια ημερησίως από τα 30.000 βαρέλια όπου εκινείτο κατά τη δεκαετία του 1980.)

Το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον Πρίνο παραχωρήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από την τότε υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου σε κοινοπραξία τεσσάρων ιδιωτικών διεθνών εταιρειών (κατά 65%) και στη ΔΕΠ-ΕΚΥ (κατά 35%).

Η υπουργός θεώρησε την παραχώρηση αυτή συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο και επικαλέστηκε ως επιχείρημα τη συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας στον Πρίνο, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από το μερίδιό τους στην κοινοπραξία αλλά και τα φορολογικά έσοδα από τη γενικότερη δραστηριότητά της.

Με το νομοσχέδιο για τον Φορέα Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα διενέργειας ερευνών σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Πρόκειται για πρόσκληση που θα απευθύνει το ελληνικό κράτος σε διεθνείς ερευνητικές εταιρείες προκειμένου να πραγματοποιήσουν σεισμικές και γεωλογικές έρευνες στην ελληνική επικράτεια.

Τα δεδομένα που θα προκύψουν και στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνο το ελληνικό κράτος και οι εταιρείες θα διατεθούν στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Μαγνήτης τα ευρήματα

Οι έρευνες αυτές και τα ευρήματά τους επί της ουσίας θα λειτουργήσουν σαν πόλος έλξης για το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους θα προχωρήσουν στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου χωρίς κόστος.

Ταυτόχρονα δε θα έχει όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο.

Τα έσοδα που θα προκύψουν θα καλύψουν το υψηλός κόστος των ερευνών, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα αποτελέσουν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, μέρος των οποίων πιθανόν να αποτελέσει την πηγή χρηματοδότησης του φορέα με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων», ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για την παραχώρηση των προς εκμετάλλευση περιοχών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, για την οποία αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη στον νέο νόμο, ονομάζεται «non exclusive survey - data».

Μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ερευνών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον τέσσερις νορβηγικές εταιρείες.

Πρόκειται για τις Statoil, Spectrum, PGS (Petroleum Geo Services) και TGS - Nopec Geophysical Company. *

Το παράδειγμα της νότιας Καβάλας

Το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου νότιας Καβάλας είναι το πρώτο που βγαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την πώληση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου με εισφορά δικαιωμάτων επί του κοιτάσματος.

Σύμβουλοι ορίστηκαν οι HSBC Bank και EFG Equities, που συν τω χρόνω θα λάβουν και τα σχετικά τεύχη προδιαγραφών του έργου, προκειμένου να συντάξουν τις προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας.

Η Ενεργειακή Αιγαίου έχει υποβάλει εδώ και ένα χρόνο επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδικασία.

Επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν πως το εν λόγω πρόγραμμα δεν αποκλείεται να αποτελέσει «προίκα» για τη ΔΕΠΑ, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις προεξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις.

Ενδιαφέρον εκτιμάται πως θα εκδηλώσουν για τον πρώτο διαγωνισμό και οι όμιλοι της Motor Oil και των ΕΛΠΕ (ο όμιλος είναι και μέτοχος κατά 35% της ΔΕΠΑ).

Ωστόσο, κύκλοι του κλάδου υποστηρίζουν πως ακόμη και εάν ξεκινούσε... χθες η φάση σύνταξης της σχετικής μελέτης θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας και πλέον χρόνος για να φανεί η οικονομική σκοπιμότητα του έργου.

Εάν δηλαδή συμφέρει πράγματι σε μια εταιρεία να εκδηλώσει δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Σχετικά θέματα: Ενέργεια
Το παράδειγμα της νότιας Καβάλας
Ψήνονται αυξήσεις στη ΔΕΗ το 2012
«Πράσινο» στον Διαχειριστή φυσικού αερίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Καταλήψεις-απάντηση στην πώληση ΟΛΠ, ΟΛΘ
Ενέργεια
Πόσο ελληνικό μπορεί να γίνει το νορβηγικό μοντέλο πετρελαίων;
Το παράδειγμα της νότιας Καβάλας
Ψήνονται αυξήσεις στη ΔΕΗ το 2012
«Πράσινο» στον Διαχειριστή φυσικού αερίου
ΟΤΕ
ΟΜΕ: Στα όρια εθνικής προδοσίας η πλήρης αποκρατικοποίηση ΟΤΕ
Μακροπρόθεσμη λεηλασία
Ανατολική Γερμανία: η ιδιωτικοποίηση μιας χώρας έναντι 135 δισ. €
Νομικά αγκάθια οι χαμηλές τιμές και τα διπλά συμφέροντα
Αμυντική βιομηχανία: δεν υπάρχει γαμπρός χωρίς προίκα
Ενδιαφέρον για τα φιλέτα Μεταφορών - Επικοινωνιών
Τα λάφυρα του «κρατικού πυλώνα»
Δέλεαρ η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ
Ευρωζώνη
Καθόλου εύκολη -θεσμικά- μια έξωση από την ευρωζώνη
Εμπόριο
Εμποροι: Απογοήτευσε το «εδώ Βρυξέλλες...φοβόμαστε»
Απελευθερώνεται το χονδρεμπόριο κρέατος και πουλερικών
Ακτοπλοΐα
Ναυμαχία ΝΕΛ-ΠΝΟ στη σκιά εξώδικων
Αρθρο
Η διαχείριση του νερού δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική υπόθεση
Τεχνοοικονομικά
Αναλήψεις από το κινητό που δεν θα έχει και SIM
Ελληνική εφαρμογή αναζήτησης αυτοκινήτου στον Chrome
Ενδιαφέρουσα η πρώτη γεύση από το... μάνγκο της Microsoft
Άλλες ειδήσεις
Η μετεγκατάσταση βιομηχανιών πάει ώς το 2014
2 εκατ. καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο α' τρίμηνο
Συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη