Έντυπη Έκδοση

Δέλεαρ η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ

Μπορεί οι αποκρατικοποιήσεις να μην αφορούν κάποιο από τα κανάλια της ΕΡΤ, αλλά η ακίνητη περιουσία της και ειδικά ορισμένα από τα λεγόμενα φιλέτα που διαθέτει, φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας ή όπως αλλιώς ονομαστεί ο οργανισμός, ο οποίος θα αναλάβει την περιβόητη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, που μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αποδώσουν πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αυτό το διάστημα εξετάζονται τίτλοι και χρήσεις οικοπέδων και κτηρίων που διαθέτει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ακίνητα, που στην πλειονότητά τους είναι καθαρά, δεν υπάρχουν δηλαδή νομικά κωλύματα ή άλλες διεκδικήσεις, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως. Στόχος είναι να ξεκαθαριστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους ποια εξ αυτών είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία της ΕΡΤ και ποια μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Οχι όμως μόνο προς όφελος της ΕΡΤ, αλλά και του κράτους, καθώς όπως λέγεται θα ενταχθούν στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί για τη λεγόμενη «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας». Και στην οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της τρόικας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ έχει υπολογιστεί ότι αγγίζει περίπου τα 250 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ακίνητα συνολικής αξίας 140 έως 170 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως γι' αυτόν το λόγο.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ειδικά ορισμένα από τα ακίνητα φιλέτα που διαθέτει η ΕΡΤ, μπορούν μέσω επενδύσεων να αποδώσουν το πολλαπλάσιο της σημερινής τους αξίας. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνουν, θα υπάρχει διπλή ανταπόδοση προς τους πολίτες και το κράτος σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τη χώρα.

Στελέχη της ΕΡΤ βέβαια σπεύδουν να τονίσουν ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν πρόκειται να εκποιηθεί, να ξεπουληθεί ή να παραχωρηθεί σε τρίτους, προσθέτοντας όμως ότι μέτοχος της ΕΡΤ είναι και το υπουργείο Οικονομικών.

Ηδη η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς έχει αποποιηθεί τη χρηματοδότηση που έφτανε περίπου τα 5.000.000 ευρώ. Περίπου 75 με 85 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στον κράτος από το ανταποδοτικό τέλος της μέσω φόρων, εισφορών κ.ά.

Με το οικονομικό συμμάζεμα που έχει πραγματοποιηθεί και με τα σχέδια προϋπολογισμών, βάσει των οποίων η δημόσια τηλεόραση αναμένεται να αποπληρώσει σχεδόν πλήρως τις συσσωρευμένες ζημίες της μέχρι και το 2014, η διοίκησή της σχεδιάζει πλέον τα επόμενα βήματα. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται το μπίζνες πλαν της εταιρείας, το οποίο θα συνοδεύεται και από νέο οργανόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΕΡΤ δεν κρύβουν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί και πρέπει να συγκεντρωθεί σε ένα κτηριακό συγκρότημα. Και λόγω ορθότερης λειτουργίας αλλά και διότι θα υπάρξει με αυτόν τον τρόπο αισθητή μείωση πάγιων εξόδων.

Σήμερα η ΕΡΤ διαθέτει εγκαταστάσεις στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη και άλλη μία σε Ρηγίλλης-Μουρούζη, που αποτελούν τις βασικές κτηριακές της υποδομές στην Αθήνα. Αν πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση σε ένα κτηριακό συγκρότημα, όμως, θα απελευθερωθούν χώροι πολύ μεγάλης εμπορικής αξίας είτε στην Αγία Παρασκευή είτε στην Κατεχάκη, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για απελευθέρωση του χώρου στη Ρηγίλλης και μετεγκατάσταση.

Μάλιστα, ορισμένοι σημειώνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τη «Βουλή Τηλεόραση» και να εξασφαλιστεί από εκεί ο απαιτούμενος χώρος. Ετσι, εκτός από οικονομία θα απελευθερωθεί και χώρος που επιδέχεται ιδιαίτερα σημαντική αξιοποίηση.

Πού είναι τα ακίνητα

Η ΕΡΤ διαθέτει οικόπεδο-φιλέτο (30-32 στρέμματα εντός σχεδίου) σε Παλλήνη-Γεράκα (ο παλιός λόφος της κεραίας που δεν χρησιμοποιείται) αλλά και στον Αγιο Στέφανο Αττικής, που συνολικά εκτιμάται ότι η αξία τους ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Διαθέτει επίσης εκτάσεις σε Αυλίδα (1.200 στρ. αγροτικά εκτός σχεδίου), Μέγαρα, Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη αξίας άνω των 35 εκατ. ευρώ. Ακίνητα ιδιαίτερης αξίας έχει η ΕΡΤ στη Θεσσαλία αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στη λεωφόρο Στρατού (παλιές εγκαταστάσεις ΕΡΤ-3), στην Περαία, τη Θέρμη κ.α. με τη συνολική τους αξία να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.

Για αξιοποίηση αυτής της περιουσίας έχει κάνει λόγο και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ) Τηλέμαχος Χυτήρης, χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, αλλά και προς τα πού θα κινηθούν τα πιθανά έσοδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Σχετικά θέματα: Μακροπρόθεσμη λεηλασία
Ανατολική Γερμανία: η ιδιωτικοποίηση μιας χώρας έναντι 135 δισ. €
Νομικά αγκάθια οι χαμηλές τιμές και τα διπλά συμφέροντα
Αμυντική βιομηχανία: δεν υπάρχει γαμπρός χωρίς προίκα
Ενδιαφέρον για τα φιλέτα Μεταφορών - Επικοινωνιών
Τα λάφυρα του «κρατικού πυλώνα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Καταλήψεις-απάντηση στην πώληση ΟΛΠ, ΟΛΘ
Ενέργεια
Πόσο ελληνικό μπορεί να γίνει το νορβηγικό μοντέλο πετρελαίων;
Το παράδειγμα της νότιας Καβάλας
Ψήνονται αυξήσεις στη ΔΕΗ το 2012
«Πράσινο» στον Διαχειριστή φυσικού αερίου
ΟΤΕ
ΟΜΕ: Στα όρια εθνικής προδοσίας η πλήρης αποκρατικοποίηση ΟΤΕ
Μακροπρόθεσμη λεηλασία
Ανατολική Γερμανία: η ιδιωτικοποίηση μιας χώρας έναντι 135 δισ. €
Νομικά αγκάθια οι χαμηλές τιμές και τα διπλά συμφέροντα
Αμυντική βιομηχανία: δεν υπάρχει γαμπρός χωρίς προίκα
Ενδιαφέρον για τα φιλέτα Μεταφορών - Επικοινωνιών
Τα λάφυρα του «κρατικού πυλώνα»
Δέλεαρ η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ
Ευρωζώνη
Καθόλου εύκολη -θεσμικά- μια έξωση από την ευρωζώνη
Εμπόριο
Εμποροι: Απογοήτευσε το «εδώ Βρυξέλλες...φοβόμαστε»
Απελευθερώνεται το χονδρεμπόριο κρέατος και πουλερικών
Ακτοπλοΐα
Ναυμαχία ΝΕΛ-ΠΝΟ στη σκιά εξώδικων
Αρθρο
Η διαχείριση του νερού δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική υπόθεση
Τεχνοοικονομικά
Αναλήψεις από το κινητό που δεν θα έχει και SIM
Ελληνική εφαρμογή αναζήτησης αυτοκινήτου στον Chrome
Ενδιαφέρουσα η πρώτη γεύση από το... μάνγκο της Microsoft
Άλλες ειδήσεις
Η μετεγκατάσταση βιομηχανιών πάει ώς το 2014
2 εκατ. καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο α' τρίμηνο
Συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη