Έντυπη Έκδοση

Grand Prix Monaco

Ο διασημότερος αγώνας

Αύριο θα διεξαχθεί το πιο διάσημο γκραν πρι της Formula 1. Στο Μονακό, τα μονοθέσια θα κινηθούν ανάμεσα στα πανάκριβα κτίρια, θα περάσουν μπροστά από τη μαρίνα που λάτρεψε ο Ωνάσης και θα γεμίσουν με τον ήχο των μηχανών τους τον αέρα του πριγκιπάτου.

 Οι οδηγοί έχουν δύσκολη αποστολή. Θα αναμετρηθούν με τις ιδιαιτερότητες του αγώνα, που πάντοτε επιδιώκουν να τον κερδίσουν. Η νίκη στο Μονακό είναι ο πρώτος στόχος κάθε πιλότου της F1. Οι στενοί, ελικοειδείς δρόμοι του πριγκιπάτου είναι ιδανικοί για το Pirelli PZero Red supersoft, που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μονακό.

Εχει πολύ σύντομο χρόνο προθέρμανσης και προσφέρει όλες τις επιδόσεις του από την αρχή. Λόγω της πολύ μαλακής γόμας, η προβλεπόμενη χιλιομετρική κάλυψη είναι μικρότερη των 10 γύρων. Ακόμη μικρότερη είναι στην αρχή του αγώνα, όπου τα μονοθέσια τρέχουν με γεμάτα ρεζερβουάρ (περίπου 200 λίτρα).

Στο Μονακό οι ευκαιρίες για προσπεράσεις είναι λίγες και οι κατατακτήριες δοκιμές θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Λόγω των ελάχιστων σημείων διαφυγής, τα ατυχήματα και οι διακοπές είναι κάτι συνηθισμένο. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες, κάνοντας το γκραν πρι του Μονακό ένα από τα πιο απρόβλεπτα και συναρπαστικά της σεζόν. Στο παρελθόν, έχει αναδείξει απρόσμενους νικητές και ο συνδυασμός των ελαστικών που προσφέρει φέτος η Pirelli επιτρέπει στις ομάδες να βελτιώσουν τις προοπτικές τους.

* Η πίστα του Μονακό είναι η πιο αργή της χρονιάς και η πρόσφυση του οδοστρώματος αλλάζει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Καθώς η κυκλοφορία επιτρέπεται στους δρόμους όχι μόνο πριν από τον αγώνα, αλλά και τις βραδινές ώρες όλο το Σαββατοκύριακο του γκραν πρι, η πρόσφυση μεταβάλλεται συνεχώς και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί.

* Ο θρυλικός Αϊρτον Σένα (αγωνίστηκε στο πρώτο του γκραν πρι με Pirelli) είναι ο πιο επιτυχημένος πιλότος του Μονακό με συνολικά έξι νίκες -πέντε συνεχόμενες.

* Το Μονακό κατέχει το ρεκόρ του αγώνα με τα λιγότερα pit stops στην πρόσφατη ιστορία. Το 1992 έγιναν μόνο δύο pit stops σε όλο τον αγώνα. Είναι επίσης, ο αγώνας με το μικρότερο αριθμό τερματισμών, μόνο τέσσερις πιλότοι κατάφεραν να τερματίσουν το 1966.

* Η Pirelli, παγκόσμια ηγέτις στα ελαστικά Ultra High Performance, είναι από τις πιο επιτυχημένες μάρκες ελαστικών στο Μονακό, λόγω του τεράστιου αριθμού supercars που ταξινομούνται εκεί. Στο Μονακό υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες Lamborghini (Pirelli PZero πρώτη τοποθέτηση) ανά κάτοικο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αυτοκίνητο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αυτοκίνητο της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Πρώτη στην ασφάλεια η VOLVO
Μήπως πρέπει να πετάξουμε τα αυτοκίνητά μας;
Μικρές ειδήσεις
Ο διασημότερος αγώνας