Έντυπη Έκδοση

Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία

Για τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη καταγράφεται ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές στον κύκλο της ζωής τους. Σπάνια, ωστόσο, μια γυναίκα είναι ψυχικά προετοιμασμένη για τις αλλαγές που επιφέρει αυτή η ξεχωριστή περίοδος. Ο λόγος είναι ότι οι βιολογικές και ορμονικές μεταβολές που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη επισφραγίζονται από μια σημαντική συναισθηματική εξέλιξη, τη μετάβαση στο ρόλο της μητέρας.

Σε πρώτη φάση, η συναισθηματική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας σχετίζεται άμεσα με τις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της -οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές και από το περιβάλλον της. Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι, βεβαίως, η πληρότητα και η χαρά της γονιμότητας, αλλά και το βίωμα ότι το σώμα αλλάζει για να υποδεχθεί μια νέα ζωή. Ωστόσο, στη φάση αυτή συνυπάρχουν και δύσκολα συναισθήματα, όπως η αγωνία για το αν το σώμα της συνεχίζει να είναι επιθυμητό. Εξάλλου, οι έντονες μεταβολές σε ορμονικό επίπεδο (μεταβολές σε προλακτίνη, προγεστερόνη, οιστρογόνα) μπορεί να πυροδοτήσουν μια σειρά από συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα, η μελαγχολία, το άγχος και η αυξημένη όρεξη.

Πέρα όμως από τις βιολογικές μεταβολές, η γυναίκα προχωρεί και σε μια καινούργια φάση. Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα σύντροφος θα κληθεί να δοκιμάσει έναν καινούργιο ρόλο, αυτόν του γονιού. Η νέα αυτή φάση φέρνει καινούργια δεδομένα στο πώς η γυναίκα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της αλλά και τη σχέση με το σύντροφό της. Σε ενδοπροσωπικό επίπεδο η μέλλουσα μητέρα αντιλαμβάνεται ότι θα χρειαστεί να δώσει χώρο και χρόνο για τις ανάγκες του παιδιού της, να προσαρμόσει την κοινωνική της ζωή και να τακτοποιήσει διαφορετικά τις προτεραιότητές της.

Ταυτόχρονα, στο συντροφικό επίπεδο, ο ερχομός του νέου μέλους σηματοδοτεί την ανάγκη για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο συντρόφων και τους καλεί να δουν ο ένας τον άλλον όχι μόνο ως εραστές και συντρόφους, αλλά και ως γονείς.

Αυτό το «κύμα» των αλλαγών πολύ συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα αγωνίας, αμφιβολίας και άγχους, που κατά βάση αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση απέναντι σε αυτό το ολοκαίνουργιο βίωμα. Ο τρόπος που υποδέχεται και νοηματοδοτεί η γυναίκα αυτές τις αλλαγές παίζει κεντρικό ρόλο στο πώς νιώθει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα βιώματά της, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια καταγωγής της αλλά και η σχέση με τη δική της μητέρα είναι το φόντο μέσα στο οποίο αντιλαμβάνεται και προσδιορίζει το δικό της μητρικό ρόλο. Παράλληλα, μια λειτουργική συντροφική σχέση και η κατάλληλη υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον αποτελούν τη βάση που βοηθά σημαντικά τη γυναίκα να μεταβεί ομαλά στη νέα περίοδο της μητρότητας.

* Ψυχολόγος MSc

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελεγκτικό Συνέδριο
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
«Στο φως με αίτημα της Βουλής»
«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»
Τράπεζες
70.000 κατασχεμένα Ι.Χ. στα αζήτητα
Φυσικά καλλυντικά
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Οι πρωτοπόροι της κοσμητολογίας, με διέθνες μερίδιο 3-5%
Αρωμα δημιουργίας, δυσοσμία γραφειοκρατίας
Οικογένεια καλλιεργητών
Εκπαίδευση
Κλείνει πάλι η Αρχιτεκτονική
Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Αιμοδοσία
Στον Καναδά του Εβρου δίνουν και το αίμα τους
Δυστύχημα
Αμπάρια-θάλαμος αερίων για 3 ναυτικούς
Κάπνισμα
Μειώθηκαν καπνιστές, κατανάλωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατηγορούνται για απάτη σε εκδρομές 11 σχολείων
Ζητούσαν λύτρα από τον πατέρα στο Πακιστάν
Τραπεζική υπάλληλος για υπεξαίρεση 3 εκατ. €
Άλλες ειδήσεις
Εδρα Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Αποχή πριν γίνουν οι εκλογές στον ΙΣΘ