Έντυπη Έκδοση

Σχέση ζωής

Ο δυνατότερος δεσμός δύο όντων μέσα στη φύση είναι αυτός που δημιουργείται μεταξύ μητέρας και παιδιού, λένε οι ψυχολόγοι -και επικροτούν οι μητέρες όλου του κόσμου.

Εκείνο όμως που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι αυτός ο δεσμός αναπτύσσεται και διαμορφώνεται από την αρχή της κύησης και είναι σημαντικό να συνεχιστεί σ' όλη τη διάρκειά της. «Η επικοινωνία ανάμεσα στη μητέρα και το έμβρυο ξεκινά σχεδόν από τη στιγμή της σύλληψης -εάν θέλουμε να το δούμε... ρομαντικά», λέει η παιδοψυχολόγος, Καίτη Κρητικού.

«Το έμβρυο από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον της μήτρας, τα χάδια της μητέρας και κάθε άγγιγμα στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτή, ουσιαστικά, είναι και η πρώτη μορφή "επικοινωνίας" ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό -το οποίο ανταποκρίνεται σ' αυτά τα ερεθίσματα: κάνει διάφορες κινήσεις, αλλάζει θέση μέσα στη μήτρα...».

Η φωνή της μητέρας

Οσο προχωράει η ανάπτυξη του εγκεφάλου και των αισθητήριων οργάνων του εμβρύου, τόσο μεγαλώνει και η επικοινωνία μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών: «Ο πρώτος ήχος που ακούει το έμβρυο γύρω στον τέταρτο μήνα της κύησης είναι οι καρδιακοί παλμοί της μητέρας και ο ήχος της φωνής της. Από αυτό το σημείο γίνεται πιο αισθητό το δέσιμο μητέρας-παιδιού, αφού το μωρό ακόμα και μέσα από τη μήτρα της μητέρας του αντιλαμβάνεται ποια είναι κάθε φορά η φωνή της και δείχνει μια σαφή προτίμηση απέναντι σ' αυτή».

Για τη Μαρία Ανδρεουλάκη, βοηθό μητρότητας τοκετού-λοχείας CD (DONA) και ρεφλεξιολόγο, η ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα σε μητέρα και παιδί επιτυγχάνεται με το τραγούδι, την ομιλία προς το παιδί, την απαγγελία ποίησης και, γενικότερα, με κάθε ήχο που καθιστά τη φωνή της μητέρας αναγνωρίσιμη.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, τραγουδούσα διαρκώς στο παιδάκι μου. Τότε ζούσα στο εξωτερικό, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Ζήτησα βοήθεια από φίλους και γνωστούς ώστε να ηχογραφήσω νανουρίσματα απ' όλο τον κόσμο, τα οποία τα τραγουδούσα διαρκώς -και, φυσικά, έκανα το ίδιο και κατά την κύηση του δεύτερου παιδιού μου. Εχω την άποψη όσο πιο κοντά βρίσκεται η πηγή του ήχου στο μωρό τόσο πιο άμεσο είναι το αποτέλεσμα και τόσο μεγαλύτερος ο δεσμός».

«Το έμβρυο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δέχεται και αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα και τις κινήσεις της μητέρας του», συμπληρώνει η κ. Κρητικού. «Ας έχει κάθε μητέρα στο νου της αυτό και ας επιλέξει η ίδια τον τρόπο με τον οποίο θα αισθανθεί πως έρχεται πιο κοντά στο παιδί της».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελεγκτικό Συνέδριο
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
«Στο φως με αίτημα της Βουλής»
«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»
Τράπεζες
70.000 κατασχεμένα Ι.Χ. στα αζήτητα
Φυσικά καλλυντικά
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Οι πρωτοπόροι της κοσμητολογίας, με διέθνες μερίδιο 3-5%
Αρωμα δημιουργίας, δυσοσμία γραφειοκρατίας
Οικογένεια καλλιεργητών
Εκπαίδευση
Κλείνει πάλι η Αρχιτεκτονική
Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Αιμοδοσία
Στον Καναδά του Εβρου δίνουν και το αίμα τους
Δυστύχημα
Αμπάρια-θάλαμος αερίων για 3 ναυτικούς
Κάπνισμα
Μειώθηκαν καπνιστές, κατανάλωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατηγορούνται για απάτη σε εκδρομές 11 σχολείων
Ζητούσαν λύτρα από τον πατέρα στο Πακιστάν
Τραπεζική υπάλληλος για υπεξαίρεση 3 εκατ. €
Άλλες ειδήσεις
Εδρα Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Αποχή πριν γίνουν οι εκλογές στον ΙΣΘ