Έντυπη Έκδοση

Επάγγελμα βοηθός μητρότητας

Συγκεντρώνει σε μια μεγάλη τσάντα όλα τα «αξεσουάρ» του μωρού: πάνες, φορμάκια, πετσέτες.

Συμμαζεύει προσεκτικά το χώρο, ρίχνει μια ματιά στο νεογέννητο και στη συνέχεια ετοιμάζει ένα γρήγορο γεύμα για τη λεχώνα. Αν τη ρωτήσει κανείς ποια ακριβώς είναι η ιδιότητά της, θα απαντήσει «βοηθός μητρότητας».

Μακριά από συγγενείς

Αλλοτε, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας, η γυναίκα απολάμβανε τις φροντίδες της μητέρας, της πεθεράς ή των φίλων. Στις σημερινές κοινωνίες, όμως, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, το ζευγάρι που έρχεται «αντιμέτωπο» με την ευθύνη ενός μωρού ζει μακριά από τους συγγενείς. Αυτή η απόσταση δημιουργεί ένα κενό, το οποίο έρχεται να καλύψει σε μεγάλο βαθμό η βοηθός μητρότητας.

Ο όρος «βοηθός μητρότητας» πρωτοεμφανίστηκε σε χώρες του εξωτερικού για να εξηγήσει το επάγγελμα της γυναίκας που προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εγκυμονούσες και λεχώνες -υπηρεσίες που συχνά παρέχονται από το εθνικό σύστημα υγείας κάθε χώρας. Πρόκειται για μια ειδικά εκπαιδευμένη βοηθό, η οποία όχι μόνο παρέχει ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη στο ζευγάρι που πρόκειται να αποκτήσει ένα μωρό, αλλά αναλαμβάνει να βοηθήσει πρακτικά τη νέα μητέρα με τις αυξημένες απαιτήσεις του νεογνού.

Στην Ελλάδα αυτή η ειδικότητα παρουσιάστηκε πολύ πρόσφατα, με τη σύσταση και οργάνωση του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας πριν από λίγα χρόνια, ο οποίος εκπαιδεύει νέες βοηθούς στα πρότυπα εκπαιδεύσεων που πραγματοποιούνται σε χώρες ανά τον κόσμο.

«Η βοηθός μητρότητας τοκετού/λοχείας είναι εκπαιδευμένη επαγγελματίας, σύντροφος στον τοκετό ή τη λοχεία, η οποία παρέχει από υποστήριξη και πρακτική βοήθεια στη φροντίδα του βρέφους, μέχρι πληροφόρηση για τη διατροφή και το θηλασμό και "εκπαίδευση" του πατέρα ώστε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στην οικογένεια», εξηγεί η Μαρία Ζηλάκου, βοηθός μητρότητας και συντονίστρια του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας.

«Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι να "ελαφρύνουμε" το στρες των νέων γονιών: να κρατήσουμε συντροφιά στην εγκυμονούσα, να την ξεκουράσουμε, ακόμα και να βάλουμε ένα χεράκι να φέρει σε τάξη το σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη. Στο εξωτερικό ο ορισμός του επαγγέλματός μας είναι "doula", από την ελληνική λέξη, και υποδηλώνει τη γυναίκα που βοηθάει».

Μέχρι και τρεις μήνες μετά

Αν και για τις ίδιες τις βοηθούς μητρότητας ο ρόλος τους είναι ξεκάθαρος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους άλλους επαγγελματίες της περιγεννητικής φροντίδας (γιατρούς, μαίες, κ.λπ.), οι οποίοι αντιδρούν με σκεπτικισμό στην εμπλοκή της βοηθού. «Δεν παρέχουμε σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, δεν συμμετέχουμε σε ιατρικές πράξεις. Είμαστε αυτό που λέει η ιδιότητά μας: βοηθοί».

Τη βοηθό μητρότητας την επιλέγει μόνη της κάθε γυναίκα, ερχόμενη σ' επαφή με το Σύλλογο. Η βοηθός υποστηρίζει τη γυναίκα από την περίοδο λίγο πριν από τον τοκετό και μέχρι και τρεις μήνες μετά. Για περισσότερες πληροφορίες: Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας www.mitrotita. org, www.dona.org, e-mail- v.mitrotitas@ yahoo.gr και στο 210-9823257.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελεγκτικό Συνέδριο
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
«Στο φως με αίτημα της Βουλής»
«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»
Τράπεζες
70.000 κατασχεμένα Ι.Χ. στα αζήτητα
Φυσικά καλλυντικά
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Οι πρωτοπόροι της κοσμητολογίας, με διέθνες μερίδιο 3-5%
Αρωμα δημιουργίας, δυσοσμία γραφειοκρατίας
Οικογένεια καλλιεργητών
Εκπαίδευση
Κλείνει πάλι η Αρχιτεκτονική
Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Αιμοδοσία
Στον Καναδά του Εβρου δίνουν και το αίμα τους
Δυστύχημα
Αμπάρια-θάλαμος αερίων για 3 ναυτικούς
Κάπνισμα
Μειώθηκαν καπνιστές, κατανάλωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατηγορούνται για απάτη σε εκδρομές 11 σχολείων
Ζητούσαν λύτρα από τον πατέρα στο Πακιστάν
Τραπεζική υπάλληλος για υπεξαίρεση 3 εκατ. €
Άλλες ειδήσεις
Εδρα Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Αποχή πριν γίνουν οι εκλογές στον ΙΣΘ