Έντυπη Έκδοση

Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά

Είναι το πρώτο πράγμα που κάνει ένα μωρό άμα τη αφίξει του στον κόσμο, η πρώτη ενστικτώδης κίνηση: να αναζητήσει το στήθος της μητέρας του για να πάρει την τροφή του.

Ο θηλασμός ωφελεί και τις μητέρες, αφού εκείνες που θηλάζουν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού Ο θηλασμός ωφελεί και τις μητέρες, αφού εκείνες που θηλάζουν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού Μια κίνηση κοινή για όλα τα θηλαστικά του πλανήτη, μέσα από την οποία θα λάβουν τα απαραίτητα συστατικά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της επιβίωσης και της ανάπτυξής τους.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γιατροί και ειδικοί της περιγεννητικής φροντίδας συμβουλεύουν τις μητέρες να θηλάζουν οι ίδιες τα παιδιά τους και να αποφεύγουν τους πρώτους μήνες να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους διατροφής. Ηδη από το 1989 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Unicef εξέδωσαν ένα βιβλίο για τα «10 βήματα για το μητρικό θηλασμό», προκειμένου να υποστηρίξουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους και να παρακινήσουν τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάσουν τα παιδιά τους. Παράλληλα, ανάρτησαν στον ιστότοπο του ΠΟΥ τις «10 αλήθειες για το μητρικό θηλασμό». Σ' αυτές αναφέρονται τα πλεονεκτήματα του θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Διαβάζουμε:

* Το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό για νεογνά και βρέφη. Τους παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για υγιή ανάπτυξη και αντισώματα που τα προστατεύουν από κοινές ασθένειες. Είναι άμεσα διαθέσιμο, έρχεται αποστειρωμένο, οικονομικό, δεν απαιτεί ιδιαίτερη διαδικασία και εξοπλισμό και εξασφαλίζει ότι τα μωρά λαμβάνουν τα απαραίτητα συστατικά.

* Ο θηλασμός ωφελεί και τις μητέρες, αφού εκείνες που θηλάζουν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και τις βοηθά να επιστρέψουν στα κιλά που διατηρούσαν πριν από την εγκυμοσύνη.

* Ο θηλασμός συμβάλλει στην καλή υγεία του παιδιού κατά την ανάπτυξή του.

* Αλλες μέθοδοι διατροφής ενδεχομένως να μην περιέχουν όλα αυτά τα αντισώματα που υπάρχουν στο μητρικό γάλα.

Η Αγγελική Παπαμιχαήλ, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια θηλασμού, δίνει κάποιους γενικούς κανόνες για έναν επιτυχή θηλασμό: «Είναι πολύ βασική η ενημέρωση της μητέρας για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, όπως και η άμεση τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας. Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει, εάν είναι δυνατόν, το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού. Επίσης, η συχνότητα του θηλασμού πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του νεογνού. Τέλος, η ίδια η μητέρα πρέπει να εκπαιδευτεί στην τέχνη του θηλασμού και στη διατήρηση της γαλουχίας -τόσο οι γιατροί όσο και οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού οφείλουν να εξηγούν στη μητέρα ότι οι δυσκολίες που τυχόν παρουσιάζονται στην αρχή είναι φυσιολογικές, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη του αισθήματος απογοήτευσης, το οποίο θα οδηγήσει στην αποτυχία του θηλασμού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελεγκτικό Συνέδριο
«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»
«Στο φως με αίτημα της Βουλής»
«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»
Τράπεζες
70.000 κατασχεμένα Ι.Χ. στα αζήτητα
Φυσικά καλλυντικά
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της
Οι πρωτοπόροι της κοσμητολογίας, με διέθνες μερίδιο 3-5%
Αρωμα δημιουργίας, δυσοσμία γραφειοκρατίας
Οικογένεια καλλιεργητών
Εκπαίδευση
Κλείνει πάλι η Αρχιτεκτονική
Αφιέρωμα: Εγκυμοσύνη & τοκετός
Για γερή μητέρα και μωρό
Νέος ρόλος, νέα ψυχολογία
Σχέση ζωής
Επάγγελμα βοηθός μητρότητας
Ο θηλασμός μεγαλώνει γερά παιδιά
Αιμοδοσία
Στον Καναδά του Εβρου δίνουν και το αίμα τους
Δυστύχημα
Αμπάρια-θάλαμος αερίων για 3 ναυτικούς
Κάπνισμα
Μειώθηκαν καπνιστές, κατανάλωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατηγορούνται για απάτη σε εκδρομές 11 σχολείων
Ζητούσαν λύτρα από τον πατέρα στο Πακιστάν
Τραπεζική υπάλληλος για υπεξαίρεση 3 εκατ. €
Άλλες ειδήσεις
Εδρα Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Αποχή πριν γίνουν οι εκλογές στον ΙΣΘ