Έντυπη Έκδοση

Παραμονές των εγκαινίων τής μεγάλης γιορτής τέχνης στη Βενετία, ο Τύπος εστιάζει στο κόστος των έργων

Ακριβή μου Μπιενάλε

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και επιβολής αυστηρών μέτρων, η Μπιενάλε της Βενετίας (1 Ιουνίου - 24 Νοεμβρίου), το πιο ιδιαίτερο και φημισμένο πολιτιστικό γεγονός παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί θεματικά από τα γεγονότα της Ευρωζώνης και τη συνακόλουθη πολιτική των αυστηρών μέτρων.

Πλήρες θέμα...

 • Φεστιβάλ των Κανών

  • Κάτω από τις ομπρέλες των Κανών
   Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με μέλη της επιτροπής του (Νικόλ Κίντμαν, Ανγκ Λι και Ναόμι Καβάζε) στο κόκκινο χαλί πριν από την απονομ Το φετινό Φεστιβάλ των Κανών πρόσφερε απ' όλα: σεξ, αίμα, ωμότητα, χιούμορ και άφθονη... βροχή. Πολύ σπάνια όμως κριτικοί του κινηματογράφου και μια κριτική επιτροπή, με ένα συνήθως ανόμοιο μίγμα ανθρώπων, συμπίπτουν στη βράβευση της ίδιας ταινίας. Κι όμως, τόσο η κριτική επιτροπή του φετινού 66ου φεστιβάλ, με πρόεδρο τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον πιο εμπορικό σκηνοθέτη του σύγχρονου Χόλιγουντ, όσο και η επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), συμφώνησαν πως ο Χρυσός Φοίνικας ανήκει στη γαλλική ταινία «Η ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς.
 • Εικαστικά

  • Δωρεάν φρούτα στην Αθήνα
   Εγκαινιάστηκε στον «Ιανό» η έκθεση 32 καλλιτεχνών με τα οπωροφόρα των Αθηνών Δάφνη Αγγελίδου Σύκα στο Καλλιμάρμαρο και λεμόνια στη Ραβινέ, μούσμουλα στο Ιλίσια και στο Κολωνάκι, μανταρίνια στον Λυκαβηττό κι ανάμεσα στις χιλιάδες νεραντζιές όλο και κάποια πορτοκαλιά θα βρεθεί. Πάντως στα σίγουρα για πορτοκάλια, προτιμήστε τους κήπους των κλειστών σπιτιών στου Παπάγου.
 • Εκθέσεις

  • «Μεσαιωνική τέχνη της Σερβίας»
   Στην αρωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελπίζει η Σερβία για να επουλώσει τις πληγές που άφησαν στα μνημεία της οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί. «Πολλά από τα μοναστήρια μας τελούν υπό την προστασία της Ουνέσκο.
 • Βιβλίο

  • «Οχι» στην αυτοδιάλυση του ΕΚΕΒΙ
   Αρνείται η προσωρινή διοίκησή του να βάλει την ταφόπλακα Τι κι αν ο Κ.Τζαβάρας δίνει μέχρις εσχάτων τον προσωπικό του αγώνα για να σφραγίσει το ΕΚΕΒΙ; Απ' ό,τι φαίνεται, ο μοναδικός του σύμμαχος στο «προσωρινό» δ.σ. του θεσμού είναι ο σύμβουλός του Παναγιώτης Θανασούλας.
 • Κινηματογράφος

  • Κινδυνεύει και η Ταινιοθήκη
   Η Ταινιοθήκη εκπέμπει SOS. Ο εθνικός μας φορέας, για τη διαφύλαξη της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς, πριν από λίγες μέρες κινδύνεψε να βρεθεί με κομμένο ρεύμα, αδυνατώντας να εξοφλήσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Τελευταία στιγμή, όπως μας είπε ο Θόδωρος Αδαμόπουλος, μέλος του Δ.Σ., κατέβαλαν στη ΔΕΗ τις εισπράξεις του ταμείου (το ίδρυμα ως γνωστόν λειτουργεί και ως εναλλακτική αίθουσα προβολής) και το κακό αποσοβήθηκε. Αυτή τη φορά. Την επόμενη;
 • Αρχαιολογία

  • Το ΣτΕ τούς «έκοψε» το δρόμο
   Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης Ανδρου από ψηλά Είκοσι πέντε χρόνια κουβαλάνε τα μπάζα σε ζεμπίλια γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης Ανδρου, όπου κάθε χρόνο γίνεται ανασκαφή από την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Λυδία Παλαιοκρασσά και την ερευνητική ομάδα της. Τα ευρήματα αυτού του χώρου έχουν γεμίσει ένα μουσείο και η ανασκαφή έχει εκπαιδεύσει γενιές και γενιές αρχαιολόγων.