Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ «ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΛ. ΣΑΜΑΡΑ

ΓΣΕΕ: «Δούρειος ίππος» το Κολλέγιο για 13ο-14ο

Προπομπό για την κατάργηση του 13ου-14ου μισθού (δώρα) στον ιδιωτικό τομέα λίγες μέρες πριν από την έλευση της τρόικας, η οποία επιτακτικά θέτει το θέμα, αποτελεί η απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών (Κολλέγιο Ψυχικού) να προχωρήσει σε προσαρμογή του μισθολογίου των 500 καθηγητών του στο αντίστοιχο του Δημοσίου, με ταυτόχρονες περικοπές κατά 20% σε εισοδήματα άνω των 14.000 ευρώ.

Αλ. Σαμαράς Αλ. Σαμαράς Συνδικάτα και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση θεωρούν σημειολογική τη συγκεκριμένη περικοπή των δώρων, καθώς το συγκεκριμένο Κολλέγιο, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, έχει «στενές σχέσεις με την κυβερνητική εξουσία», καθώς ο πρόεδρός του κ. Αλέξανδρος Σαμαράς είναι αδερφός του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, οι καθηγητές στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα αμείβονται με ατομικές συμβάσεις, «κατά πλάσμα» σύμφωνα με την τελευταία ερμηνευτική εγκύκλιο του κ. Αρβανιτόπουλου, στις οποίες υπερισχύουν όσα ρυθμίζονται στους μισθούς για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κολλέγιο για τις συγκεκριμένες περικοπές, «οι μισθοί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το νόμο, προσαρμόζονται στο ενιαίο μισθολόγιο και δεν περιλαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό. Σε αντίθεση με άλλα ιδιωτικά σχολεία, το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα δεν προέβη, μέχρι τώρα, στην προσαρμογή αυτή για τους εκπαιδευτικούς του, διατηρώντας αμείωτες τις συνολικές αποδοχές τους».

Η ανακοίνωση του Κολλεγίου Η ανακοίνωση του Κολλεγίου Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απόφαση ως παράνομη, θεωρώντας ότι η διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε μείωση κατά 20% των αποδοχών και παράλληλα στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι παράνομη καθώς, όπως έχει γνωματεύσει και η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων δεν δικαιούνται, με βάση όσα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, να καταργήσουν τα δώρα που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

«Η απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της διοίκησής του με την κυβερνητική εξουσία και η στόχευση της συγκεκριμένης ενέργειας δεν είναι άλλη από την επέκταση της κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολλέγιο Αθηνών αφ' ενός μεν δεν έχει υποστεί μειώσεις μαθητών και αφ' ετέρου τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τα δίδακτρά του κατά περίπου 30%».

Η ΓΣΕΕ ζητεί την άμεση παρέμβαση των υπουργών Παιδείας και Εργασίας για να ανακληθεί η απόφαση και δηλώνει πως θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο πολιτικό και νομικό τρόπο την ΟΙΕΛΕ και το πρωτοβάθμιο σωματείο για να ανατραπεί η απόφαση αυτή που ναρκοθετεί τις εργασιακές σχέσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

Και άλλα μέτρα

Στο μεταξύ το δ.σ. του Κολλεγίου Αθηνών, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «αφού εξάντλησε κάθε άλλη δυνατότητα, οδηγήθηκε αναπόφευκτα, προς αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος», στη λήψη μιας σειράς μέτρων για το σχολικό έτος 2013-14. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

* Μείωση των διδάκτρων για το σχολικό έτος 2013-14.

* Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί για το Ταμείο Υποτροφιών κατά 25% σε 3.750.000 ευρώ.

* Περιορισμένη μείωση των αποδοχών του εκπαιδευτικού, διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.

Αναλυτικά η απόφαση σχετικά με τις αποδοχές των εκπαιδευτικών έχει ως εξής:

* Οι ετήσιες μικτές αποδοχές μέχρι 14.000 ευρώ δεν μειώνονται.

* Το ποσό ετήσιων μικτών αποδοχών πάνω από 14.000 ευρώ μειώνεται κατά 20%.

* Η μέγιστη συνολική μείωση ετήσιων μικτών αποδοχών δεν θα υπερβαίνει το 12% του τωρινού μισθού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
ΓΣΕΕ
Παιδεία
Ιδιωτικός Τομέας
Δημόσιος Τομέας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνεχίζει η υπεράσπιση και απόντος του Ακη
Κυβέρνηση
Στο «κλαρί» η τρικομματική για το αντιρατσιστικό
Παιδεία
ΓΣΕΕ: «Δούρειος ίππος» το Κολλέγιο για 13ο-14ο
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Επτά προτάσεις κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ
Γερμανία
Πιστώσεις για την ανεργία ως «μάννα εκ Γερμανίας»
«Ξαφνικός έρωτας» Σόιμπλε για Ελλάδα
Δημόσιο
Στο 2005 γύρισε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διέψευσε την αποστολή, όχι όμως την επιστολή
ΚΕΝΕ
Φωτιές από τη γνωμοδότηση, 3 ώρες πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών
ΦΠΑ/Επιδόματα
Πυρά σε Στουρνάρα και Βρούτση για ΦΠΑ- επιδόματα
ΚΚΕ
Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ζητά το ΚΚΕ
Κυπριακό
Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη στάση Μπαν Κι Μουν