Έντυπη Έκδοση

Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ * ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ * ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ * ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Στο «κλαρί» η τρικομματική για το αντιρατσιστικό

Η πρώτη σοβαρή εμπλοκή μετά ένα χρόνο λειτουργίας σημειώθηκε χθες εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, ύστερα από σύσκεψη 3,5 ωρών στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, απαίτησαν την άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αλλά και αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς μετά το τέλος της σύσκεψης ειδοποίησε τους συνεργάτες του να καταστήσουν σαφές ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να στηρίξει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς απώλειες, προτρέποντας έτσι τον Ευ. Βενιζέλο να κάνει πράξη αυτό που είπε χθες βράδυ. Να προχωρήσει δηλαδή στην κατάθεση πρότασης νόμου χωρίς τη Ν.Δ., με ό,τι και αν αυτό σημαίνει στο μέλλον για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν περάσει από τη Βουλή.

Ετοιμοι από καιρό

Στη χθεσινή σύσκεψη σημειώθηκε -έπειτα από καιρό- ένταση. Είναι ενδεικτικό ότι, έπειτα από παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης -ο οποίος είχε κληθεί από τον Α. Σαμαρά να συμμετάσχει για το θέμα του προγράμματος ανέργων- δεν μπήκε τελικά στην αίθουσα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δέχθηκε δριμεία επίθεση από τον Ευ. Βενιζέλο για τους χειρισμούς του στο θέμα του ΦΠΑ της εστίασης αλλά και του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Ακόμα, ο κ. Κουβέλης φέρεται να είπε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει κανένα νομοσχέδιο χωρίς συνεννόηση, ενώ ο κ. Βενιζέλος επανέφερε ως «απαραίτητο βήμα» όχι μόνο τον ανασχηματισμό, αλλά και τη συγκρότηση τριμερούς ομάδας που θα συντονίζει την κυβέρνηση. Οι τρεις αρχηγοί θα κάνουν νέα σύσκεψη την Πέμπτη.

Υστερα από πολλές υποχωρήσεις σε μείζονα και κρίσιμα θέματα στο παρελθόν, όπως η μείωση μισθών και συντάξεων ή η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση του κοινωνικού κράτους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έφτασαν στο δημοσκοπικό και πολιτικό τους όριο.

Βενιζέλος και Κουβέλης μιλούν στους δημοσιογράφους μετά την σύσκεψη με τον Σαμαρά Βενιζέλος και Κουβέλης μιλούν στους δημοσιογράφους μετά την σύσκεψη με τον Σαμαρά Τώρα, στο... και πέντε, βλέπουν την ακύρωση της κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που ζητεί ο Α. Σαμαράς ως βήμα που αν το κάνουν τότε θα αντιμετωπίσουν ζήτημα πολιτικής επιβίωσης, αλλά και ως ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτούν κάποιους όρους εντός της κυβέρνησης.

Εμπλοκή επιβίωσης

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν την πρόθεση ούτε τη δύναμη να προκαλέσουν ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να φορτωθούν ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης. Βλέπουν όμως υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων, που θέλουν τη Ν.Δ. σταθερά κερδισμένη και τους ίδιους σταθερά χαμένους, ότι αν μετά από οδυνηρές υποχωρήσεις παρασυρθούν και στη στρατηγική του πρωθυπουργού στο συντηρητικό-ακροδεξιό χώρο, τότε θα βρεθούν στο καναβάτσο. Και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν να ξανατονίσουν τις άτονες πλέον ιδεολογικές διαφορές τους με τη Νέα Δημοκρατία, μέσα από την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου και της εικόνας εμπλοκής που προέκυψε, εκτιμήσεις επιτελικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Η Ν.Δ. έχει επιλέξει να συμπεριλάβει στο ευρύτερο κυβερητικό τόξο την Ακροδεξιά, και σε αυτήν την επιλογή αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης εισήλθαν χθες στο Μαξίμου απαιτώντας από τον Α. Σαμαρά την άμεση κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ακόμα και αν μέσα από την κοινοβουλευτική συζήτηση προκύψουν αλλαγές και βελτιώσεις. Δεν αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα Σαμαρά ούτε όταν ο πρωθυπουργός φέρεται να τους έθεσε ως ενδεχόμενο ακόμα και αν το νομοσχέδιο κατατεθεί να μην περάσει, επειδή θα το καταψηφίσουν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ.

Στο επιχείρημα αυτό αντέδρασαν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης, λέγοντας ότι η μη κατάθεση του νομοσχεδίου απειλεί τη συνοχή και των δικών τους κομμάτων.

Καθόλου τυχαία, αλλά και με μεγάλη... καθυστέρηση ο κ. Βενιζέλος θυμήθηκε χθες τους κανόνες λειτουργίας εντός της κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Ξεχάστε τις παλιές κυβερνήσεις τις μονοκομματικές, τις αυτοδύναμες, εδώ έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβέρνηση σημαίνει εξαρτώμαι από την εμπιστοσύνη της Βουλής, σημαίνει τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν παραπέμπεται σε καμία νεότερη συζήτηση. Ή θα υπάρξει ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ή ζητάμε την άμεση εισαγωγή για συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ στη Διαρκή Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής», είπε ο κ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Φέρεται μάλιστα να διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και ότι αν θέλουν μπορούν να το καταθέσουν ως πρόταση νόμου το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, και να το ψηφίσουν όποια κόμματα θέλουν. «Αν αυτό η Ν.Δ. το πει επισήμως σήμερα, τότε θα πάμε στον κ. Μεϊμαράκη και θα ζητήσουμε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ να μπει άμεσα στην ημερήσια διάταξη».

Κόντρα με ΚΕΝΕ

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο και να έρθει στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη. Και αυτό το απαράδεκτο δεν πρέπει να συμβεί», είπε από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος σε ασυνήθιστα οξείς τόνους για τον ίδιο σημείωσε, αφήνοντας ευθείες αιχμές εναντίον του Μαξίμου αλλά και του πρωθυπουργού:

«Εχω πλήρη διαφωνία με την ΚΕΝΕ η οποία έσπευσε απαραδέκτως να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποες διατάξεις, όταν πάλι η ΚΕΝΕ για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις είχε πει ότι είναι συνταγματικό. Διαφωνώ και θεωρώ ότι αυτό που έπραξε η ΚΕΝΕ ελέγχεται τουλάχιστον για απαράδεκτη σκοπιμότητα».

«Το νομοσχέδιο πρέπει να έρθει στη Βουλή και ας αναλάβει εκεί ο καθένας τις ευθύνες του», φέρεται να έχει πει ενδεικτικά μέσα στη σύσκεψη ο Φ. Κουβέλης, προκαλώντας τη Ν.Δ. και προσωπικά τον Α. Σαμαρά αν θέλουν να μην ψηφίσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Ηταν δε χαρακτηριστικός ο τρόπος που ο κ. Κουβέλης στήριξε τον κ. Ρουπακιώτη, λέγοντας: «Τον κ. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Δεν έχω είδηση, πληροφορία ή υποψία ότι δεν εξασφαλίζει την πολιτική στήριξη και των τριών πολιτικών αρχηγών...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ρατσισμός
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνεχίζει η υπεράσπιση και απόντος του Ακη
Κυβέρνηση
Στο «κλαρί» η τρικομματική για το αντιρατσιστικό
Παιδεία
ΓΣΕΕ: «Δούρειος ίππος» το Κολλέγιο για 13ο-14ο
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Επτά προτάσεις κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ
Γερμανία
Πιστώσεις για την ανεργία ως «μάννα εκ Γερμανίας»
«Ξαφνικός έρωτας» Σόιμπλε για Ελλάδα
Δημόσιο
Στο 2005 γύρισε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διέψευσε την αποστολή, όχι όμως την επιστολή
ΚΕΝΕ
Φωτιές από τη γνωμοδότηση, 3 ώρες πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών
ΦΠΑ/Επιδόματα
Πυρά σε Στουρνάρα και Βρούτση για ΦΠΑ- επιδόματα
ΚΚΕ
Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ζητά το ΚΚΕ
Κυπριακό
Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη στάση Μπαν Κι Μουν